Pampeliškový med krok za krokem: Zvládnete ho levou zadní, důležité je nasbírat správné květy, pak už stačí jen cukr
20. 4. 2023 Vaření
Na loukách i v parcích konečně vykukují žluté kvítky pampelišek, které naznačují, že jaro je snad konečně opravdu tady. Chcete-li si trochu té žluté nádhery uchovat na později, je nejlepší možností z ní připravit med. Má příjemnou jemnou chuť a voní jako ty rozkvetlé pampelišky.
Med nebo sirup?
Pampeliškový med sice není medem v pravém slova smyslu, chuťově se tomu pravému ale zcela vyrovná a možná jej i předčí. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že sběračem se v jeho případě nestávají včelky, ale vy. Připravuje se totiž z celých květů pampelišek, které musí někdo natrhat a pak zpracovat. Vaří se stejně jako jakýkoliv jiný sirup a sladký je díky cukru, který se do něj přidává.
Má však stejně jako med zlatavou barvu a lepkavou konzistenci a i ve sklenici vypadá jako tekutější med, proto se mu i tak říká. Pokud bychom ale měli být přesní, měl by se správně nazývat právě sirup. Není našemu zdraví tak prospěšný jako med pravý, zůstávají v něm ale vitaminy a minerální látky, které se ukrývají v samotných pampeliškách. A navíc je řešením pro ty, kteří mají alergii na klasický med, nebo pro vegany, jež odmítají konzumovat i med.
Mohlo by vás zajímat
Pampeliškový med osladí čaj i kaši
Pampeliškový med si doma snadno připraví každý. Pokud se do toho pustíte, získáte vynikající sladidlo do čaje i základ limonád (stačí přidat jen sodovku, citronovou šťávu a led). Med se dá ovšem použít jako ten včelí k namazání na chleba nebo k pokapání či k oslazení některých moučníků nebo do kaše či jogurtu.
To hlavní, co na něj potřebujete, jsou pampelišky a cukr, navíc můžete přidat citron, která zmírní sladkost a dodá medu hlubší chuť. Přidat můžete celé plátky nebo jen šťávu. Zajímavě med oživí i vanilkový lusk, zahustit jej můžete pomocí jablečného džusu, který je zdrojem pektinu. Pak už ale bude med trochu připomínat džem. A jak tedy při přípravě medu postupovat?
- Nejprve je nutné nasbírat dostatek pampeliškových květů. Připravte se, že na 3 větší sklenice medu jich budete potřebovat až 300 nebo 400. Trhejte jen květy. Na sběr pampelišek vyrazte nejlépe ráno za slunečného počasí, když jsou květy otevřené. Vybírejte právě ty otevřené, které vypadají svěže. Pampelišky netrhejte u hlavních silnic a cest nebo v městských parcích, kde se venčí psi. Raději je sbírejte někde na loukách dál od civilizace nebo naopak na vlastní zahradě, zkrátka tam, kde je čisto.
- Poté opatrně odstraňte žluté listy ze zelených stonků a opláchněte je. Zbavíte se sice části pylu, ale dostanete z květů drobný hmyz. Nejlepší je to v míse s vodou, aby případné nečistoty mohly klesnout na dno mísy. Pokud o pyl nechcete přijít, dodává totiž medu chuť a pomáhá vytvořit správnou konzistenci, rozložte květy na 10-15 minut na plech, aby případné potvůrky květy opustily. Zelené části odstraňte. Pokud byste je nechali, byl by med hořký a hnědý.
- Květy pampelišek nechte okapat, dejte je do hrnce, přidejte pár koleček bio citronu nebo citronovou šťávu z jednoho citronu a vše zalijte vodou. Na 250-300 květů pampelišek použijte přibližně 1 litr vody. Směs přiveďte k varu a nechte povařit asi 15 minut. Pak hrnec odstavte, zakryjte poklicí a pampelišky nechte do druhého dne odležet někde v chladu.
Mohlo by vás zajímat
- Druhý den vše přeceďte přes tenké pláténko, abyste získali jen čistou šťávu. Tu opět nalijte do hrnce a přisypejte k ní cukr (na 1 l vody cca 1 kg cukru, záleží i na vaší chuti). Zamíchejte a přiveďte k varu. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud směs nezhoustne a nebude připomínat konzistencí med. Čím delší dobu budete vařit, tím bude med hustší a tmavší. To, zda je med dostatečně hustý, můžete zkontrolovat stejně jako při vaření džemu. Trochu kápněte na studený talířek a počkejte, zda směs ztuhne.
- Hotový med přelijte do vymytých a sterilizovaných sklenic a pevně zavřete. Sklenice na chvíli otočte dnem nahoru, aby se víčko dobře přichytilo a med pak uložte na chladné a tmavé místo. Při správném skladování vydrží pampeliškový med několik měsíců až rok. Po otevření jej raději skladujte v lednici. Pokud by vám med zkrystalizoval, můžete je rozehřát ve vodní lázni.
Náš tip: Pampeliškový med si můžete připravit také pomocí našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo… Číst více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do… Číst více
Těsto s kvasnicemi nemusí vždy kynout, přesto z něj vykouzlíte báječné záviny i koláče
Nekynuté těsto oceníte, když potřebujete rychle upéct něco dobrého. Můžete se pustit do závinu, upéct šátečky nebo pletýnky a samozřejmě také… Číst více
Drožďová pomazánka je rychlá, levná a moc dobrá. Podle videa se ji snadno naučíte
Pomazánky z kvasnic patří nepochybně k jídlům, na které se recepty dědí. Některé máme ještě od našich babiček. Základem pomazánky jsou kvasnice… Číst více
Co dělat, aby těsto vykynulo? Důležitá je teplota a dostatek času
Obvykle postupujeme tak, že nejprve připravíme kvásek z droždí, tekutiny, malého množství mouky a cukru. V takovém prostředí se kvasnice rychle… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)