Formičky na pečení cukroví: Jak se o ně správně starat, aby dlouho vydržely? Pomůže obyčejná soda, ocet i nakypřená voda
10. 11. 2022 Vaření
Pečení vánočního cukroví je tradiční činností, která často spojuje generace. Ještě před tím, než s pečením začnete, je třeba zkontrolovat stav formiček. Co s nimi provést, aby vydržely co nejdéle? Poradíme v následujícím článku.
Proč si hýčkat staré formičky
Staré formičky mají své kouzlo. Je na nich vidět stopa času a často si říkáte, kdo všechno už je měl v ruce. Formiček je celá řada. Na začátku tu byly vyřezávané dřevěné, které sloužily na perníčky. Pak přišly na řadu kovové. Nejrůznější formičky ve tvaru rybek, trsů vína, ale i řady dalších. Aby dlouho vydržely a bylo možno si užívat pečení cukroví, je o ně potřeba dobře pečovat. Na trhu jsou dnes i formičky plastové (třeba na vosí hnízda), se kterými je minimální práce, případně silikonové formy. Pokud ale máte po předcích krásné kovové formičky se „zuby času“, máte takové malé bohatství. Jen je možná třeba ho trochu dát „do gala“.
Mohlo by vás zajímat
Jak odstranit rez z formiček na cukroví
Starých formiček, na kterých je stopa rzi, se určitě nezbavujte. Byla by to velká škoda. Na jejich očistu můžete jít moderní cestou, ale i hezky tradičně. Při tradiční cestě pomůže sůl a citron. Jak na to? Smíchejte sodu s vodou, vytvořte kašičku. Tu naneste na rezatá místa, nechte působit, a pak je omyjte a dočistěte. Podobným způsobem funguje jedlá soda a citronová šťáva.
Druhou možností je koupel ve dvou kypřících prášcích. Formičky povařte zhruba 20 minut ve vodě se dvěma kypřicími prášky, pak je opláchněte a měly by vypadat mnohem lépe. Myslete na to, že tyto čisticí složky budou trochu prskat, tak snižte ohřev a chraňte si oči i ruce. Nezapomeňte nakonec formičky dobře osušit utěrkou (výborná je i papírová) a dosušit je můžete na topení. Místo kypřících prášků můžete využít sodu, ale i ocet.
Moderním způsobem je využití Coca-coly. Hospodyňky doporučují dát do cocacolové lázně formičky přes noc. Ráno by měly být v lepším stavu. Omyjte je a opět velmi dobře osušte.
Jak s formičkami dobře zacházet
Tradiční kovové nebo nerezové formičky je třeba před pečením vymazávat a po použití dobře omýt. Ale nedávejte je do myčky. A to ani ty nerezové. Zničíte tak totiž jejich ochrannou vrstvu, a tak mizí jejich odolnost. Jak tedy správně umýt formičky na cukroví? Na formičky je zcela dostačující teplá voda a jemná houbička. Po dopečení cukroví formičky omyjte a dobře je osušte papírovými ubrousky. Nenechávejte je v kontaktu s vlhkem. Doschnout je můžete dát na topení. Po uschnutí dejte formičky na suché místo a chraňte je před prachem. Před příštím pečením se nebudete muset trápit s jejich čištěním.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Už jste ochutnali jablka v županu? Oblíbená dobrota našich babiček nám přijde k chuti během podzimních dnů
Do moučníků zužitkujeme i jablka padaná, která by jinak dlouho nevydržela. Podle receptu na "jablka v županu" jablka zabalíme do těsta podobně, jako… Číst více
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Když není doma nic k jídlu, listové těsto je v mrazáku vždycky - říkala naše babička. Z listového těsta lze totiž připravit menu na celý den a… Číst více
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok… Číst více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku.… Číst více
Rolovaná zmrzlina: Původně asijský hit zvládnete vyrobit podle našeho návodu i doma!
S tenkými pláty zmrzliny stočenými do ruliček… Číst více
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!
Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Koláčky až z Lisabonu: Víte, že za objev pastéis de nata vděčíme mnichům z portugalského kláštera?
Křupavé pastéis de nata jsou nejslavnějším… Číst více
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více