Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je vitaminová bomba, která vždycky bývala i docela laciná. A za dobré peníze je v akci i tento týden. Půlkilový sáček vás vyjde na necelých 13 korun. V lednici vydrží kysané zelí dlouho, a tak je ideální chvíle udělat si zásoby. Připomeňte si s námi, kam všude zelí využít.

Vzhůru na nákup

V České republice a na Slovensku se kysané zelí často podává jako příloha k různým druhům pečených mas, klobásám či jitrnicím. Tradičně patří i ke svatomartinské huse, kterou budeme připravovat již za necelé dva týdny, konkrétně 11. listopadu. Je tedy pravý čas si kysané zelí pořídit, pokud nemáme zásoby vlastního domácího.

Například Kaufland má aktuálně v akci pytlík bílého zelí za necelých 13 korun, o korunu víc pak dáte za zelí červené, a zhruba na dvacku vyjde zelí (červené nebo bílé) ve sklenici, což už je oproti běžným cenám sleva slušných 57 %!

Zelí jako příloha

Příprava přílohového kysaného zelí je poměrně jednoduchou záležitostí, která kromě základní suroviny nevyžaduje velké množství ingrediencí. De facto stačí pouze cibule, sádlo, cukr, sůl, kmín a někdy i česnek. V naší i zahraničních kuchyních ovšem existuje mnohem více způsobů, jak zelí využít.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba vynikající přílohové zelí moravské

Ta nejlepší zelňačka 

Jestli se nějaká polévka pojí s podzimem a zimou, pak je do hustá a výživná zelňačka, doplněná někdy špekem či klobásou. Receptů na zelňačku je mnoho, každá rodina má obvykle ten svůj oblíbený. My pro vás ale tentokrát máme tip na zelňačku, která zabodovala i u porotců MasterChef Česko. 

Náš tip: Připravte si zelňačku podle Péti, účastníka letošní řady MasterChef Česko. Recept najdete v tomto článku:

V hlavní roli? Zelí! 

Z maďarské kuchyně jsme přejali výborný segedínský guláš, Poláci připravují jídlo zvané bigos, které se skládá z kysaného zelí, různých druhů masa a klobás, cibule a hub, Němci podávají sauerkraut s klobásou. Zkrátka hlavních jídel, ve kterých hraje zelí prim, je mnoho, a nejen v české kuchyni. 
Náš tip: Zkuste třeba segedínský guláš podle našeho receptu

Zelňáky se sýrem

A co taky ještě frčí? Samozřejmě různé placky se zelím. Na přípravu obdoby klasického bramboráku, tedy zelňáků se sýrem, budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 130 g tvrdého sýru, 70 g pršutu, 1 stroužek česneku, 3 vejce velikosti S, 4 lžíce smetany na vaření, 80 g polohrubé mouky, sůl a pepř, sádlo na smažení.

Jak na to?

  1. Začneme tím, že okapané zelí nakrájíme na menší kousky, pršut (můžete použít šunku) na drobné kousky, sýr a česnek nastrouháme najemno.
  2. Poté všechny tyto ingredience dáme do misky, přidáme vejce, smetanu a dochutíme solí a pepřem. Vše dobře promícháme.
  3. Následně přidáme mouku tak, aby vznikla kompaktní směs, která bude držet pohromadě během smažení (podobně jako u bramboráku).
  4. Rozpálíme pánev s trochou oleje a lžící nabíráme směs, z níž vytváříme  placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
  5. Podávat můžeme například potřené zakysanou smetanou.
Na to, kde sehnat levné kysané zelí se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - V akci - Kysané zelí

Ukázat 5 fotografií

Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu perfektní zahuštěné zelí, které se hodí nejen k pečenému masu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více