Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt. Obvyklé rčení babiček povzbuzovalo děti sníst talíř kouřící polévky jako úvod oběda. A dlužno dodat, že polévky jsou dodnes pokladem české kuchyně. Je jich mnoho druhů, od vývarových přes zeleninové zapražené až po krémové.

Staročeská kuchyně dávala polévkám oprávněně důležité a nezastupitelné místo ve výživě. Polévka tvořila úvod ke každému polednímu jídlu a mnohdy bývala s krajícem chleba jediným večerním chodem. Povíme si o těch nejznámějších.

Polévky vodové

Té nejjednodušší se říkalo oukrop. Vroucí osolená voda se přelila přes nakrájený chléb a rozetřený česnek. Podle zásob ve spíži se doplnila trochou sádla, jinde rozkvedlaným vejcem, zeleninou nebo bramborami. Už jen voda z brambor vařených s kmínem znamenala vylepšení. Také couračka (cacarka), polévka, která místo vody využívala lák z kysaného zelí, bývala běžně na stole. Přikusovaly se k ní brambory na loupačku. Vylepšovala se mlékem, někdy smetanou s moukou z důvodu větší vydatnosti.

Polévky mléčné a sýrové

Na vsích byly běžné, k jejich přípravě se používalo mléko sladké i kyselé, podmáslí nebo syrovátka. Zahuštěné byly obilninami nebo těstovinami, někdy jíškou. Tam, kde si vyráběli sýr, mívali polévky sýrové. Nejznámější je demikát z brynzy. Nám z nich zbyla v širším povědomí většinou jen kulajda, což je škoda.

Polévky zeleninové a bramborové

Obliba zeleninových nebo bramborových polévek přetrvala. Ty mohou být čiré jako např. bramboračka sklínka, jiné jsou zahuštěné jíškou, smetanou s moukou nebo zavářkami. Ty zapražené jsou asi nejběžnější, protože jim jíška dodává lepší chuť. Bramborových polévek je mnoho druhů, zeleninové můžeme uvařit z každého druhu zeleniny zvlášť nebo ze směsi. 

Polévky vývarové

Majstrštyk našich babiček je poctivý masový vývar se zeleninou a některou z mnoha zavářek. Pomalu tažený čirý a jiskrný vývar se silnou chutí potěší každého. U vývarů se spěch nevyplácí. Chutnou polévku lze připravit z každého čerstvého masa. 

Polévky vydatné

Husté a vydatné polévky, které se vařívají k sladkému hlavnímu jídlu nebo které si můžeme dát k večeři s pečivem patřily vždy k těm nejoblíbenějším. Jsou často vařené z luštěnin, obilnin, hub apod. Přidávají se do nich někdy uzeniny nebo vejce

Ovocné polévky

Dnes už asi málokdo ví, co byla varmuža, polévka z čerstvého (v zimě sušeného) ovoce, zahuštěná zátřepkou z mouky a mléka. Nicméně studené ovocné polévky nám babičky v létě připravovaly z drobného a bobulového ovoce s mlékem nebo smetanou jako osvěžující pochoutku.

Hodně druhů polévek nám zůstalo do dnešních dob, jiné byly zapomenuty. Dnešní uspěchaná doba vaření polévek příliš nepřeje. Je na nás, abychom to změnili.
Inspirací se mohou stát naše videorecepty polévek. Jednou z těch vydatných je i výborná a jednoduchá gulášová polévka z mletého masa, kterou nikdo nepohrdne.
 
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli