

Květákový quiche
Suroviny
- menší květák (rozebraný na malé růžičky)
- 1 chlazené listové těsto
- 1 zakysaná smetana
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 100 g cherry rajčátek
- 150 g tvrdého sýru (Ementál, Gruyere, Čedar, Gouda...)
- 1–2 lžičky Dijonské hořčice
- 3 vejce
- 1 hrst čerstvého oregana
- muškátový oříšek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana.
Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete přes cedník, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.
Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte připraveným těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem.
Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.