Skromná kuchyně: 5 tipů, jak využít strouhanku ze starého pečiva. Hodí se na knedlíky a těstoviny, do sekané i štrúdlu
9. 6. 2022 Tipy a triky
Zbyly vám rohlíky či jiné slané pečivo? Nastrouhejte je a vytěžte tak jednu surovinu hned dvakrát! Vzniklá strouhanka má totiž široké možnosti využití. Hodí se nejen k obalování řízků a jako posypka, ale umí toho mnohem více. Přesvědčíme vás.
Ovocné knedlíky ve strouhance
Už tak dobré ovocné knedlíky můžou být ještě lepší. Ideální posypkou na ně je sladká, na másle opečená křupavá strouhanka. Ve smažené strouhance s oblibou obalují knedlíky v rakouské kuchyni. Typickou rakouskou specialitou je pak Marillenknödel neboli meruňkový knedlík. Malé knedlíčky se servírují celé obalené v silné vrstvě strouhanky, pokapané máslem a posypané cukrem. Místo strouhanky z pečiva lze na ně použít i směs rozdrcených sušenek.
Náš tip: Stačí na troše másla nebo nasucho opražit strouhanku dozlatova a pak jí posypat knedlíky. Ale pozor, smažte na mírném plameni a neodcházejte, strouhanka se velmi rychle může spálit.
Mohlo by vás zajímat
Výborná posypka na těstoviny
Strouhanka výborně oživí i různé druhy těstovin. U nás se s na másle osmaženou strouhankou často podávají sladké nudle. Je to levné a dobré jídlo, které znaly už naše babičky.
Bez zapečené křupavé strouhankové vrstvy se ovšem neobejde ani známá americká specialita Mac & Cheese neboli makarony se sýrem. Chcete-li získat ještě lepší chuť, osmahněte strouhanku nejprve na másle s česnekem a předtím, než jí posypete makarony, ji ještě smíchejte se strouhaným parmazánem, pak teprve zapečte.
Místo tradičního parmazánu se někdy strouhanka používá i v italské kuchyni. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Náš tip: Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.
Strouhanka zahustí knedlíčky
Strouhanka je výborným prostředkem na zahuštění, třeba mleté masové směsi na karbanátky, nebo sekané či masových kuliček. Nemusíte ji ale nutně používat jen jako pojivo, ale i jako základ těsta na polévkové knedlíčky. Strouhankové knedlíčky nebo spíš knedlíky (bývají totiž často velké a mnohdy se do polévky dává jen jeden) jsou rovněž populární v rakouské či bavorské kuchyni jako vložka do masových či zeleninových vývarů. Obvykle se dochucují nasekanou cibulkou, někdy se přidává rovněž strouhaný sýr a chybět nesmějí ani bylinky, např. petrželka či pažitka.
Náš tip: Strouhankou můžete část směsi, třeba masové, pěkně nastavit. Zasytíte tak více strávníků.
Strouhanka oživí vařenou i pečenou zeleninu
Vařené či zapečené zelenině moc nefandíte a připadá vám příliš obyčejná? Pokrmu dodá šmrnc právě posypka ze smažené strouhanky, která k němu vytvoří zajímavý kontrast. Na zeleninových nákypech udělá křupavou krustičku, pro vylepšení chuti do ní můžete přidat třeba tymián nebo jiné bylinky, ještě křupavější bude díky nastrouhaným ořechům.
Místo klasického pečiva můžete nastrouhat i žitný chleba, ochucená žitná strouhanka se výborně hodí na zeleninový nákyp třeba s brokolicí, květákem, fazolkami nebo zelím. Vařený květák povýší na vyšší úroveň také strouhanka osmahnutá s nasekanými ančovičkami. Náš tip: Přímo báječně se strouhanka pojí s vařený chřestem. Stačí jej jen přelít rozpuštěným máslem a posypat osmaženou strouhankou a vznikne vám hotová delikatesa.
Mohlo by vás zajímat
Proč patří strouhanka do závinu?
Bez strouhanky se neobejdete ani při přípravě závinu. Vyválené těsto (ať už listové, jogurtové nebo tažené) je nutné před tím, než jej obložíte ovocem, posypat osmahnutou strouhankou. Ta zabrání tomu, aby šťáva z ovoce vytekla ven a rozmočila těsto. Zajistí tedy i to, že závin zůstane krásně křehký. Strouhanka v kombinaci s ořechy se výborně hodí i na pečené ovoce, třeba jako křupavá vrstva na dezert crumble. Jako podklad ovoce poslouží i u křehkých koláčů s drobenkou.
Náš tip: Pro větší křupavost ji můžete přidat rovněž do samotné drobenky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset nejlepších meruňkových moučníků: Zkuste vláčný perník, šátečkové koláčky nebo bábovku!
Meruňky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a… Číst více
Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům.… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma meruňky. Jak je nejlépe zpracovat a na co všechno se dají využít
[rozcestnik-rad][/rozcestnik-rad] [rada oznaceni="1"] Jak upéct z meruněk? Meruňky mají skvělou barvu a chuť, výborně se proto hodí do letních… Číst více
Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme. Použité ovoce nemusí být sice na pohled krásné, může být přezrálé, ale nesmí být… Číst více
Desatero rad na téma meruňky: Poradíme, jak si sladké plody nejvíce užít a správně je uskladnit
Červenec je měsícem meruněk, výtečných plodů se sametovou slupkou, které chutnají za syrova nebo zpracované v lahodném koláči a ovocných knedlících,… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?
Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už… Číst více
Jak si připravit vonné bylinkové sáčky: Krásně provoní náš domov
Příjemně vonícími bylinkami, které máme nasušené od léta, můžeme naplnit látkové sáčky - mohou to být klasické zavazovací sáčky nebo ušitá srdíčka či… Číst více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Jak levanduli sbíráme a konzervujeme Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo… Číst více