9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
29. 9. 2021 Vaření
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy byste ji rádi pohostili něčím slaným k zakousnutí, jenže co tak nahonem připravit? Listové těsto je skvělým řešením. Dá se naplnit podle vaší fantazie i zásob v lednici či ve spíži a křupavá dobrota je v cukuletu na stole!
Záviny s masem i bez
Připravit náplň, zarolovat ji do těsta a upéct, to není nic těžkého. Do slaných závinů se skvěle hodí třeba míchaná vajíčka se šunkou, nebo šunkovo-sýrové plátky, případně mleté maso či kysané zelí. Ale jsou i zajímavější nápady. Zapéct se dá třeba sekaná, náplň z hokkaidó dýně, případně houbová smaženice. Inspirujte se našimi recepty, ale řiďte se svou chutí:
Na stůl i do aktovky
Slané šátečky, pizza šneci nebo párty válečky můžou být velmi zajímavým pohoštěním, ale stejně tak je třeba jako zpestření svačinek ocení školáci. Máte-li více času, můžete si s těstem trochu pohrát a vytvořit slané košíčky. Ty se mohou péct rovnou s náplní, třeba z tuňáka a sýra, anebo si je můžete upéct dopředu a pak plnit klidně studenou šunkovou pěnou či nějakou pomazánkou. Kousek zeleniny navíc dodá pohoštění krásný vzhled i cenné vitaminy.
Tyčky a drobnosti
Když opravdu hodně spěcháte, anebo nemáte doma moc surovin, k chuti přijdou i obyčejné slané tyčky. Listové těsto stačí jen rozválet na plát, nakrájet rádýlkem na pruhy a ty potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat libovolným kořením, třeba paprikou, kmínem nebo grilovací směsí, a upéct v troubě rozehřáté při 200 °C dozlatova. Ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže místo tyček lze vykrájet jiné tvary anebo můžete zkusit i speciální jednohubky.
Více o slaném i sladkém rychlém pohoštění najdete zde ➔
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Špenát s bramborami Nejčastěji ho připravujeme s bramborami, ať už vařenými nebo pečenými. Výborný je s knedlíkem. Podáváme k němu vařená vejce nebo… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin či roládu. Podle těchto receptů to zvládne hravě každý
Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
16 receptů na sladké rolády s ovocem: Jednoduché moučníky dobře vypadají i chutnají
Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a… Číst více
16 receptů na placky a placičky, které nás nestojí příliš práce, času ani peněz
Placky jsou jedním z nejstarších pokrmů lidstva. Roztlučené zrno se smíchalo s vodou a placky se pekly na rozpálených kamenech. Tato doba je dávno za… Číst více