Boží hod velikonoční: Proč by hospodyňky neměly už nic péct a kam s drobky z mazance?
14. 4. 2022 Historie a zajímavosti
V minulosti byla nejdůležitějším dnem celých Velikonoc neděle. Dnes se většinou všichni těšíme na Velikonoční pondělí, pomlázku a koledu spojenou s vajíčky nebo štamprličkou něčeho ostřejšího. Ovšem je to právě neděle, kdy končí půst. Co bylo a je s tímto dnem spjato?
Velikonoční neděle – největší svátek
Velikonoční neděle je známá také jako Boží hod velikonoční nebo rovněž Slavnost Zmrtvýchvstání Páně a jde o nejdůležitější událost křesťanského církevního roku. Připadá vždy na první neděli po jarním úplňku a podle ní se tak odvíjí datum Velikonoc, a tedy i masopustu a po něm následujícího půstu, jenž trvá až do Velikonoc. Právě v tento den si křesťané připomínají zmrtvýchvstání neboli vzkříšení Ježíše Krista. Sváteční čas nastává již v sobotu po západu slunce, poté slaví křesťané tzv. Velkou noc - hlavní oslavu (bohoslužbu) Kristova vzkříšení. Od pojmenování Velká noc vychází i celý název Velikonoce. Během této noci totiž vstal Kristus z mrtvých, čímž bylo dovršeno Boží stvořitelské a vykupitelské dílo a lidem se otevřela cesta k Bohu.
Mohlo by vás zajímat
V neděli konečně maso a nádivka
Kromě toho, že křesťané slaví vzkříšení Ježíše Krista, končí pro ně i postní období a naopak začíná období veselení se a oslav spojených se spoustou dobrého jídla. Právě na Velikonoční neděli se tradičně vždy konal slavnostní oběd a scházely se celé rodiny. Všichni se slavnostně oblékli, odtud pochází rčení, že si někdo oblékl božíhodové nebo hodobožové šaty. Lidé si konečně mohli dopřát maso, nejčastěji pečínku z jehněte či kůzlete, neboť se na Velikonoce tradičně jedlo maso mláďat.
Vzhledem k tomu, že se posléze tyto druhy masa staly vzácnými, nahradil jehněčí maso sladký beránek, který měl symbolizovat Ježíše, jenž byl obětován jako beránek. Na svátečním stole kromě beránka nesměl chybět ani mazanec z kynutého těsta a velikonoční nádivka s kopřivami nebo vůbec s něčím zeleným, aby byl člověk v následujícím roce zdráv. Nádivce se také říkalo v minulosti hlavička, neboť se do ní původně místo uzeného dávalo maso z vařené telecí hlavy.
Na Boží hod beránka i mazanec
Všechny velikonoční pokrmy nosili lidé do kostela na ranní velikonoční mši k posvěcení. Posvětit se nechával nejen mazanec a beránek, ale i nádivka, chléb, vejce nebo kořalka. Posvěcené kousky pečiva se pak dávaly na pole a zahradu, házely se do studně i do žlabu dobytku. Mělo to zajistit dobrou úrodu, dostatek zdravé vody i to, aby krávy dobře dojily. Posvěcenému jídlu se vůbec přisuzoval ochranný nebo léčivý účinek. Kromě toho se s Velikonoční nedělí pojily i další zvyky.
Na Boží hod velikonoční se nesmělo hlavně pracovat – dovoleny nebyly práce na poli a na zahradě, nemělo se prát, žehlit, šít a zametat, nemělo se ani nic půjčovat nebo darovat. Zapovězeno bylo i pečení. Hospodyňky tak musely vše připravit již během předchozích dnů. Jen se uvařil oběd, nádobí se ale už nemylo. U beránka se zase tradovalo, že každý, kdo si dal kousek, nalezl ztracenou cestu. Zvykem rovněž bylo, že si rodina dala společně po mši posvěcené vajíčko, aby se za rok znovu sešla. Oslavy pokračovaly samozřejmě na Velikonoční pondělí, kdy se ale hlavně chodilo koledovat.
Zdroje informací:
Velikonoce.vira.cz
Cekevelikonoce.cz
Jakouběová V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Region.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více