Levné vaření: Dušené zelí s brambory, placičky z ovesných vloček nebo kari z červené čočky vyjdou na pár korun
3. 2. 2023 Životní styl
Hledáte rychlá jídla, která lze připravit s omezeným rozpočtem? Pak jste na správném místě! Poradíme vám, jak uvařit levně, ale přitom chutně. Není to totiž vůbec složité.
6 tipů, jak ušetřit
Zejména v době vysoké inflace a rostoucích cen energií stále více lidí při nakupování počítá každou korunu. Existuje ale několik jednoduchých triků, jak se stravovat levně, a přitom dobře:
- Omezte maso V zásadě lze říci, že vaření s masem je dražší než používání vegetariánských receptů.
- Vařte podle sezóny Vybírejte recepty z ingrediencí, které jsou v sezóně, a logicky cenově příznivé.
- Nakupujte místní produkty Navštěvujte lokální farmářské trhy, kde určitě nakoupíte levněji než v supermarketu. Neplatíte za dlouhé přepravní cesty ani za skladování.
- Plánujte jídelníček dopředu Pokud máte plán, co budete vařit, můžete ušetřit spoustu času i peněz. Zároveň si s sebou do práce vezměte krabičku s obědem nebo svačinou. Až na vás přijdou chutě, nepodlehnete pokušení koupit si předražený sendvič nebo jídlo z fastfoodu.
- Sledujte speciální nabídky Rozhodně není žádná ostuda porovnávat ceny potravin z aktuálních nabídek supermarketů. Určitě se tak dá výrazně ušetřit.
- Přemýšlejte jinak Zejména asijské kuchyně nabízejí mnoho vegetariánských pokrmů, které vyžadují jen málo speciálních ingrediencí, a to navíc cenově přívětivých.
Mohlo by vás zajímat
Krupicová kaše i dušené zelí
Vzpomínáte, jak naše babičky v pátek připravovaly sladká jídla? Co třeba uvařit krupicovou kaši? Společně s vydatnější polévkou (např. bramborová či zelňačka) tak máte rychlý a sytý oběd nebo večeři.
Pokud zrovna neholdujete sladkým jídlům, zkuste například dušené zelí s bramborem. Potřebovat budete: ½ hlávky bílého zelí, 300 g mrkve, 200 g celeru, 1 svazek jarní cibulky, 400 g brambor typu C, 2 polévkové lžíce oleje, 300 g nadrobno nakrájené anglické slaniny, 1 litr vody nebo zeleninového vývaru, sůl a pepř, 1 polévková lžíce kmínu.
Očištěnou zeleninu a oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci na oleji orestujte nakrájenou slaninu, pak přidejte zelí a mrkev a zalijte vodou nebo vývarem. Osolte, opepřete, přidejte kmín a nechte asi 15 minut vařit na mírném ohni. Přidejte celer, jarní cibulku a brambory a vařte dalších 20 minut, dokud se tekutina téměř neodpaří.
Placičky z ovesných vloček
Rychlou a levnou večeří jsou také placičky z ovesných vloček. Budete potřebovat 1 cibuli, 250 g ovesných vloček, 200 g strouhaného eidamu (nebo jiného sýra), 250 ml mléka, 2 vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku a olej na smažení.
Cibuli nakrájejte na kostičky a míchejte s ostatními ingrediencemi, osolte, opepřete, přidejte papriku. Nechte asi půl hodiny odpočinout. Pak vytvarujte karbanátky a smažte na oleji dohněda. Podávejte s vařeným bramborem, případně i s oblíbeným dipem.
Kari z červené čočky
Nesmíme zapomínat na luštěniny. Jsou levné, zdravé a obsahují velké množství bílkovin. Proto jsou často součástí jídelníčku vegetariánů. Kromě fazolí a různých druhů čočky se různé jídelní ariace dají připravovat i z hráchu nebo cizrny.
Kari z červené čočky s batáty báječně chutná a je levné. Zároveň na talíři vypadá luxusně! Co budete potřebovat?
- 450 g batátů
- 1 velkou červenou papriku
- 2 stroužky česneku)
- 2 velké cibule
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 čajové lžičky směsi koření kari
- 2 čajové lžičky kurkumy
- 1 lžička indického koření garam masala
- sůl a pepř
- 200 g červené čočky čočka
- 500 ml kokosového mléka
- 250 ml zeleninového vývaru
Batáty oloupejte a nakrájejte. Papriku nakrájejte na malé kousky. Česnek a cibuli oloupejte nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli, dokud nezesklovatí. Česnek prolisujte do hrnce, krátce orestujte a poté do hrnce přidejte batáty a papriku. Přidejte rajčatový protlak a koření a krátce orestujte, poté přidejte čočku. Vše zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem a nechte asi 25 minut provařit. Můžete podávat samotné, pro větší jedlíky s vařenou rýží. Kari většinou ještě lépe chutná druhý den a dobře se mrazí.
Náš tip: Kovbojské fazole podle našeho videoreceptu jsou levné a skvěle chutnají!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa hodně silné pivo… Číst více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více