Retro okénko: Lesněnky v sáčku stávaly dříve 1 Kčs a podle reklamy měly vyléčit rýmu a nachlazení
20. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Pamatujete na bonbony Lesněnky? Dnes se prodávají v lékárnách, kdysi se daly sehnat i v cukrárnách nebo lahůdkářstvích. Chutnaly po lesních bylinkách a medu a za první republiky byly tak populární, že se k nelibosti jejich vynálezce vyráběly i jejich padělky.
Bonbony s bylinkami z lesa
Lesněnky byly oblíbené bonbony zelené barvy, které vznikly již v dobách první republiky a podle pamětníků příjemně osvěžily, poměrně pálily, protáhly ucpaný nos a výborně zmírnily kašel.
Už tehdejší reklamy upozorňovaly na to, že tyto bonbony doporučují lékaři a že cukrovinka pomůže od mnoha sezónních zdravotních neduhů. Až do dnešních dob se dochovala i spousta umělecky ztvárněných plakátů přibližně z třicátých let s obrázkem babky bylinkářky kráčející s košíčkem z lesa.
Z dobových sloganů mohl tehdejší člověk snadno nabýt dojmu že bez Lesněnek nelze přežít zimu. „Kdo si svého zdraví váží, užívá stále lékařsky doporučené medicinální bonbony Lesněnky proti kašli a chřipce,“ hlásal jeden, reklamní meteorologická zpráva pak zase varovala: „Tlaková výše nad Atlantikem. U nás chladno, mlhy, deště, kašel, rýmu. Připravte si Lesněnky.“
Mohlo by vás zajímat
Vynález od lesníka
Ačkoli se Lesněnky prodávají dodnes, není toho o nich mnoho známo. Jejich tvůrcem ale byl zřejmě bývalý lesník František Šimanovský, který sám na svůj vynález v roce 1910 pěl ódy.
„Vyrobené ze vzácných lesních bylin a vynikající svou lahodnou chutí a účinností. Zmírňují kašel, chrapot, činí dech volný, pevný a jemný hlas.“ Bonbony měly úspěch, a proto se brzy začaly napodobovat. To však pan Šimanovský neviděl rád a proto se, jak se dochovalo v dobovém tisku, s plagiátory pustil do boje.
„Nutno však dáti pozor při nákupu, by nebyly zaměňovány s napodobeninami! Pravé původní Lesněnky musí býti označeny hořejší značkou andělem a slovy: Šimanovského býv. lesníka Lesněnky zák. chrán. a plnou adresou Šimanovského. Vše jiné odmítněte," snažil se udržet si zákazníky.
Kopírování jeho bonbonů ho dokonce štvalo natolik, že si v novinách vydal inzerát, v němž upozorňoval na pražské provozovny (lékárny, drogerie, cukráře i lahůdkářské obchody), v nichž bylo možné bonbony sehnat a varoval před podomními prodejci. „Upozorňuji, že jakýs člověk obchází Prahu a nabízí Lesněnky. V pravdě však je to padělek, jelikož podomní obchod nevedu!“
Ve 30. letech ta 50 haléřů, dnes za 40 Kč
Bonbony se prodávaly již od 10 haléřů, balení více kulatých bonbonů ve válečku stálo 50 h to největší v sáčku jednu korunu. Dokonce byly k dostání i v krásných pomalovaných kbelíčcích z lisovaného ocelového plechu.
Ty současné stojí od 25 do 40 Kč (podle velikosti balení) a kromě bylinek chutnají třeba i po eukalyptu a jehličí. Daly by se tak připodobnit k v minulosti podobně populárním bonbonům Beskydkám nebo Větrovkám.
Lesněnky v 50. letech
Oblíbenosti Lesněnek později využila i komunistická propaganda mající za cíl burcovat pracující k nadšené práci. V souladu s budovatelskými hesly tak reklama v padesátých letech hlásala: „Roztáčíme kola. Zavedli jsme v závodě povinné cucání Lesněnek. Pracujeme naplno, neznáme kašel, rýmu ani nachlazení. Kdepak Lesněnky!“
To, zda Lesněnky v tomto ohledu pomáhaly, není známé, rozhodně na ně ale dodnes mnoho lidí vzpomíná. A pokud k pamětníkům nepatříte, můžete si tyto mentolové bonbony ochutnat i dnes.
Náš tip: Máte-li rádi chuť bylinek, vyzkoušejte také tento domácí mátový sirup podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Na speciální variantu francouzského Cordon Bleu z toustového chleba budeme potřebovat jen několik surovin. Ty typické, které Cordon Bleu dělají… Číst více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Každé jídlo se dá vylepšit a platí to i pro párek v rohlíku, tedy hot dog. Pokud se vám nechce dělat domácí párky, nabízí se možnost vyměnit rohlík… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více