

Demikát - lahodná polévka z haluškovice
Suroviny 4 porce
- 1 l slaného vývaru z halušek (haluškovice)
- 100 g brynzy
- 150 g cottage
- 4 lžíce pomazánkového másla bez příchuti
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g plátků anglické slaniny
- případně jíška na zahuštění
- petrželka
- pepř
- špetka mletého kmínu
Postup přípravy receptu
Do horkého vývaru z halušek vložíme rozmělněnou brynzu, cottage, pomazánkové máslo, šlehačku, pepř a mletý kmín a 10 minut povaříme.
Prošleháváme metlou a hlídáme, aby polévka nevzkypěla.
Poté podle chuti zahustíme jíškou nebo světlou jíškou instantní (nemusí být) a provaříme.
Plátky slaniny opečeme na suché pánvi dokřupava a při servírování jimi poklademe povrch polévky. Na závěr posypeme nasekanou čerstvou petrželkou a krutony.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází z výstřižku z jakéhosi poměrně nedávno publikovaného časopisu a je trochu upravený (pomazánkové máslo namísto původní zakysané smetany, například).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Demikát - lahodná polévka z haluškovice
-
Tak ja z haluškovice robím demikát - bryndzovú polievku, alebo aj niečo ako falošnú držkovú, alebo cesnakovú polievku - zásmažka, do nej kopa cesnaku a mletej papriky, rozšľahať s haluškovicou, kopu majoránky...a nechať si trochu halušiek ako vložku. Boženkina babička by mala zo mňa i z teba radosť, takže bod dávam za ňu...
-
To znám velmi důvěrně...
-
Elizo, brynza by určitě neprošla, ale takhle bych to mohla zkusit, co ti mí pažravci na to
mně by chutnalo určitě (jooo
, studená, mléčná polévka - už tu chuť cítím
). Po kom jsou ty děti tak konzervativní
- tipuji, že po exmanželovi (ostatně všechny divné vlastnosti mají po tatínkovi
)
-
Ivi, dej místo brynzy jen cottage, pomazánkové máslo a šlehačku ve znásobeném poměru. Sice to nebude demikát, ale dobré to bude a nemusíš vylít ten dobrý, hustý, slaný vývar z halušek. Také je vhodné pár halušek uschovat a vložit je do polévky, nahradí celou večeři na druhý den...
-
Elizo, díky za kulinářskou osvětu
, ten název mě zaujal, takže jsem si vygooglila, že "demikát = brynzová polévka"
bohužel, u nás brynza nenašla kromě mě své obdivovatele, takže ji asi nevyzkouším..ke své škodě
ale vypadá zajímavě
-
Je to opravdu výborné, pořád ji chodím usrkávat i zastudena...
. Doporučuji vyzkoušet.
-
Eli, zase něco hodně extra
-
Elizo, to je docela zajímavá polévka a až budu dělat halušky, tak jí prubnu
Máš toho 1.bodíka