Báječný čokoládový dort

simirge Kuchař:

Dorty 35 názorů

58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

Korpus:
7 vajec
240 g moučkového cukru
170 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva (nemusí být)
40 g kakaa
100 g mletých ořechů
3 lžíce horké vody
Krém:
6 dcl mléka
2 vanilkové pudinky
200 g másla
170-200 g moučkového cukru
rum
možnosti docucení: nugeta, kakao, rozpuštěná čokoláda, oříšky, kafe ( já nejčastěji používám nugetu a rozpuštěnou čokoládu a oříšky:-)))
čokoláda na vaření
smetana
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus:
    Žloutky ušlehat s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, poté přidat vařící vodu a dál šlehat, až do zhoustnutí.

  2. Do žloutkové pěny vmíchat po částech sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva, oříšky a kakao. Hladké těsto vlít do větší dortové formy, do které jsme na dno vystříhly pečící papír.

  3. Pečeme pozvolna v troubě předehřáté cca na 165-170°C, asi 40 minut( dle trouby).

  4. Krém:
    2 pudinkové prášky uvaříme v 6 dcl mléka. Po uvaření občas mícháme, aby nevznikl škraloup. Když je pudink téměř vychladlý, tak začneme postupně zašlehávat máslo a moučkový cukr. Moučkový cukr dáme podle chuti, já už na krém prakticky nic nevážím, dávám od oka a podle chuti. Šleháme až vznikne hladký krém, poté můžeme přidat dochucovací ingredience a rum.

  5. Dortový korpus po vychladnutí vyjmeme z formy, podélně 2x rozkrojíme.

  6. Spodní díl potřeme negetou nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou podle chuti, poté potřeme částí krému.

  7. Přiklopíme prostřední díl. Ten opět potřeme krémem a přiklopíme horní částí korpusu. Boky a vršek dortu potřebe zbylým krémem.

  8. Dort dáme do lednice a v horké lázni si rozpustíme 1 a 1/2 čokolády na vaření, když je čokoláda rozpuštěná, tak pomalu vléváme smetanu, dokud nevznikne lesklá hladká poleva.

  9. Dort vyjmeme z lednice a rovnoměrně poleje celý dort.

  10. Dle fantazie a chuti ozdobíme vršek dortu (mandlemi, oříšky nebo po ztuhnutí čokolády pusinky ze zbytku krému)

  11. Dort dáme do lednice, aby ztuhnul. Nejlépe do druhého dne, aby se snadno krájel a dobře se proležely chutě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Báječný čokoládový dort

  • dandas dandas(neregistrovaný)

    dort jsem připravil s tátou pro mámu byl dobrý ale dali sme tam jen 30g kaka a stelně to bylo asi moc
    :yes:

    Odpovědět

  • simirge simirge(autor receptu)

    Monika:Dobrý den,
    dort je pečený v klasické formě, tedy cca 25-26 cm. když ;-)tak jí zítra přeměřím :)

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Chtela jsem se zeptat je tento dort peceny ve velke dortove forme nebo mensi dekuji.

    Odpovědět

  • vandísek vandísek(neregistrovaný)

    nepovedl se mi ten korpus dělala jsem ho totiž z rýžové mouky jinak super typ!!!!§:-):-p:no::yes:

    Odpovědět

  • Verca Verca(neregistrovaná)

    simirge: Moc děkuji, po víkendu napíšu výsledek :))

    Odpovědět

  • simirge simirge(autor receptu)

    Krém je spíš pudingový. Rozhodně to není takový tenčistě máslový, který zatvrdne úplně do pevna. Je moc dobrý, máslo pouze zvláční puding. Určitě můžete potřít marmeládou. A´Tse povede a hlavně chutná;-)

    Odpovědět

  • Verca Verca(neregistrovaná)

    Dobrý den, recept mě zaujal a mám v plánu ho ve čtvrtek vyzkoušet :) Jen se chci zeptat k tomu krému, je to takový ten klasický máslový krém, jak bývá v dortech? Dort chci dělat mamce a ta ten klasický máslový krém nemá moc ráda... Nebo je to nějaký "spešl"? :)) poprípadě myslíte, že by se hodila marmeláda na potření? :)Moc děkuji za odpověď :)

    Odpovědět

  • simirge simirge(autor receptu)

    katka:Vejce dejte 3. už jsem taky dělala z poloviční dávky a povedl se. Jde o to, především vejce pořádně vyšlehat ;-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    katka: 3 nebo 4 - nijak zvlášť neovlivní piškot. Představ si, že v receptu máš udáno množství vajec, ale ne velikost, každý dá vejce tak velká, jaká zrovna doma má;-).
    Důležité je dobře je našlehat a piškot se povede vždy...
    Když se bojíš, tak vyber 3 větší, nebo 4 menší....:-K
    papa, ať se podaří;-)

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    Dort je vyborny , pekla jsem ho uz snad tisickrat a vsichni si ho vyzaduji . Jelikoz je vyzkouseny tak bych jej chtela udelat synovi k prvnim narozeninam , ale jen malicky . Dort jen pro nej , takze bych potrebovala udelat tak polovincni davku , ale nevim jak si mam poradit s temi 7 vejci . Mam jich dat tri ? nebo 4 ? Ovlivni to nejak ten dort ? nevim jak bych tam mela dat 3.5 vejce :-O . Prosim nekoho o radu , kdo je zkuseny cukrar :-))

    Odpovědět

  • simirge simirge(autor receptu)

    Štěpánka F.:To mě moc těší! Krém určitě ztuhne, ale nejlepší je nechat přes noc. Poleva je super, my jí taky máme moc rádi a používám jí i na běžné moučníky a vždycky slaví úspěch. moc mě těší, že se dort povedl a snad i chutná :-p;-)

    Odpovědět

  • simirge simirge(autor receptu)

    Jiřička:to já se omlouvá, a doplním do receptu

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Omlouvám se, ale v ingrediencích chybí prášek do pečiva v postupu je již uveden.

    Odpovědět

  • Štěpánka F. Štěpánka F.(neregistrovaný)

    simirge: S tou smetanou je ta poleva skvostná. Prvně se mi krásně leskne a báječně chutná. Za chvilku přijede syn a dort načneme. Ale jsem nadšená už teď. Jen krém dle množství surovin, co tu píšete mi ne a ne tuhnout a byl příliš řídký. Dala jsem ho proto méně. No uvidíme, jak to dopadlo. Ale udělám ho i příště. Korpus byl krásně nadýchaný /místo 3lžic horké vody jsem dala 7, no možná to je i domácíma vajíčkama/. Proto díky za recept :-K ;-) :yes:

    Odpovědět

  • Štěpánka F. Štěpánka F.(neregistrovaný)

    Pardon :-8 , už vidím :-D

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo