Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny
20. 9. 2023 Vaření
Dýně hokaido je velmi snadná na přípravu a vždy získáme výborný pokrm. Připravte si 5 nejlepších jídel z dýně Hokkaidó a vychutnejte si sezónu této skvělé zeleniny v různých obměnách.
Dýně hokaido
Dýně je skvělá podzimní zelenina, která má sladší chuť. Nejvíce využívaný je nejspíš druh hokaido. Uvnitř tvrdé vnější slupky má pevnou dužinu. Výhodou této dýně je to, že se nemusí loupat, jen ji omyjeme. Práce s ní je poměrně rychlá a výsledek výborný. Když hokaido zpracujeme, získáme dužinu, která má jemně sladkou chuť a trochu se podobá kaštanu.
1. Polévka z dýně hokaido
Dýňová polévka patří mezi hity podzimu. Její příprava je rychlá a polévka skvěle chutná. Kromě dýně na ni stačí vývar, česnek, solí. Z koření pak můžeme sáhnout po zázvoru, tymiánu. Pikantnost může ještě dodat pálivá paprika nebo chilli) Jako ozdoba poslouží zakysaná smetana.
Náš tip: Připravte si dýňovou polévku se zakysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
2. Pečená dýně
Pečená dýně je skvělým jídlem, které umožňuje několik chuťových variant. Dýni můžete jen nakrájet, zbavit semínek. Připravíte si pekáč vyložený pečicím papírem. Dýně krásně ladí se solí a tymiánem, jen tak pokapaná olejem. Hodí se i sušená cibule, případně česnek. Můžeme ale také zeleninu využít v čerstvém stavu. Výborně chutná, když dýni těsně po upečení posypeme sýrem, ideálně chuťově výrazným. Třeba parmazánem.
Dýni ale můžeme upéct i nasladko s cukrem a skořicí. Ke všem variantám se hodí bílý jogurt, ale i ochucený jogurtový dip.
Náš tip: Upečte si dýni s rozmarýnem a cibulí.
3. Dýňová omáčka
Výbornou variantou pokrmu s dýní je dýňová omáčka. Vynikající je jen tak samotná na těstoviny. Připravit si ji můžeme ale třeba i ke kuřecímu nebo vepřovému masu.
Náš tip: Vyzkoušejte třeba přípravu masových medailonků s dýňovou omáčkou.
4. Dýňové muffiny
Muffiny jsou výbornou svačinkou i večeří. Dýně krásně ladí s kořením, jako jsou zázvor, hřebíček, vanilka, skořice, nebo třeba muškátový oříšek. Zajímavou variantu představují dýňové muffiny s čokoládou a vlašskými oříšky.
Náš tip: Přichystejte si dýňové muffiny provoněné kořením.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

5. Pomazánka z pečené dýně
Pečená dýně je skvělá sama o sobě, ale když ji takto připravíme a budeme chtít nějakou změnu, můžeme si připravit právě pomazánku. Je výborná a dokonale pikantní.
Na tuto pomazánku budete potřebovat: 200 g dýně hokaido, 200 g červené papriky, 1 větší stroužek česneku, ½ menší cibule, 100 g sýru žervé, 80 g strouhaného eidamu, 1-2 lžíce chilli omáčky, trochu nasekané hladkolisté petrželky, trochu citronové šťávy, olivový olej, pepř a sůl.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Omytou dýni rozpulte a zbavte semen. Pak ji nakrájejte na kousky, potřete olivovým olejem a dejte na plech. Omyjte papriku a celou ji položte na plech. Stroužek česneku zabalte do alobalu. Vše pečte zhruba 40 minut. do změknutí dýně i papriky. Papriku průběžně několikrát otočte. Že je paprika upečená, poznáte podle toho, že se na ní budou tvořit puchýře. Upečenou papriku dejte do igelitového sáčku a zavřete ho. Nechte ji . Trvá to asi 10 minut. Dýni i česnek nechte vychladnout.
Papriku oloupejte, zbavte ji semínek, a dejte ji do mixeru. Přidejte česnek a dýni. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, petrželku, citronovou šťávu, chilli omáčku, pepř a sůl rozmixujte. Směs vyndejte z mixéru, přimíchejte žervé a strouhaný eidam. Pokud je potřeba, dochuťte pepřem a solí. Podávejte s pečivem nebo toustem.
Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu dvoubarevnou dýňovou bábovku
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
Po neděli Pučálné (pučálka je smažený naklíčený hrách), Pražné (pražmo je pražené naklíčené obilí), Kýchavné (kdo kýchne 3x, bude celý rok zdráv),… Číst více
15 receptů na slané záviny: Vyměňte jablečný štrúdl za nevšední slanou variantu
Slaným závinům přicházíme na chuť stejně jako těm sladkým - pomalu, ale jistě. Vybrali jsme pro vás 15 receptů na ty nejzajímavější verze slaného… Číst více
Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili… Číst více
Slaný závin jako z Prostřeno: Jak ho pečeme u nás v redakci a co dáváme do náplně, aby byla šťavnatá?
V dnešním díle Pořadu prostřeno bude soutěžící… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
Vytvarovat jidáše podle našeho videa pro vás a vaše případné pomocníky bude příjemnou zábavou. Základem je chutné kynuté těsto podle spolehlivého… Číst více
Jak zkrášlit parapety na Velikonoce? Využijte skořápky vajíček, bylinky i hrníček na kávu!
O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla… Číst více
Jak na velikonoční osení? Místo květináče je dejte do skořápky od vajíček. Tady je návod, jak na to!
Těžko najdete typičtější velikonoční dekoraci,… Číst více
Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Co je pučálka Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více