Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce britské královské rodiny: Tradičně se podává pečený krocan s bramborovou kaší a nesmí chybět ani čokoládový dort
Zdroj: Wikimedia Commons, Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0

Průběh oslav vánočních svátků britské královské rodiny byl více než sedm desítek let v režii královny Alžběty II. Teprve podruhé v novodobé historii Velké Británie budou Vánoce pod taktovkou krále Karla III. a jeho manželky Camilly.

Vánoce v duchu zesnulé královny Alžběty II.

S nadsázkou ale můžeme konstatovat, že i letos o Vánocích „duch zesnulé královny Alžběty II.“ bude pořád přítomen. A tak stejně jako tomu bylo v předchozích letech se celá rodina tradičně přesune do zámku v Sandringhamu.

Rodinní příslušníci, kteří jsou pozváni, aby strávili Vánoce s panovníkem, mají podle důležitosti stanovený konkrétní čas, kdy mají do Sandringhamu dorazit. Nejprve ti nejméně důležití, jako poslední tedy přijede následník trůnu princ William s manželkou Kate a rodinou.

Zvány jsou pouze manželské páry, před svatbou mají partnerky či partneři členů rodiny smůlu, i když jsou zasnoubení. Výjimkou kdysi byla jen přítomnost Meghan, tehdy ještě snoubenky prince Harryho.

Zvyklostem navzdory se dárky rozdávají už na Štědrý den

Ačkoli v britském království je zvykem rozdávat dárky až o první svátek vánoční, královská rodina si dárečky vyměňuje na Štědrý den. To souvisí s německými kořeny a původem první rodiny, protože v Německu se dárky dávají 24. prosince, tedy na Štědrý den. Nejdřív ovšem všichni společně zdobí stromeček, pak si vypijí odpolední čaj a po něm následuje nadílka.

Štědrovečerní večeře je poměrně formální záležitostí, čemuž odpovídá i oblečení. Ženy mají večerní róby a drahé šperky, muži zase černý oblek s kravatou. Před večeří se podává aperitiv, král Karel III. volí třešňovou pálenku. Menu bývá tradičně o šesti chodech.

Ranní bohoslužba a slavnostní oběd

Ráno 25. prosince se všichni vydají do kostela na ranní bohoslužby. Vzhledem k tomu, že Karel III. z titulu panovníka nejvyšším představitelem anglikánské církve, je to samozřejmě logické.

Pak následuje slavnostní oběd (britská královská rodina zřejmě netuší, že by se měli postit, aby uviděli zlaté prasátko). Protože královská rodina je konzervativní, každý rok se podává jako předkrm humr nebo krevety, následuje pečený krocan a vánoční pudink.

Ve Velké Británii je sice zvykem do pudinku zapékat minci, ovšem v Sandringhamu se tato tradice nedodržuje. Kdysi se totiž královna matka (babička současného krále Karla III.) dusila rybí kostí, proto jsou kuchaři opatrní.

Krocan bývá s šalvějovou a cibulovou nádivkou, s růžičkovou nádivkou a kaštany. Někdy také s pastinákem a mrkví. Jako příloha se ještě podává bramborová kaše a opečené brambory.

Odpolední čaj a večerní bufet

Odpoledne je čas na tradiční čaj o páté s čokoládovým dortem a čokoládovým vánočním pečivem.

Hodování pokračuje večeří s „krůtím“ bufetem. To šéfkuchař přinese a nakrájí krůtí pečeni, vepřové žebírko a šunku. Pak mu král nalije skleničku whisky a šéfkuchař si ji smí vypít s královskou rodinou. Po jeho odchodu si rodina užívá Vánoc. Nikdo ale nesmí odejít do postele, dokud zůstává panovník.

Náš tip: V Sandringhamu se peče (minimálně jedna) krůta vcelku. Pro menší rodinu stačí krůtí stehno pečené s bramborami a zeleninou.

Zdroje informací:

tatler.com: Revealed: how the Royal Family will spend their first Christmas since the late Queen’s death 

bbc.co.uk: A right royal Christmas dinner

cosmopolitan.com/uk: 18 special ways that the Royal Family celebrate Christmas

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více