Mexická kuchyně dala světu perfektní plněné placky quesadillas. Takhle jednoduše se dělají
16. 5. 2022 Vaření
Mexická kuchyně, to jsou především tortilly v různé podobě. Připravte si je v podobě výborných placek quesadillas. Není na tom nic složitého a naplnit je můžete dle své fantazie.
Tajemství mexické kuchyně
Když budete u nás hledat typické mexické jídlo, bude vám nabíhat nejspíš mexické tapas. Ale zdá se, že je v tom trochu zádrhel. Tapas je totiž synonymem pro malé občerstvení a označení pochází ze Španělska, kde je velmi oblíbené. Ve skutečnosti to ale vypadá, že v zemích Střední Ameriky se takováto jídla označují jako bocas a v některých částech Mexika se obdobným jídlům říká botanas.
Každopádně Mexičané jsou gurmáni a jídlo pro ně má obrovský význam a představuje společenskou událost. Mezi hlavní suroviny patří především kukuřice (ve všech možných podobách), fazole a chilli papričky. Jako dochucovací ingredience lze určitě zmínit i koriandr, citronovou šťávu a česnek.
Za nejvýznamější pokrm v Mexiku nejspíš považují tortilly. Mohou být kukuřičné nebo pšeničné. Nechybí ani známé omáčky, kterým vévodí i u nás velmi oblíbená guacamole. Vybrat si můžete malou formu tortill s různými náplněmi, které se říká tacos. Pokud jsou tortilly srolované do rolky, říká se jim fajitas. I ty jsou samozřejmě plněné. No a pak tu máte quesadillas. Pod tím si představte dvě tortily, které mají mezi sebou náplň a sýr.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět o quesadillas
Jedná se o opečené nebo grilované tortilly plněné sýrem se zeleninou, ale třeba i s masem. Mohou být ještě přelité roztaveným sýrem, nebo podávány s osmaženými fazolemi. Na quesadillas se hodí hlavně moučné tortilly. Pokud chcete, aby quesadillas byly skutečně skvělé, nikdy je neohřívejte. Každému dejte díl čerstvě upečené horké quesadilly.
Jestliže toužíte po získání dalšího bodu, přidejte k tomuto pokrmu ještě nějakou omáčku. Může se jednat o guacamole, nebo třeba rajčatovou omáčku. Quesadillas jsou praktické, protože na ně můžete využít různé zbytky z lednice. Pokud tam máte zbytek upečeného masa, teď právě ho využijete. Hodí se kuřecí, kachní, vepřové a hovězí maso. Jemné ryby s výrazným sýrem se příliš v lásce nemají. Aby vznikla křupavounká tortilla, je dobré dát na teplou pánvičku půl lžičky oleje nebo másla. Placka ale nesmí ztvrdnout.
Jak připravit quesadillas
Nejprve si připravte tortillu. Tenounkou placku si vyrobte z mouky, tuku a soli, ke kterému přidáte teplou vodu. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Rozdělte ho na rovnoměrné díly, ze kterých vytvoříte kuličky. Jednu po druhé tence rozválejte na papíru na pečení. Placky budou velké jako pánev, na které se budou připravovat. Tortilly se pečou prudce, nasucho a hlavně rychle, aby se nespálily. Každá strana trvá asi půl minuty, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. V tu dobu otočte a dopečte druhou stranu. Aby tortilly neztvrdly, dejte je mezi dvě utěrky.
Pak vemte hotovou tortillu, ohřejete ji na pánvi a poklaďte na ni sýr a náplň třeba s kousky kuřecího masa, rajčaty, sterilovanou kukuřicí, a znova zasypte sýrem. Počkejte, až bude vše teplé a začne se roztékat. Na jednu quesadillu přijde zhruba 1/2 hrnku náplně, tu rozteklý sýr udrží na místě. Díky tomu nevyteče. Nakonec naplněnou trotillu přehněte napůl a rozřízněte na díly podle počtu strávníků. Připravte si třeba tuto sýrovou quesadillu. Výborná je také tato varianta s kuřecím masem a čedarem.
Náš tip: Tortilly samozřejmě nemusíte vyrábět, můžete je i koupit. Pak budete mít práci usnaděnou.
Zdroje informací:
mexicoinmykitchen.com/
thekitchn.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak dlouho vydrží maggi z libečku? Trvanlivost přírodního maggi vás jistě překvapí
Libeček bývá také často obsažen v bylinných čajových směsích, kde se využívá jeho močopudných vlastností či pozitivního vlivu na trávení. Protože je… Číst více
Jak se dělá maggi z libečku? Jednoduchý postup vám vysvětlíme krok za krokem
Není nic snazšího, než si udělat zásoby. Listy libečku snadno usušíme nebo zamrazíme a tak je budeme mít k dispozici vždy, když budou potřeba. Můžeme… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Do polévkového ochucovadla využijete i další natě
Kdo by odolal dokřupava usmaženému řízku a pořádně máslem omaštěným bramborám posypaným čerstvě nasekaným libečkem? Asi jen málokdo. Libeček dodává… Číst více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Iva Trhoňová je známá autorka kuchařek a… Číst více
Jak udělat maggi z libečku? Vyzkoušejte jednoduché a výborné dochucovadlo
Libeček je velmi často označován jako "zelené maggi", a to především pro svou intenzivní kořeněnou vůni a chuť. Zároveň je libeček bylinkou s mnoha… Číst více
Jak na domácí „maggi“ z libečku: Je zdravé, levné a na jeho přípravu stačí pouhé tři ingredience
Kdo by neznal Maggi? Tradiční tmavé tekuté… Číst více
Dagmar Pecková se podělila o recept na skvělého králíka a říká: Na sociálních sítích baví lidi víc můj „žvanec“, než má tvorba
Dagmar Pecková patří mezi naše nejvýznamnější… Číst více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Aleš Háma patří mezi naše nejvýraznější a… Číst více
Reportáž ze školní jídelny, kde mají salátové bary a pečou si vlastní chleba. Nástupní plat kuchaře byl přitom 18 000 hrubého
Tři čtvrtiny škol a tím pádem i školních jídelen… Číst více
Krmila hady, teď peče bláznivé dorty. S tímhle hororovým vyhrála jihočeská cukrářka Lucie mezinárodní soutěž
Chtěla být kadeřnicí. Maminka si přála, aby byla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více