5 netradičních jídel s okurkou: Tahle netradiční okurková marmeláda nebo americké nakládačky vás nadchnou
14. 7. 2022 Vaření
Okurka je výbornou letní zeleninou, kterou si užíváme jen tak samostatně, ale nejčastěji v salátech. Okurky nakládačky pak míří do zavařovacích sklenic a zpříjemňují nám zimní měsíce. Ovšem oba druhy toho dokážou mnohem více. Přesvědčte se sami.
Okurka na talíři
Okurka je výbornou zeleninou, která osvěží a dodá organizmu tekutiny. Většinu obsahu totiž tvoří právě voda. Jedná se o nízkokalorickou zeleninu. Má jen 12 kcal/100 g. Obsahuje ale i cenné živiny: vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály draslík a železo. Využít ji můžete nejen samotnou, jako součást šopského salátu, nebo oblíbeného salátu tzatziki vonících dálkami. Máme pro vás ale i méně tradiční varianty, které stojí za vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Okurková marmeláda
Marmeládu si většinou spojujete s ovocem, ale existuje třeba i okurková varianta. Jakkoliv to zní podivně, výborně chutná, především ke grilovaným masům, ale i na housce. Je ochucená citronem, zázvorem, osolená a doplněná o želírovací cukr. Pokud máte rádi pikantní pokrmy, tohle je něco pro vás. Okurková marmeláda dlouho vydrží, po otevření ji nechte v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Melounový salát s okurkou a fetou
Okurka dobře ladí k množství různé zeleniny i ovoce. Když křupavou okurku doplníte o sladký meloun a slaný sýr feta, získáte osvěžující letní pokrm. Zakapejte vše limetkovou šťávou a zasypte posekanou mátou a bazalkou. Možná vám vznikne nová posedlost jídlem. Jedná se vlastně o obměnu tohoto letního salátu podle Nigelly Lawson.
Okurkový předkrm s tuňákem
Předkrmy jsou fajn a hodí se nejen na oslavy, ale můžou posloužit i jako svačinka. Zkuste třeba variaci okurky s tuňákem. Jak na přípravu? Budete potřebovat střední okurku nakrájenou na 1,5cm kolečka, 140 g tuňáka z plechovky, 3 lžíce pesta, 7 rozpůlených cherry rajčat, 14 kuliček mozzarely, 7 lístků bazalky a mletý černý pepř. Na balzamikovou polevu potřebujete 1 hrnek balzamikového octa a 1 lžíci cukru.
Do malého hrnce přidejte balzamikový ocet a cukr a zapněte plotnu na střední ohřev. Směs přiveďte k varu, pak snižte na nižší teplotu a vařte 15–20 minut za občasného míchání, dokud se balzamikový ocet nezmění v hustou konzistenci podobnou sirupu. Sundejte z plotny a dejte stranou. Jestliže vám začne po odstavení tuhnout, znovu polevu zahřejte na mírném ohni.
Do malé misky dejte tuňáka, pesto a mletý černý pepř. Promíchejte, aby se vše spojilo. Na každé kolečko okurky dejte asi ½ lžíce směsi tuňákového pesta. Navrch dejte kuličku mozzarelly, polovinu cherry rajčátka a malý lístek bazalky. Vše propíchněte párátkem, aby to drželo pohromadě, a dejte na talíř. Zakápněte balzamikovou redukcí a ihned podávejte.
Nakládané okurky
Nejspíš máte osvědčený předpis na nakládané okurky. Někdy neškodí ale změna. Vyzkoušejte třeba tyto pikantní americké okurky, které jsou ochuceny mletým pepřem, kari a chilli. Netradiční kombinace, která se bude hodit na příjemná večerní posezení u skleničky vína.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Duhové letní závitky
Léto je plné skvělých chutí a pokrmy mohou vypadat velmi barevně. To je právě případ duhových letních závitků s osvěžující zeleninou. Budete na ně potřebovat 120 g skleněných nudlí, 1 červenou papriku bez jádřinců, nakrájenou na tenké proužky, 1 velkou mrkev, nakrájenou na tenké proužky, okurku nakrájenou na proužky, 6 jarních cibulek bez konců, nakrájeých na proužky, 1 hrnek pokrájeného fialového zelí, 1 velké zralé mango, oloupané a pokrájené na kousky, ½ hrnku koriandru, ½ hrnku bazalky, ¼ hrnku máty, můžete přidat i 2 lžíce černých sezamových semínek.
Dále potřebujete 20x těsto na jarní závitky. Na sladkou omáčku potřebujete 3 lžíce omáčky Sriracha (můžete nahradit sambal oelek, chilli pastou i kayenským pepřem), 3 lžíce javorového sirupu, 2 až 3 lžíce rýžového octa (podle chuti), 2 polévkové lžíce tamari omáčky (můžete nahradit sojovou omáčkou).
Připravte si čistou pracovní plochu, ideálně hladkou silikonovou podložku. Na dosah si dejte nakrájenou zeleninu, ovoce, bylinky a semínka. Naplňte velkou pánev s horkou, ale ne vařící vodou. Vložte jeden z jarních závitků do horké vody a namočte na 10 sekund, nebo dokud nezměkne. Přeneste na připravenou pracovní plochu. Spodní třetinu rýžového papíru poklaďte hromádkou nudlí, několika proužky červené papriky, mrkve, okurky, jarní cibulky, fialového zelí a manga.
Navrch dejte trochu koriandru, bazalky a máty. Posypte špetkou černého sezamu. Opatrně přehněte strany obalu z rýžového papíru a poté jej pevně srolujte. Přeneste na servírovací talíř a přikryjte vlhkou papírovou utěrkou. Opakujte s každým obalem na jarní rolky. Rolky naskládejte do misky tak, aby mezi nimi byla mezera a aby se nepřilepily. Mezi vrstvy dejte pečicí papír. Misku dobře uzavřete a dejte do lednice. Uchovávejte v chladu až do podávání.
V malé servírovací misce prošlehejte všechny ingredience na omáčku, dokud nebudou propojené. Omáčku dejte vychladit. Závitky podávejte vychlazené spolu s omáčkou.
Zdroje informací:
https://www.nzip.cz/clanek/1018-okurka
https://www.self.com/
https://www.ambitiouskitchen.com
https://www.blissfulbasil.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Okurková voda je zdravá limonáda plná vitamínů a bez cukru. Hravě ji připravíte i doma
Okurková voda: lahodný životabudič
Okurka osvěží lépe než sklenice vody
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 10 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 12 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm kroků, jak doma udělat nejlepší jarní závitky. Poradí lektorka vietnamské kuchyně
Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Máte mnoho přerostlých okurek? Připravte si z nich oblíbené kvašáky, americké okurky nebo lahodný salát