Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
29. 3. 2024 Vaření
Plněná retro vejce. Máte je rádi? Vejce naplněná různými ingrediencemi jsou výborným pohoštěním, svačinou i lehkým obědem. Až vám zbydou po Velikonocích vejce, z našich pěti různých lahodných variant si určitě vyberete.
Plněná retro vejce
Plněná vejce jsou tak trochu retro vzpomínkou. Možná se ještě objevují na našich stolech, ale spíše je vytlačují různé varianty chlebíčků, jednohubek, chipsů a oříšků. Plněná vajíčka jsou ale velmi praktická. Většinou totiž máme suroviny na ně doma a vytrhnou nám trn z paty, když čekáme návštěvu, a to teď o velikonočních svátcích nebude možná o návštěvníky nouze.
Příprava je jednoduchá. Stačí uvařit vejce natvrdo, vyndat žloutek a místo vyplnit různými náplněmi. Máme pro vás tipy na pět různých náplní, které jsou skvělou chuťovkou na Velikonoce.
Mohlo by vás zajímat
Příprava vejce na plnění
Natvrdo uvařená a oloupaná vejce na protilehlých stranách mírně skrojíme, vzniknou plošky, na které se dá postavit vajíčko. Pak vajíčko podélně rozkrojíme a vyndáme žloutek a necháme ho stranou. Bude se ještě hodit do náplně nebo na ozdobu.
1. Vejce plněné sýrem
Vejce je možné naplnit různými druhy sýrů. Hodí se aromatická niva, parmazán, ale také gouda. Příprava není složitá. Potřebujete na ni: 10 g másla, trochu hořčice, sladkou papriku, 10 g strouhaného sýru a žloutek.
Jak na to? Vyndaný žloutek z rozpůleného vejce prolisujte. V misce utřete do pěny máslo s trochou hořčice, přidejte sladkou papriku, nastrouhaný sýr a prolisovaný žloutek. Směs nastříkejte sáčkem s hvězdičkovou trubičkou do připravených půlek vajec tak, aby vznikl ozdobný kopeček. Plněné vejce ozdobte kouskem červené papriky.
Náš tip: Zajímavou variantou jsou i vejce plněná tvarůžky.
Mohlo by vás zajímat
2. Vejce plněné sardelovým máslem
Sardelové máslo je hodně retro. I ono se hodí do plněného vejce. Stačí na něj pouze několik surovin: sardelová pasta, máslo, z vajíčka vyndané žloutky, pepř a sůl na dochucení. Sardelovou směs dáváme do zdobicího sáčku s hvězdičkovou trubičkou a stříkáme do otvoru v bílku. Na ozdobení se hodí třeba kapary, efektně vypadají kousky papriky, petrželka i nasekaná pažitka.
Náš tip: Klasika ze sardelového másla na plnění vajec.
Mohlo by vás zajímat
3. Vejce plněné lososovou pěnou
Lososová pěna patří také mezi hity. Je výborná, jednoduchá na přípravu a strávníci ji milují. Pěnu můžeme dát nejen na chlebíčky a jednohubky, výborně se hodí právě do vajíčka. Potřebujeme na ni krájená na kostičky, případně petrželka. Pokud chceme vyzkoušet jinou rybu, můžeme si přichystat vejce plněná tuňákem.
Náš tip: Luxus na stole: Připravte si vejce plněná uzeným lososem a kaviárem.
Mohlo by vás zajímat
4. Vejce plněné šunkovou pěnou
Také šunková pěna patří mezi retro pokrmy. Jejím základem je kvalitní šunka s vysokým podílem masa. Mixuje se s máslem, smetanou ke šlehání, sladkou paprikou a bílým pepřem. Pěna by měla být skutečně jemná a s pořádnou dávkou smetany bude i velmi lahodná. Vejce můžeme ozdobit nasekanou pažitkou nebo snítkou kopru.
Náš tip: Přichystejte si vejce plněné retro šunkovou pěnou.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
5. Pikantní plněné vejce
Někdy máme chuť na něco pikantnějšího, to pak můžeme sáhnout po variantě s wasabi. Jde o japonský křen, který je o poznání silnější než náš křen selský, který u nás obvykle používáme.
Na tuto pikantní variantu potřebujeme kromě žloutku vyndaného z vajec i smetanový sýr, wasabi, pažitku a sůl. Vše ladíme podle chuti.
Náš tip: Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit i výbornou vaječnou tlačenku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda