Malta na talíři: Ochutnejte místní pomeranče a med a připravte si divokého králíka na víně. Takhle snadno se dělá
9. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Když chcete ochutnat to nejlepší ze Středomoří, vypravte se na Maltu. Maltská kuchyně je dosud skrytý gastronomický skvost. Je škoda, že často se vnímá jen jako odnož kuchyně italské. Nejmenší ostrovní stát Evropy však nabízí úžasný gurmánský mix.
Ovlivněna Itálií, Řeckem i Afrikou
Maltská kuchyně je požitkem pro mlsné jazýčky. Ovlivnila ji blízkost Itálie, především Sicílie, ale i arabské severní Afriky. Z řeckého ostrova Rhodos si své oblíbené recepty v 16. století přivezli i rytíři řádu Johanitů (dnes Maltézští rytíři), kteří tu našli nový domov. Zapomenout nesmíme ani na téměř dvě století trvající britskou koloniální nadvládu. A z toho všeho si obyvatelé Malty vzali to nejlepší.
Nejdůležitějšími surovinami maltské kuchyně jsou čerstvé ryby, z masa pak divoký králík, hovězí maso a hodně je zastoupené maso skopové. Ze zeleniny kapary, které tu rostou na každém rohu, olivy a rajčata. Oblíbené jsou místní sýry, především kozí. Křupavý pšeničný chleba s tmavou kůrkou je opravdovou lahůdkou. A trochu připomíná i chléb český.
Mohlo by vás zajímat
Navštivte místní restaurace
Na Maltě se lisuje skvělý olivový olej z místních olivovníků, sklízejí se tu fíky, kaktusové plody, proslulý je místní maltský med. Červeným pomerančům, které se pěstují na několika místech, se připisuje zvláštní léčivá síla. Státníci, kteří ostrovní zemi navštíví, od prezidenta nebo předsedy vlády dostávají mj. jako dar med a pomeranče.
Maltskou kuchyni nejlépe vychutnáte v místních restauracích. V hotelových řetězcích se může stát, že jídelní bufety se budou prohýbat mezinárodními pokrmy, často i britskými, a typické místní delikatesy ani neuvidíte.
Při výběru hotelu je dobré předem „vygooglit“, co se tam vaří. Signálem, že je na jídelníčku opravdu místní kuchyně, mohou být i nedělní obědy nebo brunche, kam chodí po mši i Malťané. To se ale dopředu moc zjistit nedá. Pravidelně ale movitější Malťané navštěvují například restauraci hotelu Dolmen na rozhraní měst Buġibba a Qawra.
A co musíte ochutnat?
Pokud si chcete udělat obrázek o maltské gastronomii, objednejte si Platt Malti, obdobu španělských tapas či italské antipasta, prostě „vzorky“ zajímavých pokrmů.
Kdo neochutná pastizzi, tak jako by na Maltě ani nebyl! Malé taštičky z listového těsta plněné ricottou, špenátem a hráškovou pastou místní pekárny nabízejí už od časných ranních hodin.
Timpana jsou na způsob lasagní zapečené těstoviny rigatoni se sýrem, šunkou či špekem. Všude bude timpana chutnat jinak, protože se v ní zužitkují zbytky. Ryby jsou samozřejmě na denním jídelníčku. Nejznámější jsou nedělní trhy v Marsaxlokku, kde si čerstvou rybu může koupit nebo na ni zajít do některé z mnoha místních restaurací. Oblíbená je lampuki (druh makrely) nebo cerna (mořský okoun). Ryby se také často přidávají do slaných koláčů. Běžné jsou mořské plody, zejména dušená chobotnice.
Ochutnat na Maltě musíte i bragioli, hovězí závitky plněné olivami, vařeným vajíčkem a slaninou. Přílohou bývají brambory nebo čerstvý chléb.
Pivo a víno
Malťané k jídlu nejčastěji pijí místní pivo nebo víno. Víno z maltských hroznů se vyrábí pro domácí trh a patří mezi ta stolní. Maltské hrozny totiž příliš brzy dozrávají kvůli silnému slunci, proto opravdu špičková vína nelze vyrobit.
Z nealkoholických nápojů je oblíbené Kinnie, nahořklá limonáda z červených pomerančů.
Fenek je králík
Nejtypičtějším maltským jídlem je fenek, tedy divoký králík pečený v omáčce z červeného vína. Budete potřebovat:
na marinádu
- 1 králík 1 ½ až 2 kg
- 350 ml červeného vína
- 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
- 5 oloupané stroužky česneku
na omáčku
- 1 cibule najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku nakrájené najemno
- 3 bobkové listy
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 ½ listru rajčatového pyré
- 1 šálek vody
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 1 kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
A jak na to? Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu.
Vyjměte králičí vnitřnosti, oddělte přední a zadní stehna, každé rozřízněte na polovinu a hřbet nakrájejte na 5 kusů. Kousky králíka a vnitřnosti vložte do marinády a nechte přes noc v chladničce, přičemž je několikrát otočte.
Druhý den marinádu z králíka sceďte, česnek a bobkové listy vyhoďte.
Předehřejte troubu na 150 °C. Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu olivový olej a maso na něm ze všech stran jemně opečte, osolte a opepřete. Upečte ho dozlatova a dejte stranou. Osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou, poté přidejte rajčatový protlak a červené víno a minutu povařte, aby se ingredience promísily. Pak přidejte rajčatové pyré a vodu a dobře promíchejte.
Vraťte králíka do kastrolu, přidejte bobkové listy a brambory. Přikryjte pokličkou a duste v troubě 2 ½ až 3 hodiny.
Maltská sladká tečka
A co si dát jako dezert? Většina sladkostí je orientální, tedy s velkým množstvím cukru. Ochutnejte třeba imqaret, palačinky plněné datlovým pyré. Tureckému medu jsou podobné qbbajt, karamelové řezy s ořechy, mandlemi a ovocem. Počítejte ale s tím, že místní sladkosti jsou kalorickou bombu, nic pro ty, co chtějí shazovat váhu.
Zdroje informací:
kniha Malta, Gozo, Comino Kompletní průvodce na cesty
nomadparadise.com: Maltese Food: 17 Popular and Traditional Foods You Need to Try
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si osvěžující letní sangrii! Jednoduše a podle originálního španělského receptu
Hotovou sangrii koupíte ve většině supermarketů.… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Domácí vánoční punč uvaříte snadno z běžně dostupných surovin. Výborná je i nealkoholická varianta
Tento nápoj, který pochází původně z Indie, má dlouhou historii. Psal o ní nedávno náš Magazín. Punče nemusí být jen alkoholické, i dětem a… Číst více
Jak zavařit smaženici z hub? Milovníkům hub přijde vhod návod, díky kterému budou mít houby po celý rok jako čerstvé
Smaženice je oblíbená pochoutka z hub, původní recept je ale určen k okamžitému zpracování. Přitom podušením hub se solí a kmínem, poté následným… Číst více
Desatero rad na téma houby: Víte, jak dlouho dary lesa dusit a chutně zpracovat i na zimu?
Plný košík hub je snem každého houbaře. Po příchodu z lesa se musíme o své úlovky co nejdříve postarat, myšleno tím ten stejný den, protože snadno… Číst více
Punč se původně skládal z pěti základních surovin. Horký nápoj nás příjemně zahřeje a svátečně naladí
Pod názvem punč si představíme nápoj, který lahodně chutná, příjemně nás prohřeje a působí dobrou náladu. Obvykle obsahuje kolem 30 % alkoholu.… Číst více
Den sangrie
Sangria je sladký, aromatický míchaný alkoholický nápoj tvořený základem z červeného vína, do kterého se přidává soda, pomerančová šťáva nebo šumivé… Číst více
Jaký je rozdíl mezi svařákem, punčem a grogem: Jak se tyto nápoje od sebe liší
Všechny horké nápoje s alkoholem mají společnou vlastnost - zahřejí tělo i duši, pokud se používají s mírou. Proto jsou oblíbenou součástí zimního… Číst více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Patří k tradičním salátům celé blízkovýchodní… Číst více
Nejlepší houbová smaženice? Zkuste pár vychytávek a vytvoříte z ní hotovou delikatesu
Přišli jste z lesa s košíkem plným hub a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více