Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

americké nakládané pikantní okurky
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Okurka je výbornou letní zeleninou, kterou si užíváme jen tak samostatně, ale nejčastěji v salátech. Okurky nakládačky pak míří do zavařovacích sklenic a zpříjemňují nám zimní měsíce. Ovšem oba druhy toho dokážou mnohem více. Přesvědčte se sami.

Okurka na talíři

Okurka je výbornou zeleninou, která osvěží a dodá organizmu tekutiny. Většinu obsahu totiž tvoří právě voda. Jedná se o nízkokalorickou zeleninu. Má jen 12 kcal/100 g. Obsahuje ale i cenné živiny: vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály draslík a železo. Využít ji můžete nejen samotnou, jako součást šopského salátu, nebo oblíbeného salátu tzatziki vonících dálkami. Máme pro vás ale i méně tradiční varianty, které stojí za vyzkoušení.

Okurková marmeláda

Marmeládu si většinou spojujete s ovocem, ale existuje třeba i okurková varianta. Jakkoliv to zní podivně, výborně chutná, především ke grilovaným masům, ale i na housce. Je ochucená citronem, zázvorem, osolená a doplněná o želírovací cukr. Pokud máte rádi pikantní pokrmy, tohle je něco pro vás. Okurková marmeláda dlouho vydrží, po otevření ji nechte v lednici. 

Melounový salát s okurkou a fetou

Okurka dobře ladí k množství různé zeleniny i ovoce. Když křupavou okurku doplníte o sladký meloun a slaný sýr feta, získáte osvěžující letní pokrm. Zakapejte vše limetkovou šťávou a zasypte posekanou mátou a bazalkou. Možná vám vznikne nová posedlost jídlem. Jedná se vlastně o obměnu tohoto letního salátu podle Nigelly Lawson

Okurkový předkrm s tuňákem

Předkrmy jsou fajn a hodí se nejen na oslavy, ale můžou posloužit i jako svačinka. Zkuste třeba variaci okurky s tuňákem. Jak na přípravu? Budete potřebovat střední okurku nakrájenou na 1,5cm kolečka, 140 g tuňáka z plechovky, 3 lžíce pesta, 7 rozpůlených cherry rajčat, 14 kuliček mozzarely, 7 lístků bazalky a mletý černý pepř. Na balzamikovou polevu potřebujete 1 hrnek balzamikového octa a 1 lžíci cukru.

Do malého hrnce přidejte balzamikový ocet a cukr a zapněte plotnu na střední ohřev. Směs přiveďte k varu, pak snižte na nižší teplotu a vařte 15–20 minut za občasného míchání, dokud se balzamikový ocet nezmění v hustou konzistenci podobnou sirupu. Sundejte z plotny a dejte stranou. Jestliže vám začne po odstavení tuhnout, znovu polevu zahřejte na mírném ohni.

Do malé misky dejte tuňáka, pesto a mletý černý pepř. Promíchejte, aby se vše spojilo. Na každé kolečko okurky dejte asi ½ lžíce směsi tuňákového pesta. Navrch dejte kuličku mozzarelly, polovinu cherry rajčátka a malý lístek bazalky. Vše propíchněte párátkem, aby to drželo pohromadě, a dejte na talíř. Zakápněte balzamikovou redukcí a ihned podávejte.

Nakládané okurky

Nejspíš máte osvědčený předpis na nakládané okurky. Někdy neškodí ale změna. Vyzkoušejte třeba tyto pikantní americké okurky, které jsou ochuceny mletým pepřem, kari a chilli. Netradiční kombinace, která se bude hodit na příjemná večerní posezení u skleničky vína.

Okurky

Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…

Duhové letní závitky

Léto je plné skvělých chutí a pokrmy mohou vypadat velmi barevně. To je právě případ duhových letních závitků s osvěžující zeleninou. Budete na ně potřebovat 120 g skleněných nudlí, 1 červenou papriku bez jádřinců, nakrájenou na tenké proužky, 1 velkou mrkev, nakrájenou na tenké proužky, okurku nakrájenou na proužky, 6 jarních cibulek bez konců, nakrájeých na proužky, 1 hrnek pokrájeného fialového zelí, 1 velké zralé mango, oloupané a pokrájené na kousky, ½ hrnku koriandru, ½ hrnku bazalky, ¼ hrnku máty, můžete přidat i 2 lžíce černých sezamových semínek. 

Dále potřebujete 20x těsto na jarní závitky. Na sladkou omáčku potřebujete 3 lžíce omáčky Sriracha (můžete nahradit sambal oelek, chilli pastou i kayenským pepřem), 3 lžíce javorového sirupu, 2 až 3 lžíce rýžového octa (podle chuti), 2 polévkové lžíce tamari omáčky (můžete nahradit sojovou omáčkou).

Připravte si čistou pracovní plochu, ideálně hladkou silikonovou podložku. Na dosah si dejte nakrájenou zeleninu, ovoce, bylinky a semínka. Naplňte velkou pánev s horkou, ale ne vařící vodou. Vložte jeden z jarních závitků do horké vody a namočte na 10 sekund, nebo dokud nezměkne. Přeneste na připravenou pracovní plochu. Spodní třetinu rýžového papíru poklaďte hromádkou nudlí, několika proužky červené papriky, mrkve, okurky, jarní cibulky, fialového zelí a manga.

Navrch dejte trochu koriandru, bazalky a máty. Posypte špetkou černého sezamu. Opatrně přehněte strany obalu z rýžového papíru a poté jej pevně srolujte. Přeneste na servírovací talíř a přikryjte vlhkou papírovou utěrkou. Opakujte s každým obalem na jarní rolky. Rolky naskládejte do misky tak, aby mezi nimi byla mezera a aby se nepřilepily. Mezi vrstvy dejte pečicí papír. Misku dobře uzavřete a dejte do lednice. Uchovávejte v chladu až do podávání.

V malé servírovací misce prošlehejte všechny ingredience na omáčku, dokud nebudou propojené. Omáčku dejte vychladit. Závitky podávejte vychlazené spolu s omáčkou.

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/1018-okurka
https://www.self.com/
https://www.ambitiouskitchen.com
https://www.blissfulbasil.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více