Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochucenou šlehačku připravíme zatepla i za studena s použitím různých přírodních i umělých dochucovadel a aromat. Využití ochucené šlehačky je univerzální - využijeme ji k ozdobení dortů, zákusků, pohárů a palačinek.

Šlehačku většina lidí miluje, protože je chutná, sladká a zjemní každý moučník. Ochucené šlehačky jsou ještě lepší - v mnoha dezertech nahradí těžké máslové krémy a přitom se dají dochutit úplně stejně. Seznámíme vás s několika z nich.

Kalendář Celý kalendář

Jaké jsou nejznámější ochucené šlehačky

Jsou čtyři a jsou naprosto dokonalé:

  1. Pařížská šlehačka se používá nejčastěji. Připravuje se ze smetany, svařené s cukrem a kvalitním kakaem. Po důkladném vychlazení ji ušleháme.
  2. Čokoládová šlehačka - neboli ganache - je směs horké smetany, ve které rozmícháme vysokoprocentní čokoládu. Po vychlazení je připravena ke šlehání.
  3. Karamelová šlehačka - větrníky by bez ní nebyly tak dokonalé. Ušleháme ji s předem připraveným kulérem nebo si připravíme vlastní karamel.
  4. Ovocná šlehačka - není nic chutnějšího než jemné ovocné pyré, vmíchané do ušlehané smetany a ozdobené čerstvým ovocem.

Jaké jsou další příchutě šlehačky

Velice chutná je šlehačka vanilková, kokosová nebo oblíbená kávová. Může být ochucená likérem, vaječným koňakem, lískovými oříšky, pomerančovou či citrónovou šťávou. Stejnou službu jako přírodní dochucovadla udělají umělá aromata, pokud je budeme dávkovat jen po kapkách.
 
Šlehačku musíme důkladně vyšlehat. Pevnější krém připravíme s čerstvým sýrem mascarpone nebo s tvarohem. Zkuste si podle našeho videa připravit čokoládový pohár:

Šlehačka s mascarpone nebo s různými ztužovači bude nadýchaná a přitom pevná po delší dobu. Pokud šlehačku mícháme s ovocným pyré a bojíme se, že zřidne, použijeme tvaroh nebo pudink bez vaření, který spolu se šlehačkou důkladně vyšleháme. Šlehačku na piškotových řezech můžeme zpevnit želatinou nebo agarem.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky