Polévky našich babiček patří k pokladům české kuchyně
Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt. Obvyklé rčení babiček povzbuzovalo děti sníst talíř kouřící polévky jako úvod oběda. A dlužno dodat, že polévky jsou dodnes pokladem české kuchyně. Je jich mnoho druhů, od vývarových přes zeleninové zapražené až po krémové.
Staročeská kuchyně dávala polévkám oprávněně důležité a nezastupitelné místo ve výživě. Polévka tvořila úvod ke každému polednímu jídlu a mnohdy bývala s krajícem chleba jediným večerním chodem. Povíme si o těch nejznámějších.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky vodové
Té nejjednodušší se říkalo oukrop. Vroucí osolená voda se přelila přes nakrájený chléb a rozetřený česnek. Podle zásob ve spíži se doplnila trochou sádla, jinde rozkvedlaným vejcem, zeleninou nebo bramborami. Už jen voda z brambor vařených s kmínem znamenala vylepšení. Také couračka (cacarka), polévka, která místo vody využívala lák z kysaného zelí, bývala běžně na stole. Přikusovaly se k ní brambory na loupačku. Vylepšovala se mlékem, někdy smetanou s moukou z důvodu větší vydatnosti.
Polévky mléčné a sýrové
Na vsích byly běžné, k jejich přípravě se používalo mléko sladké i kyselé, podmáslí nebo syrovátka. Zahuštěné byly obilninami nebo těstovinami, někdy jíškou. Tam, kde si vyráběli sýr, mívali polévky sýrové. Nejznámější je demikát z brynzy. Nám z nich zbyla v širším povědomí většinou jen kulajda, což je škoda.
Polévky zeleninové a bramborové
Obliba zeleninových nebo bramborových polévek přetrvala. Ty mohou být čiré jako např. bramboračka sklínka, jiné jsou zahuštěné jíškou, smetanou s moukou nebo zavářkami. Ty zapražené jsou asi nejběžnější, protože jim jíška dodává lepší chuť. Bramborových polévek je mnoho druhů, zeleninové můžeme uvařit z každého druhu zeleniny zvlášť nebo ze směsi.
Polévky vývarové
Majstrštyk našich babiček je poctivý masový vývar se zeleninou a některou z mnoha zavářek. Pomalu tažený čirý a jiskrný vývar se silnou chutí potěší každého. U vývarů se spěch nevyplácí. Chutnou polévku lze připravit z každého čerstvého masa.
Polévky vydatné
Husté a vydatné polévky, které se vařívají k sladkému hlavnímu jídlu nebo které si můžeme dát k večeři s pečivem patřily vždy k těm nejoblíbenějším. Jsou často vařené z luštěnin, obilnin, hub apod. Přidávají se do nich někdy uzeniny nebo vejce.
Ovocné polévky
Dnes už asi málokdo ví, co byla varmuža, polévka z čerstvého (v zimě sušeného) ovoce, zahuštěná zátřepkou z mouky a mléka. Nicméně studené ovocné polévky nám babičky v létě připravovaly z drobného a bobulového ovoce s mlékem nebo smetanou jako osvěžující pochoutku.
Komentáře