Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy z Lotusek, Orea i Mila tyčinky. Takhle snadno se připravují
18. 12. 2023 Vaření
Jestli něco z obyčejného lineckého košíčku nebo korpusu udělá skvostnou delikatesu, pak je to určitě krém. Mnoho rodin má ty své oblíbené a vyzkoušené, ale hitem letošních svátků jsou, možná překvapivě, krémy s příchutí cukrovinek. Vyzkoušela jsem, jak se dělají i jak chutnají.
Jednoduchý a rychlý krém do cukroví
Před týdnem jsem zde psala o jednoduchém krému z másla a Salka a přišlo mi několik dotazů. Ten nejčastěji zmiňovaný byl, zda se Salko do krému musí vařit. Odpověď je, že nemusí! Ale zároveň i může.
Obě možnosti jsou v pořádku. Lze změklé máslo lze jen vyšlehat se Salkem, anebo Salko předem nechat zkaramelizovat ve vodní lázni, nechat řádně vychladnout a až pak prošlehat s máslem. Krém bude mít v tomto případě karamelovou chuť.
Rychlejší a chuťově neutrálnější je krém z nevařeného Salka a másla. Stačí, když Salko jen vyšleháte se změklým máslem. Nebojte se, zpočátku bude krém vypadat řídký, ale postupným šleháním houstne. Celý recept najedete v předchozím článku (viz odkaz níže).
Poměr Salka a másla může být na 1 máslo 1 Salko, anebo na 1,5 másla jedno Salko. Tak postupuji já. A právě tento krém je základ pro dochucení cukrovinkami.
Mohlo by vás zajímat
Sušenkové krémy: jak na ně
Cukroví z cukrovinek není žádná novinka. Připomeňme si třeba kuličky z Mila tyčinek, nebo oblíbené sněhové pusinky z Kofily či výborné Kofilové slzičky, . Ale krémy z těchto i jiných cukrovinek jsou relativní novinkou posledních pár let a letos se staly vyloženě hitem.
Základem je buď klasický máslový krém, tedy jen vyšlehané máslo s cukrem, anebo právě již zmíněný krém ze Salka a másla, který se dochutí rozmixovanými cukrovinkami. Právě tak jsem postupovala já.
Jak na to? Připravila jsem krém z jednoho Salka a 1,5 másla a rozdělila jej na 3 části. Zvlášť jsem nastrouhala 1 Mila tyčinku a rozmixovala 1 balení Oreo sušenek a malé balení lotusek a postupně jsem sušenkové drtě vmíchávala vždy do jedné části krému. Tři různě dochucené krémy jsem poté dala do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplnila jimi připravené košíčky.
Pro vás nyní shrnu mé zkušenosti: Hůř se pracovalo s Mila tyčinkou, která díky množství krému nejde nastrouhat úplně dohladka. Pro příště bych ji zkusila rozmixovat, protože jinak drobky z tyčinky ucpávají zdobicí trubičku, i když je širší.
Výborně se pracovalo s rozmixovanými Oreo sušenkami a úplně nejlépe s lotuskami. Všechny tři cukrovinky základní krém taky zajímavě obarvily, jak můžete vidět na fotkách. Chuťově nejzajímavější nám doma připadal lotuskový krém.
Celkově je nutné počítat s tím, že struktura všech krémů není úplně hladká a sušenky, byť rozmixované, tam jdou znát. Je na každém, zda mu to vyhovuje, nebo ne. Každopádně jsou sušenkové krémy zajímavým zpestřením svátečního cukroví.
Jak jsem postupovala, na to se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Holka u plotny radí: Hitem letošních Vánoc jsou sušenkové krémy. Tyhle tři si zamilujete na první ochutnání
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak úspěšně pěstovat řeřichu. Zahrádka za oknem je plná vitamínů
Řeřicha zahradní je maličká rostlinka, jejíž sílu i chuť oceníme především v zimě. Během letní sezóny je snadné zajít na zahradu pro plnou misku… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Lednová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když je venku zima
Jakmile se přehouply Vánoce, v supermarketech hned obsadily pozice vánočního zboží semínka a různé zahradní pomůcky. Hned máme pocit, že je potřeba… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat řeřichu. Nenáročná rostlina k rychlení za oknem, která se hodí do pomazánek
Jak vysévat řeřichu Malý plastový tácek, misku nebo talíř vysteleme buničitou vatou, kterou mírně navlhčíme. Místo vaty postačí tři obyčejné… Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více