Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií: Jak se mi konečně povedla skvělá tvarohová bábovka bez lepku. Chutná celé rodině
Zdroj: se souihlasem Kataríny Drozdové/ koláž Toprecepty

V minulém díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa jsem se zmiňovala o tom, jak se mi konečně po několika nezdarech podařilo upéct bezlepkovou bábovku, která chutnala a vypadala jako ta klasická. A protože jste si psali o recept, rozhodla jsem se s vámi podělit o mé zkušenosti s pečením. 

Bábovka a perník u nás vedou

Při pečení ráda experimentuji a zkouším nové recepty, dětem ale většinou stejně chutná nějaká ověřená klasika, a tak když se Aničky zeptám, co mám upéct za koláč, většinou stejně řekne BÁBOVKU!

Jak jsem během posledních let zjistila, platí to nejen u dětí, takovým moučníkovým autistou je trochu i můj muž. Ten svůj požadavek obvykle ještě specifikuje, když řekne – tvarohovou bábovku! A většinou ještě dodá něco v tom smyslu: „Já nevím, proč pořád vymýšlíš něco nového, prostě upeč to, co máš vyzkoušené…“

První bezlepková

Jak už jsem zmiňovala minule, na bezlepkovou stravu jsme sice nepřešli celá rodina, ale když už peču něco bezlepkového, rovnou to jíme všichni. I když má Anička sladké dost ráda, celou bábovku by v nějakém rozumném čase prostě sníst nedokázala.

A na druhou stranu ji zase nechci trápit tím, že něco nemůže, tak když něco peču, tak rovnou bezlepkově. A tak to bylo hned na začátku po stanovení Aniččiny diagnózy celiakie.

Před mým prvním bezlepkovým pečením se mi na mou otázku, co mám upéct, dostalo tradičních odpovědí, a tak jsem se jednoho dne pustila do naší oblíbené tvarohové bábovky. Jen tentokrát jsem se nemohla moc řídit radou, že mám dělat, co mám vyzkoušené. U té bezlepkové totiž zkrátka nic nefungovalo jako dřív. 

Bábovkové pokusy

U bezlepkových mouk je nevýhodou, že jsou obvykle hladké. Poprvé jsem o tom moc nepřemýšlela a sáhla jsem po bezlepkové směsi Jizerka. Bábovka z ní byla ale nakonec tuhá a vůbec ne nadýchaná, jak jsem byla zvyklá. Měla jsem ověřeno, že se do této bábovky výborně hodí dětská krupička, ale ta je také lepková.

S čistě kukuřičnou moukou to také moc nevyšlo – bábovka měla sice hezkou žlutou barvu, ale v chuti byla kukuřice moc znát. Mnohem lepší zkušenosti jsem měla v jiných receptech s krupicí rýžovou, a tak jsem ji použila i do těsta. Raději jsem ji ale nakombinovala ještě s bezlepkovou moukou, aby bábovka nebyla moc hutná. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Ta nejpovedenější tvarohová bábovka

Bezlepkové pečení je vlastně neustálý pokus omyl, po prostudování různých stránek a bezlepkových skupin na Facebooku jsem zjistila, že na pečení koláčů výborně funguje mouka Doves Farm (fialová, samokypřicí), a tak jsem ji také vyzkoušela. A musím potvrdit, že i já s ní mám velmi dobré zkušenosti.

Neznamená to ale, že bych odteď pekla jen s ní, pokusy dělám stále, to bych asi nebyla já. Ale vím, že na ni se mohu spolehnout, že z ní vše vyjde. A tu tvarohovou bábovku peču už jen podle následujícího receptu, prostě tak, jak to mám vyzkoušené. Chutná všem. Tak ji třeba zkuste taky. 

Na bezlepkovou tvarohovou bábovku budete potřebovat: 3 vejce, 160 g másla, 200 g třinového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 250 g jogurtu, 100 g rýžové krupice, 100 g fialové mouky Doves Farm (k dostání v prodejnách se zdravou výživou nebo v síti obchodů Globus či Tesco za cca 119 Kč), 1 prášek do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, citronovou kůru a rozinky do těsta 

  1. V míse smíchejte krupici, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a oba druhy cukrů. V jiné míse utřete žloutky s máslem do pěny a pak přidejte tvaroh a jogurt, citronovou kůru a případně rozinky (já je vždy dopředu namáčím ještě do rumu). Směs promíchejte a smíchejte se sypkými ingrediencemi. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. 
  2. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte bezlepkovou mohou nebo krupicí. Pak do formy nalijte těsto a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Bábovku pečete cca 60 minut. To, zda je upečená, zkontrolujte špejlí. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, vyklopte ji a pocukrujte. 

Náš tip: Bezlepkovou bábovku snadno uděláte i z pudinkového prášku podle našeho video receptu. Jen vybírejte ten opravdu bezlepkový.

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více