Demikát - lahodná polévka z haluškovice

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

1 l slaného vývaru z halušek (haluškovice)
100 g brynzy
150 g cottage
4 lžíce pomazánkového másla bez příchuti
100 ml smetany ke šlehání
100 g plátků anglické slaniny
případně jíška na zahuštění
petrželka
pepř
špetka mletého kmínu
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do horkého vývaru z halušek vložíme rozmělněnou brynzu, cottage, pomazánkové máslo, šlehačku, pepř a mletý kmín a 10 minut povaříme.

  2. Prošleháváme metlou a hlídáme, aby polévka nevzkypěla.

  3. Poté podle chuti zahustíme jíškou nebo světlou jíškou instantní (nemusí být) a provaříme.

  4. Plátky slaniny opečeme na suché pánvi dokřupava a při servírování jimi poklademe povrch polévky. Na závěr posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a krutony.

Poznámka

Recept pochází z výstřižku z jakéhosi poměrně nedávno publikovaného časopisu a je trochu upravený (pomazánkové máslo namísto původní zakysané smetany, například).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Demikát - lahodná polévka z haluškovice

  • magdalenka magdalenka

    Tak ja z haluškovice robím demikát - bryndzovú polievku, alebo aj niečo ako falošnú držkovú, alebo cesnakovú polievku - zásmažka, do nej kopa cesnaku a mletej papriky, rozšľahať s haluškovicou, kopu majoránky...a nechať si trochu halušiek ako vložku. Boženkina babička by mala zo mňa i z teba radosť, takže bod dávam za ňu...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    To znám velmi důvěrně...;-):-D

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Elizo, brynza by určitě neprošla, ale takhle bych to mohla zkusit, co ti mí pažravci na to ;-) mně by chutnalo určitě (jooo :-8, studená, mléčná polévka - už tu chuť cítím :-8:-p). Po kom jsou ty děti tak konzervativní:-O:-8 - tipuji, že po exmanželovi (ostatně všechny divné vlastnosti mají po tatínkovi ;-):-D:-D:-D)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ivi, dej místo brynzy jen cottage, pomazánkové máslo a šlehačku ve znásobeném poměru. Sice to nebude demikát, ale dobré to bude a nemusíš vylít ten dobrý, hustý, slaný vývar z halušek. Také je vhodné pár halušek uschovat a vložit je do polévky, nahradí celou večeři na druhý den...:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Elizo, díky za kulinářskou osvětu ;-), ten název mě zaujal, takže jsem si vygooglila, že "demikát = brynzová polévka" :-O bohužel, u nás brynza nenašla kromě mě své obdivovatele, takže ji asi nevyzkouším..ke své škodě :-( ale vypadá zajímavě :yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Je to opravdu výborné, pořád ji chodím usrkávat i zastudena...;-):-8. Doporučuji vyzkoušet. :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, zase něco hodně extra:-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elizo, to je docela zajímavá polévka a až budu dělat halušky, tak jí prubnu;-) Máš toho 1.bodíka:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: polévka z brynzy demiklát vývar z halušek demitát demikát-recept brynzova polevka demikat polévka z vývaru z halušek polévka z pomazankového másla polievka z haluškovice demikát cottage vyvar z halušiek recepty z brynzy recept na polevku z brynzy polévka z halušek polévka demyká kuřecí demikát název polévky z brynzi polévka z brynzy nazev jak uvarit bryndzovu polivku haluškova polievka

Zapomněl/a jsem heslo