Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Smažené placky z nastrouhaných brambor, provoněné majoránkou a česnekem, to je klasika naší kuchyně. Každý je dělá trochu jinak, ale jedno by měly mít všechny společné: uvnitř šťavnaté a nahoře křupavé. Jak toho dosáhnout nám dnes opět poradí Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Obyčejně geniální

Bramboráky, cmundy, strouhance…to všechno jsou různé názvy pro totéž: placky z nastrouhaných syrových brambor. Odjakživa patřívalo tohle jídlo na jídelníček chudších a prostých lidí, a není divu, brambory bývaly a stále jsou v našich zeměpisných šířkách základ kuchyně, jakožto levná a široce dostupná surovina. Byť jejich cena stoupla, pořád nejde o luxusní záležitost. Máte-li ale rádi bramboráky, tak přesně na tomhle jídle se dá dobře ušetřit. „Bramboráky totiž můžete udělat v mnoha variacích, někdy je dochutí slanina, jindy šunka, ale dají se připravit také jen ze dvou surovin, tedy brambor a vajec, nebo dokonce jen z brambor a soli,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. Jednoduchou verzí je připravit je jen z brambor a vajíček. „Já na 4 středně velké brambory dávám jedno vejce, sůl, majoránku a 2-3 stroužky česneku. Brambory vždy strouhám nahrubo a pak je nad sítkem řádně přecedím do mísy. Vodu z brambor sliju, ale škrob, který se usadí na dně, si nechám a vmíchám k nastrouhaným bramborám. Pak už jen přidám vajíčka a další ingredience. Tenhle recept se obejde zcela bez přidané mouky a taky bez mléka,“ říká Šárka a dodává, že bramboráky smaží vždy na rozehřátém sádle, které se tak rychle nepřepaluje.

Jde to i levněji

Chcete-li ovšem ušetřit, můžete dražší brambory částečně nahradit hrubou moukou nebo strouhankou. Budete mít placek ve výsledku více a vedlejším efektem bude větší křupavost. „Zvolíte-li do těsta mouku s hrubší strukturou, nebo přímo strouhanku, získáte křupavější placky a nakrmíte více strávníků. Brambory v takovém případě nastrouhejte z poloviny nahrubo a z poloviny najemno a pak přidejte mouku, vejce, sůl, utřený česnek a majoránku, tak jak jste zvyklí,“ popisuje Šárka s tím, že placky je nutné vždy vkládat do rozehřátého tuku, ideálně sádla, a nejlepší je zkusit nejdříve usmažit jednu menší placku a ochutnat ji: je-li dost slaná, česneková a má správnou konzistenci, pak můžete dosmažit i zbytek těsta. Husté těsto naředíte mlékem, moc řídké zase zahustíte strouhankou. Ale i když si vypomůžeme moukou či strouhankou, brambory by stále měly převažovat. Jde hlavně o jejich chuť, přece jen to nemají být moučné placky.

A pokud nepotřebujete šetřit, nebo si chcete pro jednou trochu dopřát, placky samozřejmě můžete vylepšit na kostičky nakrájenou a předem trochu osmaženou anglickou slaninou, na kostičky nakrájenou klobáskou, šunkou či sýrem. Zkrátka, rozhodněte se podle svých chutí i stavu peněženky.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

sikulka7

5. 11. 2021 08:45

Recept jak má být. Já ještě do bramboráku přidávám na kostičky uzené maso a překrájené kysané zelí. Ach, kdopak by nemiloval bramboráky |?<3

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více