Sušené houby: Nejlepší možnosti, jak je využít v kuchyni. Připravíte z nich skvělou nádivku, vydatnou pomazánku i koření
9. 9. 2022 Vaření
Zásoba sušených hub se hodí po celý rok nejen do omáček a polévek, ale lze je použít do celé řady dalších pokrmů. Jak sušené houby správně připravit na další zpracování a plně využít jejich specifickou chuť i v netradičních pokrmech?
Namáčení hub před dalším použitím
Sušené houby lze použít do většiny pokrmů stejně jako ty čerstvé, ovšem až poté, co absolvují lázeň ve vodě. Ta může být jak studená, tak i horká, v závislosti na receptu, do kterého jsou houby určeny.
- Studená voda zajistí zachování intenzivní chuti hub, kterou oceníte především v omáčkách, houbových polévkách nebo tradičním houbovém kubovi.
- Horká voda chuť mírně potlačí a je tak vhodné ji použít v případě, že chcete dát vyniknout i ostatním ingrediencím. Hodí se to například při použití do klasické bramboračky, houbové nádivky nebo do nejrůznějších směsí a placek.
Houby necháme ve vodě máčet alespoň půl hodiny a následně je propláchneme, aby se odstranily případné nečistoty, které po sběru nebylo možné mechanicky odstranit. Vodu, ve které byly sušené houby namočené, lze dále využít místo vývaru nebo na podlévání.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít a kombinovat sušené houby?
Houby si chuťově skvěle rozumí s bramborami, kroupami, těstovinami, vepřovým a hovězím masem nebo zelím. Z koření a bylinek se k nim hodí kmín, majoránka, tymián, rozmarýn, zázvor a petrželová nebo celerová nať.
Houbová omáčka je stálicí české kuchyně
Smetanová houbová omáčka s knedlíkem, vařenými bramborami nebo natvrdo uvařeným vajíčkem je oblíbeným vegetariánským jídlem, omáčku však lze podávat i s těstovinami, noky, polentou, kuskusem nebo pohankou. Přidáte-li namočené sušené houby pod vepřové nebo hovězí maso během pečení, dostanete vynikající houbovou omáčku s chutí výpeku.
Polévky s houbami se hodí i jako hlavní jídlo
Houbové polévky, nebo klasické husté zeleninové polévky s trochou sušených hub, jsou vydatné a zasytí na dlouhou dobu. Klasikou české kuchyně je jihočeská kulajda ochucená koprem, zjemněná smetanou a podávaná nejlépe se ztraceným vejcem. Houby patří také do tradiční bramboračky a lze z nich udělat i houbový krém, ke kterému se hodí kopeček zakysané smetany. Chuť hub krásně vynikne také v polévce z uzených žeber. Speciální houby, jako je shitake, hlíva nebo jidášovo ucho, jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených asijských polévek.
Krémové rizoto s houbami
Houbové rizoto je výborný sytý oběd a s tímto receptem na krémovou italskou klasiku se vždy povede. Připravujete-li italské rizoto dětem, místo vína použijte vodu po namáčení hub a parmezán kvůli jeho výrazné chuti nahraďte jiným oblíbeným sýrem.
Houbová nádivka do masa i zeleniny
Nádivka ze sušených hub vynikne v kombinaci s kuřecím, krůtím a králičím masem a hodí se i k sladkovodním rybám nebo pro naplnění paprik, vydlabaných cuket a jiné zeleniny. Chcete-li si houbovou nádivku připravit jako samostatný pokrm, vyzkoušejte staletími prověřenou kombinaci s kroupami a česnekem, která je známější z tradičního receptu na houbového kubu.
Pomazánka ze sušených hub
Do houbové pomazánky lze spotřebovat zbytek sušených hub, které se předem namočí a podusí na cibulce asi 15 minut. Nadrobno nakrájené houby lze smíchat se smetanovým sýrem, pomazánkovým máslem nebo žervé a ochutit drceným kmínem, čerstvou petrželkou či sladkou paprikou. Vyzkoušet můžete i veganskou verzi se slunečnicovými semínky a římským kmínem.
Další tipy na využití sušených hub
Namočené a vymačkané sušené houby můžete přidat do zapečených brambor nebo těstovin, mletého masa na sekanou či karbanátky, jako přísadu na pizzu nebo do bramborových placek. Skvělé jsou také dušené společně se zelím jako příloha k uzenému nebo pečenému vepřovému masu.
Mohlo by vás zajímat
Houbové koření pro intenzivnější chuť
Máte dostatek sušených hub a chcete houbové pokrmy ještě vylepšit? Udělejte si zásobu rozemletého houbového koření, které využijete do omáček, polévek, šťávy pod maso a dalších pokrmů, kterým dodá intenzivnější chuť a aroma.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Recepty z českých filmů: Přiměřeně, přiměřeně... Udělejte si lívance podle pana krále
Ačkoliv podle Jana Wericha a Vlasty Buriana v… Číst více
Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?
K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více