Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý milovník dobrého jídla ocení film se svou oblíbenou tematikou. Těchto 15 úspěšných snímků, seřazených podle hodnocení uživatelů Česko-Slovenské filmové databáze, stojí za to shlédnout. Připravte si domácí kino a dostatek pochutin. U těchto filmů totiž budete mít zaručeně hlad.

Žebříček nejlepších filmů pro gurmány

Patnáctku oblíbených filmů s jídelní tematikou jsme seřadili podle hodnocení uživatelů v procentech, kdy jako poslední odhalíte ten nejúspěšnější. Bude pro vás překvapením nebo je to i váš favorit?

15. Z prezidentské kuchyně (66 %)

Dílo francouzského režiséra Christiana Vincenta je sondou do prostředí Elysejského paláce, kde šéfkuchařka Hortense (Catherine Frot) připravuje vybrané lahůdky pro prezidenta Françoise Mitteranda. Film o politice, postavení silných žen v mužském kolektivu, byrokracii a především proslulé francouzské kuchyni, je kouzelným zážitkem s komediálními prvky natočeným podle skutečných událostí.

14. Dokonalý šéf (67 %)

Šéfkuchař Adam ztvárněný Bradleym Cooperem není zrovna příkladem pokory a kvůli své pýše podpořené dvěma michelinskými hvězdami přijde o všechno. Komedie režiséra Johna Wellse sleduje snahu zkrachovalé hvězdy gastronomie o návrat na vrchol a přípravu na získání vytoužené třetí hvězdy. Nechybí ani láska, velká dávka humoru a samozřejmě záběry na vybrané lahůdky.

13. Julie a Julia (67 %)

Životopisné komediální drama režisérky Nory Ephron je natočené podle dvou skutečných příběhů, které se ve filmu odehrávají přibližně 50 let od sebe. Hlavní role v něm ztvárnily hvězdy Meryl Streep (Julia) a Amy Adams (Julie), které kromě vaření mají společnou také touhu vymanit se ze stereotypu a změnit svůj život. Můžete hádat, co se stane, když se rozhodnete stát blogerkou a během jednoho roku uvařit 524 receptů podle slavné kuchařky.

12. Láska na kari (72 %)

Ústřední hvězdou filmu od režiséra Lasse Hallströma je madame Mallory ztvárněná božskou Helen Mirren. Mallory vlastní vyhlášenou restauraci, naproti které si přes ulici otevře podnik přistěhovaná indická rodina. Odlišné kultury, gastronomie i pohledy na svět slibují příjemnou a odpočinkovou podívanou okořeněnou inteligentním humorem a charismatickými postavami.

11. Menu (72 %)

Snímek od režiséra Marka Myloda spojuje prvky hororu, komedie i thrilleru a rozhodně se u něj nebudete nudit. Ústřední pár Margot (Anya Taylor-Joy) a Tyler (Nicholas Hoult) se spolu s dalšími VIP hosty vydávají na slibovanou opulentní večeři do super luxusní restaurace světoznámého šéfkuchaře Slowika (Ralph Fiennes). Degustační menu však obsahuje dosti nečekané a šokující chody doprovázené odhalováním nepříjemných tajemství pozvaných účastníků.

10. Šéf (73 %)

Carl Casper (Jon Favreau, který je zároveň režisérem snímku) opouští kvůli neshodám s majitelem restaurace prestižní místo v L. A. a pořídí si pojízdné bistro, se kterým se vydává napříč Spojenými státy společně s bývalým kolegou a malým synem. Velmi příjemná, pozitivní komedie se spoustou sympatických lidí a plná dobrého jídla.

9. Cizí oběd (76 %)

Ne úplně typické romantické drama režiséra Riteshe Batry vypráví o Ily (Nimrat Kaur), která stejně jako další miliony žen posílá manželovi do práce balíček s obědem. Právě tento jeden oběd se kvůli chybě zatoulá a dostane se ke stárnoucímu úředníkovi Saajanovi (Irrfan Khan). Tato náhoda změní její život, ve kterém se potýká s nedostatkem manželovy pozornosti.

8. Bod varu (78 %)

Realistická sonda do gastroprovozu od režiséra Philipa Barantiniho je unikátní tím, že je natočená na jeden záběr. Zachycuje předvánoční pracovní večer šéfkuchaře Andyho (Stephen Graham) ve vyhlášené restauraci. Tempo snímku je tak rychlé, jako ve skutečnosti musí být práce kuchařů a dalšího personálu podniku. Kromě vybraných lahůdek a vztahů s kolegy i zákazníky ukazuje také to, kam až může vést přemíra stresu v zaměstnání.

7. Tanpopo (78 %)

Máte rádi polévku ramen a tak trochu bláznivé japonské filmy? Pak vám nesmí uniknout komedie od režiséra Juzo Itamiho. Ústřední postavou je svobodná matka (Nobuko Miyjamoto) provozující malou lidovou jídelnu. Hlavní dějová linie se točí kolem honby za dokonalým receptem na ramen, film je však především ukázkou vztahu Japonců k jídlu a všemu, co s ním souvisí.

6. Grand restaurant pana Septima (80 %)

Režisér Jacques Besnard zasadil děj bláznivé komedie z roku 1966 do luxusního restaurantu pro pařížskou smetánku, kde vede personál pevnou rukou pan Septime (Louis de Funès). Jakmile po výbuchu flambovaného dortu zmizí prezident spřátelené země, je právě na Septimovi, aby jej našel a získal podniku zpět jeho prestiž.

5. Čokoláda (80 %)

Čokoládová romance s Juliette Binoche a Johnny Deppem od režiséra Lasse Hallströma, který má v portfoliu i Lásku na kari, se odehrává v poklidném francouzském městečku. Děj se točí kolem místní cukrárny, jejíž provozovatelka Vianne se potýká s nepřátelským jednáním místního starosty a hraběte s velkým vlivem, kteří proti ní štvou místní obyvatele.

4. Specialita šéfkuchaře (82 %)

Český snímek od režisérky Lucie Bělohradské s Jiřím Lábusem v hlavní roli není typickou podívanou pro gurmány, ale s gastronomií má rovněž hodně společného. Pan Laffler pozve podřízeného úředníka Costaina na večeři do zapadlé restaurace, kde se schází samí podivní lidé a podává nezvyklé jídlo. Jednou za čas je v nabídce i specialita šéfkuchaře – amirstanský beránek. Nutno zmínit, že jde o věrnou adaptaci hororové povídky.

3. Karlík a továrna na čokoládu (82 %)

Milovníci sladkého nebudou moci odtrhnout oči od fantasy dobrodružného rodinného filmu z dílny Tima Burtona. Chlapec Karlík (Freddie Highmore) z velmi chudé rodiny najde v čokoládě zlatý kupon, který znamená výhru v soutěži – návštěvu továrny na čokoládu. Průvodcem po továrně není nikdo jiný, než její výstřední majitel Willy Wonka (Johnny Depp). Ukáže se, že výhra v soutěži neznamená jen prožít nejlepší den života dětí milujících čokoládu.

2. Křidýlko nebo stehýnko (83 %)

Režie další legendární komedie s Louis de Funèsem v hlavní roli se ujal Claude Zidi. Slavný komik zde hraje kritika jídla a obhájce tradiční francouzské kuchyně, kterému neunikne sebemenší nedostatek. Jeho protivníkem je průmyslník, majitel motorestů a závodních jídelen, který se snaží o pravý opak.

1. Ratatouille (86 %)

Nejvyšší hodnocení uživatelů filmové databáze dostal animovaný krysák Remy a film Ratatouille od režiséra Brada Birda. Remyho životní přání je stát se vyhlášeným francouzským kuchařem, ovšem hlodavčí původ jeho snu nehraje příliš do karet. Pomocí podřadného kuchaře Linguiniho se však jeho touha po úspěchu v kuchařském řemesle stává realitou.

Jaký je váš oblíbený film s jídelní tematikou? Podělte se s ostatními v komentářích pod článkem i o další tipy.

Zdroje informací:

csfd.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více