Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny cukroví 2023: Na internetu od 400 Kč za kilo, v cukrárně Dolce u Pohlreicha dáte za kilogram 2127 Kč
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Nechce se vám letos do pečení nebo si prostě jen chcete užít předvánoční čas pěkně v poklidu? Cukroví si klidně můžete koupit již hotové nebo objednat. Nabízejí je velké pekárny, restaurace, cukrárny i domácí pekařky. Vám už pak stačí si pro sladký poklad jen zajet a naaranžovat na mísy. 

Objednané cukroví = klidný advent

I když je samozřejmě spousta hospodyněk, které na Vánoce tradičně pečou30 druhů cukroví, ve stále více rodinách si cukroví kupují domu již upečené. Své vánoční cukroví v posledních letech nabízí kde kdo, takže se postupně i rozšířila nabídka, mnozí výrobci, dělají cukroví z těch nejlepších surovin, hlavně z másla a kvalitní mouky.

Na tom objednat si cukroví zkrátka není nic špatného. Ušetříte si nervy a navíc můžete ochutnat i různé delikatesy od renomovaných cukrářů, na jejichž pečení byste si možná jinak netroufli. Návštěvu oslníte a o tom, kdo je autorem cukroví, můžete  pomlčet. A kde si teda cukroví můžete objednat?

Kvalita z cukrárny

Chcete-li opravdu kvalitní cukroví, které bude chutnat jako domácí, a nevadí vám si za ně trochu připlatit je nejlepší se obrátit na vyhlášené cukrárny nebo restaurace, kde vedle tradičních druhů nabízejí i různé speciality. Jen s objednávkou neotálejte, kapacity se rychle plní. 

  • Cukrář Skála (Cukrarskala.cz) – nabízí 12 druhů tradičního vánočního cukroví, jako jsou ořechové rohlíčky, pracny, kokosky nebo masarykovo cukroví. Cena za 1 kg je 1490 Kč
  • Myšák (Mysak.ambi.cz) – v balení najdete vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy, linecké, pařížská kolečka nebo marcipánové kuličky. Cena je za 1 kg 1 698 Kč,  za 500 g 898 Kč.
  • Imperial Dolce (Cafeimperialdolce.cz) – nová Pohlreichova cukrárna startuje předprodej na cukroví 4. 12. Kromě rohlíčků a lineckého nabízí rovněž méně tradiční druhy, třeba pistáciové sablé (sušenky). Krabice se 7 druhy o váze 750 g stojí 1595 Kč. Jeden kilogram tedy vychází na 2127 Kč
  • Erhartova cukrárna (Erhartovacukrarna.cz) – tradiční cukrárna má po Praze několik poboček, v nichž je možné si koupit ručně vyráběné cukroví za 1200 Kč/kg. V dárkových krabicích o váze 500 g, 1 kg a 2 kg je 14 druhů cukroví. 
  • Dejvicka34 (Dejvicka34.cz) – v podniku z Pohlreichova Souboje restaurací připravují netradiční druhy cukroví jako třeba ořechové rohlíčky s esencí sušeného zázvoru a bílým rumem či karamelové kolečka s cukrem Muscovado a mořskou solí Maldon. Cena je 1899 Kč/1,5 kg.
  • Malá pekárna (Malapekarna.cz) – podnik v Letech nedaleko Prahy peče hlavně klasiku, v nabídce však mají třeba i nugátové kostičky. Za krabičku o váze 1 kg dáte 1200 Kč
  • Cukrářství Eklér (Ekler.cz) – ve vyhlášené cukrárně v Holešově na Moravě pečou i tradiční druhy v novém hávu, např. linecké s mákem a povidly. Cena za 1 kg vánočního cukroví je 1300 Kč.
  • Cukrářství Lavendy (Lavendy.cz)- v Jindřichově Hradci prodávají nejen košíčky s malinami a champagne krémem ale i staročeské sádlovky a spoustu dalších druhů. Za 500 g zaplatí se 700 Kč nebo za 1 kg 1340 Kč.
  • Cukrárna od Čtyř mamlasů – v legendární brněnské cukrárně mají cukroví extra máslové (1 kg za 1 290 Kč (prodávají třeba na Kosik.cz). Sázejí na klasiku - vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, šuhajky nebo plněné ořechy.
  • Větrník Brno (Vetrnik.cz) – v dalším brněnském podniku mají mix vánočního cukroví o váze 1000 g za 1100 Kč. Cukroví obsahuje pouze máslo a peče se podle tradičních postupů a receptů.
  • A na chuť Brno (Anachut.cz) – ve vyhlášené brněnské cukrárně je minimální objednávka 1,5 kg. Částka je pak 1800 Kč a dostanete za ni celkem 12 druhů (např. izidor košíčky, pistáciové crinkles či hvězdička se slaným karamelem).
  • Cukrářství Martinák (Cukrarstvimartinak.cz) – i toto brněnské cukrářství peče podle tradičních 100 let starých receptů. Místní specialitou je vánoční štola, marokánky a linecké. Cena za 1 kg je 990 Kč
  • Holkyvodkafe (Facebook.com/patisserienastaraku) – v Ostrově nad Ohří v Karlovarském kraji je možné si objednat klasické a fit cukroví. Cena za 1 kg 1150 Kč. Zajímavé jsou např.  brownie kostičky, išlské s pekany či madlenky citronové.
  • Monamy (Monamy.cz) – v krabičce od této cukrárny poblíž Pardubic najdete 10 druhů tradičního vánočního cukroví, jako je linecké, rohlíčky, včelí úlky nebo kakaové ořechy. Cena za 1 kg 1380 Kč. V nabídce mají i vynikající vaječňák
  • Epifany (Epifany-patisserie.cz) – v pardubické cukrárně kladou důraz na kvalitu a preciznost a vše se dělá z těch nejlepších možných surovin. To se projevuje i v ceně – 1 kg stojí 1970 Kč. Nás nejvíc zaujaly malinové kytičky a pistáciové hvězdy. Navíc mají vánoční pralinky a makronky.
  • Pokud se vám nechce do cukroví investovat tolik, podívejte se i na nabídku menších klasických cukráren v okolí vašeho bydliště. V nich můžete pořídit cukroví i za 600 Kč za kilo. 

V pečicích skupinách na FB

Levněji seženete vánoční cukroví i od různých pekařek a cukrářek na internetu, které pečou na zakázku doma. Nabídky najdete v mnoha facebookových skupinách nebo na Marketplace. Podívat se můžete třeba rovnou do té s názvem Vánoční cukroví 2023, Domácí Vánoční cukroví, rozvoz až domu zdarma nebo do různých regionálních skupin. Ceny se tu pohybují od 400 Kč do 900 Kč.

Problémem však je, že i když cukroví stojí až o polovinu méně než to z cukráren, nemůžete si být jisti, jaká bude jeho chuť a zda ten, kdo je pekl, použil kvalitní suroviny. I takovýto prodejce by sice měl prodávat jen tehdy, když má živnostenský list a samostatnou kuchyň pro výrobu, mnozí ale tyto náležitosti nesplňují.

A i když vše ověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, nemohou všechny „hříšníky“ odhalit. Pokud ale máte nějakého známého nebo ověřeného pečicího nadšence, asi si od něj objednáte bez obav.

Na eshopech a supermarketech

Cukroví za příznivější ceny koupíte i od oficiálních prodejců na eshopech

  • Třeba na stránkách Vanocnicukrovi.cz si můžete koupit krabičky s klasickými druhy (1 kg za 780 Kč). To na webu Ceskecukrovi.cz nabízejí balení sedm druhů méně tradičního cukroví. Balení o váze 1000 g stojí 1370 Kč a celkem je v něm 46 kousků.
  • Podívat se můžete i na stránky D-snack.cz, kde mají 1 kg balíček s 15 druhy vánočního o trochu zdravějšího (v nabídce jsou třeba ovocné kuličky s pistáciemi nebo rohlíčky z rýžové mouky) cukroví za 869 Kč.
  • Těsně před svátky jsou krabice s cukrovím k sehnání i v klasických nebo online supermarketech. Toto cukroví často pochází z různých pekáren. Pekárna Kabát má třeba krabičku s šesti druhy o váze 415 g za 329 Kč. Nabídka se bude před svátky v supermarketech rozšiřovat.
  • Cukroví z Merhautova pekařství seženete třeba na Rohlik.cz – Variace cukroví o váze 550 g stojí cca 679 Kč (na jejich stránkách 630 Kč). „Ceny našeho vánočního sortimentu jsme letos nechali stejné. Zdražovali jsme vloni. Nejprodávanější variaci letos dodáváme v nové krabičce a její hmotnost se zvýšila ze 480 g na 550 g. Cena za kg však zůstává stejná jako vloni. zájem o limitovanou edici máslového cukroví, ve které je máslo nejen v krémech, ale i v těstě. Tato speciální edice je dražší a pečeme ji jen na 19. 12. 2023,“ řekla pro Toprecepty Gabriela Merhautová.
     

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více