Staročeská couračka: Ta nejjednodušší polévka z kysaného zelí se smetanou zasytí a zahřeje, kousek klobásky ji navoní
18. 1. 2024 Vaření
Kysané zelí je jednou z nejlepších potravin, které bychom měli v zimě konzumovat. Pokud k němu nutně nepotřebujete maso, použijte je do polévky, třeba do couračky. V základu je trochu jiná než zelňačka, kterou běžně připravujeme, a to mnohem prostší. I když i tu klobásu si do ní můžete přidat.
Nejlepší polévka na zimu
Couračka byla za starých časů oblíbenou zimní polévkou. Byla to ta nejprostší polévka, která se připravovala z těch nejobyčejnějších surovin, které byly v zimě dostupné. Naši předkové v ní sázeli na ověřenou kombinaci brambor a zelí, která se objevovala i v mnoha dalších staročeských pokrmech.
Díky bramborám polévka dokonale zasytila, kysané zelí dodalo potřebné živiny, o něž byla v zimě nouze, a koření jako bobkový list, nové koření a pepř polévku dochutilo. V té nejobyčejnější verzi, kterou si mohli dovolit i v nejchudších chalupách, se do polévky dávalo mléko, luxusnější pak byla verze se smetanou, která hezky zjemnila chuť zelí.
V čase zabijaček se ale mohla vylepšit i sádlem, klobáskou nebo třeba slaninou. Taková polévka pak musí zachutnat i těm nevybíravějším strávníkům.
Mohlo by vás zajímat
Polévka, u které nabryndáte
Zelných polévek existuje celá řada a říká se jim různě. Couračka původně pochází z Podkrkonoší, později se rozšířila i do dalších koutů naší země, převážně do Jižních Čech – často se tak můžete setkat i s názvem jihočeská couračka. Couračka je pak nářeční výraz právě pro zelnou polévku. Slovo courat kdysi znamenal nejen loudat se, ale i bryndat. Jeho přenesení na polévku je pak poměrně jasné.
Couračka se totiž podávala obvykle ve velké míse, která se dala doprostřed stolu a každý si z ní nabíral lžící. Než se však polévka donesla do úst, odkapávala tekutina ze zelí a zanechávala na stole „couravou stopu“. Zelné polévce se někdy říkalo i couralka, cacarka, střapačka, zelnice, zelnuška, zelouka, zelovka či kapustnice. Na Moravě pak byla a dodnes je známá jako kyselice.
Jak na klasickou couračku?
V původní verzi se tato polévka vařila právě jen z kysaného zelí, obyčejného nebo kyselého mléka, které se svařilo s moukou, a brambor, posléze se přidávaly další ingredience. Odtud pak vedla cesta k zelňačce, která se u nás nejčastěji připravuje v současnosti – ochucené mletou paprikou a vylepšené klobásou.
Pokud byste si ale chtěli uvařit původní staročeskou bílou couračku, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. A aby vám víc chutnala, můžete přidat i trochu špeku či slaniny nebo rovnou klobásu. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 3 středně velké brambory, 2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku celého pepře, sůl, kmín, 1 cibuli, 100–150 g uzené slaniny nebo špeku, 1 lžíci sádla, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 ml smetany, pikantní klobásu (nemusí být).
- Do jednoho hrnce dejte vařit zelí i s nálevem, přidejte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list a povařte. V průběhu vaření zelí podle chuti oslaďte.
- V druhém, menším hrnci uvařte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory ponořené.
- Než se uvaří, na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte lžíci sádla a na kostky nakrájenou cibuli. Tu osmažte dozlatova.
- Když jsou zelí i brambory měkké, přelijte brambory i s vodou k zelí. Mezitím si připravte z másla a mouky jíšku, přidejte ji po polévky a povařte dohromady ještě asi 10 minut. Podle chuti dosolte, a pokud je třeba, tak i doslaďte. Z pánve přidejte osmaženou slaninu s cibulí.
- Polévku odstavte a nakonec vmíchejte smetanu. Případně můžete nakonec přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.
Náš tip: Trochu jinou zelňačku s kroupami rovněž z Krkonoš si můžete uvařit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více