Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rum je důležitou součástí některých druhů cukroví, vosí hnízda jsou toho příkladem.
Zdroj: Jacek Halicki / wikimedia commons / CC BY-SA 4.0 DEED, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Rum má v cukroví zcela speciální místo, protože jeho jedinečná chuť  a aroma dokáže změnit jednoduché recepty na opravdové lahůdky. Vzhledem k tomu, že nyní je možnost pořídit si rum ve slevových akcích za výhodnou cenu, byla by škoda ho při pečení nevyužít.

Sleva se vyplatí

Aromatický alkohol můžeme použít na dochucení těsta, do polevy nebo jako podstatnou ingredienci v některých typech cukroví. Byla by tak škoda propásnout moment, kdy je rum v některých obchodech za mnohem lepší cenu než obvykle.

Slevové akce probíhaly už minulý týden, kdy byl rum v akci v Kauflandu a v Albertu. Aktuálně jej koupíte v Bille půllitr za 109 korun místo běžných 179 Kč, v Penny Marketu je od středy lahev o objemu 0,5 litru levnější o 60 korun a v Globusu nabízí za 170 korun místo obvyklých 244 Kč sedm deci rumu.

Na jaké druhy cukroví si ovšem rum pořizovat? Připomeňme si ty nejoblíbenější!

Vosí hnízda

Jedno z nejpopulárnějších druhů cukroví vůbec. Recept na vosí hnízda se v průběhu let měnil a vyvíjel. Tradiční receptura zahrnovala podstavec z lineckého těsta, hnízdo z drobečků těsta, másla a rumu a uvnitř žloutkový krém, taky s rumem. Variací je i hnízdo z mletých ořechů a piškotů, nebo ze strouhaného kokosu.

Náš tip: Nechte se inspirovat třeba tímto receptem na nepečená hnízda.

Obliba rumových kuliček souvisí nejen s jejich vůní a chutí, ale také s jednoduchostí jejich přípravy. Jedná se totiž o nepečené cukroví z těsta vytvořeného z piškotů, másla, kakaa a „dostatečné“ dávky rumu. 

Náš tip: Že se skutečně jedná o recept i pro úplné kuchařské amatéry se můžete přesvědčit u rumových kuliček zde.

Miništoly

„Štola pro mě i moji rodinu představuje symbolický začátek svátečního období. Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a skvěle ozdobí každý stůl,“ říká autorka mnoha úspěšných kuchařek Iva Trhoňová.

Náš tip: Místo cukroví si můžete upéct i mini štoly. Iva Trhoňová ve svém receptu na štoly využívá také rum, který pečivu dodává speciální chuť. Navíc, pokud máte rádi intenzivnější rumový „nádech“, můžete místo části vody použít trochu alkoholu a ze štoliček vytvořit parádní rumem vonící cukroví.

Rumové měsíčky

Tohle cukroví mnoho lidí zná i pod názvem Babiččiny měsíčky. Jedná se o kakaové vykrajované měsíčky s rumovou polevou, která se skládá pouze z rumu, moučkového cukru a oleje nebo vody. Intenzita aroma výrazného alkoholu však dokázala, že se pro někoho měsíčky staly ne babiččinými, ale rumovými.

Náš tip: Rozhodně stojí za to vyzkoušet třeba tento recept na rumové měsíčky a před Vánoci si je připravit.

Rumová poleva

Ačkoliv nejde o cukroví jako takové, může být jeho důležitou součástí. Rumová poleva je směsí cukru, horké vody a rumu. Jak na to, zjistíte v tomto receptu. Používá se nejen na cukroví, jako jsou třeba perníčky, ale také na dorty, cupcakes, sušenky a dalších sladkosti. Historicky byla rumová poleva často používána na pečivo jako je vánoční pudink nebo koláč. V některých zemích, jako je Velká Británie, též na tradiční svatební dorty

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu vytvořit perfektní vosí hnízda, chtele-li úly:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více