Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezerty z broskví: Vyzkoušejte nepečené sušenkové lasagne nebo kouzelné broskvové květy
Zdroj: Toprecepty, milluskaH

Sezona broskví vrcholí a my si je můžeme vychutnat v té nejlepší podobě – tedy čerstvé. Toto srpnové ovoce ovšem přímo vybízí k úpravě do různých moučníků, koláčů a dortů. Pokud nemáte náladu na pečení, ale chuť na sladké, zpracujte broskve do rychlých dezertů.

Nejlepší kombinace se smetanou a sušenkami

Jednodušší už to snad ani být nemůže…ovšem ani lahodnější. Pokud je nějaká kombinace vskutku geniální, je to spojení broskví se smetanou ke šlehání nebo s kysanou smetanou. Tahle náplň uspěje i v palačinkách, pokud ale přidáte sušenky, můžete si připravit báječné broskvové „lasagne“. Potřebujete na ně: 8 malých broskví nakrájených na plátky, 50 g cukru, 50 g hnědého cukru, 1 lžičku skořice, 15 grahamových sušenek, 480 ml husté smetany, 50 g moučkového cukru,1 lžičku vanilkového extraktu a mandlové lupínky na ozdobu. V míse smíchejte broskve, hnědý cukr, cukr a skořici. Promíchejte, dokud broskve nebudou rovnoměrně obalené v cukru a dejte na 30 minut odležet do lednice. Ve velké míse smíchejte smetanu, moučkový cukr a vanilku a prošlehejte dotuha. Do obdélníkové formy na pečení naskládejte grahamové sušenky v rovnoměrné vrstvě. Na grahamové sušenky rozetřete vrstvu šlehačky, navrch dejte macerované broskve a posypejte mandlemi. Postup opakujte ještě třikrát. Chlaďte v lednici, dokud grahamové sušenky nezměknou, asi 2 hodiny. Podávejte studené. Šlehačku můžete nahradit i zakysanou smetanou, dezert pak bude svěžejší. Vynikající je rovněž kombinace s karamelovými Lotus sušenkami místo grahamových.

Plněné a grilované

Díky svému tvaru a velikosti jsou broskve ideální k zapečení nebo ke grilování. Jen obyčejnou rychlou úpravou na grilu vytvoříte přímo báječný dezert. Broskve nejprve rozpulte a potřete olejem. Dužinou dolů je položte na rozehřátý gril a asi 2-3 minuty je z této strany opékejte. Mezitím si připravte náplň z marcarpone, které doslaďte javorovým sirupem, medem a vanilkovým extraktem. Prošlehejte a vzniklý krém naneste na opečené broskve. Vše ještě pokapejte javorovým sirupem a zasypejte plátky mandlí. Broskve můžete také naplnit nasekanými sušenkami a čokoládou a pak vše zapéct v troubě. Místo sušenek lze do náplně použít i nasekané mandle či pistácie nebo ovesné vločky. Zkaramelizované a zapečené broskve vás dostanou nejen jednoduchou přípravou, ale hlavně úžasnou chutí.

Efektní broskvové květy

Přišla k vám neočekávaná návštěva a vy máte doma jen listové těsto a na stromě broskve? I když se na prvním místě nabízí možnost upečení závinu, překvapte je raději malými koláčky ve tvaru růží. Nejsou nijak pracné, ale sklidíte jimi jen ovace. Připravte si 1 balení rozváleného listového těsta, 100 g broskvového džemu, 3 zralé broskve nakrájené na tenké půlměsíčky a moučkový cukr na posypání. Předehřejte troubu na 180 °C a vystříkejte formu na muffiny sprejem na vaření. Listové těsto nakrájejte na pruhy asi 5x20 cm a potřete je shora džemem. Na každý potřený pruh těsta klaďte vedle sebe plátky broskví tak, aby jejich zaoblená část přesahovala plát těsta na jeho delší straně. Pak přes první vrstvu plátků dejte ještě druhou, aby se plátky překrývaly jako lístky růží. Poté těsto přes plátky po delší straně přehněte a po kratší srolujte. Vzniklé růžičky přeneste do připravené formy na muffiny. Postup opakujte se zbývajícími broskvemi a listovým těstem. Pečte dozlatova 25 minut a nakonec posypejte moučkovým cukrem. Jednodušší variantou jsou broskve jen zabalené v listovém těstě. Anebo si podle stejného postupu udělejte růžičky z jablek!

S křupavou drobenkou

Znáte crumble? Půvab slavného britského „koláče nekoláče“ spočívá v tom, že mu chybí spodní vrstva těsta. Ve formě se tak zapéká pouze ovoce, kterému pak dodává šmrnc křupavá drobenka na povrchu. Díky tomu představuje crumble poměrně lehký dezert, do něhož lze použít téměř jakékoliv ovoce. Pokud byste se setkali s pojmy cobbler a crips, tak vězte, že jde o velmi podobné dobroty. Oficiálně by se jako crisp mělo označovat ovoce zapečené s drobenkou z ovesných vloček. Pokud byste chtěli zkusit americkou verzi cobbler, tak potřebujete rozdrobené běžné sušenky nebo americké cookies. V případě cobbleru se ovoce také zalévá těstem smíchaným z 150 g hladké mouky, 2 lžic krystalového cukru, 2 lžiček prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 100 g studeného másla nakrájeného na kousky, 120 ml podmáslí a 1 lžičky vanilkového extraktu. Těstem zalijte broskve s cukrem ve formě a zapečte.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více