7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?
30. 12. 2021 Vaření
Přemýšlíte, jaké připravit na Silvestra občerstvení? Asi nejjednodušším řešením jsou pomazánky. Namažete je na veku, na krajíčky chleba i na krekry, dají se použít jako dip, do kterého můžete namáčet nakrájenou zeleninu i tyčinky a jsou hotové téměř za chviličku. Stačí jen promíchat.
1. S pečeným česnekem
Bez ohledu na následky, které zanechává na našem dechu, patří ta česneková mezi všemi pomazánkami k nejoblíbenějším. Někdo ji dělá jen z tvarohu, ze sýra typu lučina či z taveného sýra další z nastrouhaného sýra v kombinaci s majonézou. Česneková pomazánka je výborná pro její univerzálnost, je vynikajícím podkladem pro různé druhy uzenin, na jednohubkách ji stačí jen dozdobit kuličkou hroznového vína nebo dílkem kompotované mandarinky. Pokud nechcete česnekovým odérem odhánět upíry, dejte do pomazánky místo čerstvého česneku pečený. Celý česnek jen zabalíte do alobalu a dát péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 45 minut. Pak už jen jednotlivé stroužky vymáčknete ze slupky a smícháte s pomazánkovým máslem nebo se smetanovým sýrem. Výhodou pečeného česneku je, že je lépe stravitelný a nebude vás po něm pálit žáha.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
2. Třená niva
Máte rádi plísňové sýry a nejvíc ty s modrou plísní? Jejich nejslavnější český reprezentant, tedy Niva je oblíbeným základem mnoha pomazánek. Stačí ji jen nastrouhat a smíchat třeba s tvarohem. K chlebíčkovým stálicím patří třená niva. Její příprava je snadná - nivu rozdrobíte do misky, přidáte změklé máslo a utřete do pěny. K pomazánce ze sýra s modrou plísní se na ozdobu výborně hodí vlašské ořechy. Smícháním strouhané nivy s kysanou smetanou vytvoříte vynikající dip k nakrájené zelenině – hlavně k mrkvi a k řapíkatému celeru.
3. Vajíčková s hořčicí
Pomazánku z natvrdo uvařených vajíček si spíš spojujeme s velikonočními svátky, neboť je ideálním jídlem, do něhož upotřebíte vykoledovaná vajíčka. Je však i dokonalým základem chlebíčků. Celá uvařená vajíčka můžete rozkrájet nadrobno, jemnější konzistence dosáhnete, když nesekáte jen bílek a žloutek utřete s máslem. Nejčastěji se do vajíčkové pomazánky dává majonéza, chcete-li ji trochu odlehčit, nahraďte ji čerstvým sýrem typu lučina nebo žervé či tučným tvarohem. Na zjemnění můžete přidat jogurt. Pikantnější chuť jí dodá dijonská hořčice. Vajíčka jsou výborným podkladem nejen pro šunku, ale i pro uzeného lososa.
4. Budapešť z pečených paprik
Budapešťskou pomazánku si většinou spojujeme se školními svačinkami. Do té nejobyčejnější patří tvaroh, mletá paprika a případně najemno nasekaná cibulka. Obyčejná „budapešť“ se dá ovšem pozvednout na přímo luxusní dobrotu, když mletou papriku vyměníte za papriky čerstvé (kapie), které předtím upečete v troubě při teplotě 200 °C, dokud slupka nezčerná. Poté dejte papriky do sáčku a nechte chvíli zapařit, aby z nich šla snadno sloupnout slupka. Upečené papriky nakonec rozmixujte společně s tučnějším tvarohem na hladkou směs. Hotové pomazánce dodá šmrnc uzená mletá paprika.
Mohlo by vás zajímat
5. Tuňák nebo šproty
Pomazánky s rybičkami patří k nejoblíbenějším vůbec a ani v nabídce chlebíčků by ty rybí neměly chybět. K těm nejpopulárnějším patří chlebíčky s pomazánkou z krabích tyčinek surimi smíchaných s majonézou, ale i další z různých konzervovaných nebo uzených rybek. Použít do nich můžete uzenou makrelu, pstruha či lososa, tuňáka z konzervy, uzené šproty, sardinky nebo ančovičky. Nejlepším „pojidlem“ rybičkové pomazánky je pomazánkové máslo či smetanový sýr, do dietnější verze použijte tvaroh. Lepší chuť jí dodá nadrobno nakrájená kyselá okurka a najemno nasekaná jarní cibulka. K uzeným rybám, jako je třeba losos či pstruh výborně pasuje také čerstvý kopr.
Mohlo by vás zajímat
6. Červená řepa s křenem
Základem pomazánky může být i zelenina, třeba červená řepa. Pokud máte k červené řepě předsudky ze školní jídelny, můžeme vás ujistit, že pomazánka z ní s tou nakládanou, která se servírovala k rizotu, nemá nic společného. Jednoduše ji připravíte z řepy vařené či pečené v alobalu v troubě. Chcete-li si usnadnit práci, použijte tu z obchodu, již uvařenou a zalisovanou ve fólii. Vařenou či pečenou řepu pak nastrouhejte na hrubém nebo jemném struhadle a spojte s lučinu nebo s majonézou a kysanou smetanou. Na dochucení se hodí česnek, ale také třeba strouhaný křen.
7. Z uzeného tofu
Tofu mají v oblibě vegani nebo ti, kteří se vyhýbají mléčným výrobkům, pomazánka z uzeného tofu ale určitě zachutná i tě největším milovníkům masa. Tofu můžete jen rozmixovat s trochou oleje, pro výraznější chuť je ale lepší je předem osmahnout na pánvi s trochou nasekané cibulky. Poté se vše rozmixuje a případně naředí trochou vody nebo se přidá olej. Tofu pomazánku pak je možné možné dále dochucovat a vylepšovat. Můžete do ní třeba přidat kyselé okurky, nastrouhanou mrkev s celerem, bylinky, česnek nebo nasekané oříšky. Pro zvýraznění chuti do ní vmíchejte trochu lahůdkového droždí.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více