Jak na dokonalého beránka? Nejdůležitější je mít správnou formu, v níž se dobře propeče a snadno vyklopí
29. 3. 2024 Ostatní
Chystáte se letos poprvé péct velikonočního beránka a ještě nemáte formu nebo si plánujete si koupit novou? Forem na beránka je k dostání celá řada, není však dobré vybírat jen podle tvaru. Poradíme vám, čím se řídit při jejím výběru a jaké další vychytávky se budou hodit.
Beránek z mnoha druhů těst
Beránek je jednou z tradičních ozdob velikonočního stolu, samozřejmě ovšem za předpokladu, že se vám povede jej upéct tak, že bude vypadat patřičně reprezentativně.
Beránek se peče z různých druhů těst, může být kynutý, třený, jogurtový, tvarohový, piškotový, šlehačkový, biskupský, makový nebo třeba i perníkový. Základem úspěchu je hlavně mít nějaký prověřený recept a samozřejmě také dobrou formu.
Mohlo by vás zajímat
Jaká je nejlepší forma na beránka?
Formu na beránka má spousta lidí schovanou po babičce, podobné formy se dají koupit i dnes. Pokud zatím formu nemáte nebo byste chtěli beránka jiného tvaru či velikosti, je z čeho vybírat. Formy se vyrábějí z mnoha materiálů, podobně jako ty na bábovku.
V minulosti se používaly hlavně formy kameninové nebo litinové, které lze sehnat i v současnosti. Dále můžete vybírat mezi formami keramickými, hliníkovými, teflonovými nebo silikonovými. K dostání jsou i v různých velikostech. Pokud tedy víte, že byste celého beránka nesnědli a chcete ho mít jen symbolicky na ozdobu, můžete si jej koupit v malé velikosti.
Nutné vymazávat
K nejoblíbenějším formám patří ty kameninové nebo keramické, v nichž se beránek dokonale propeče. Jejich předností navíc je, že bývají dvoudílné, takže beránek má i pěkně tvarovaná zádíčka – samozřejmě za předpokladu, že vám dobře „vyběhne“, aby zaplnil celou formu.
Nevýhodou těchto forem je, že se musí důkladně vymazat a vysypat moukou, aby šel beránek dobře vyklopit a neutrhlo se mi třeba ucho. Tyto formy je dobré vkládat do trouby na mřížku, aby kolem nich proudil vzduch.
Náš tip: Pěknou keramickou formu na beránka koupíte třeba od firmy Tescoma za 919 Kč. Pokud byste to nestihli do Velikonoc, můžete si ji pořídit v rámci Dnů Marianne, tedy od 12. do 15. dubna, se slevou 20 %.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Silikon nebo nepřilnavý povrch?
Pokud vás nebaví formy vymazávat, volte raději formu silikonovou nebo ocelovou s nepřilnavým povrchem. U těchto forem si nemusíte děla starosti s vyklápěním, navíc se dobře myjí. Nevýhodou takové formy je, že bývá často jen jednodílná, takže má beránek rovná záda.
Náš tip: Ocelovou formu na beránka s nepřilnavým povrchem Banquet Culinaria koupíte třeba v Datartu za 119 Kč.
Aby byl beránek dokonalý
Při pečení beránka se vám budou hodit určitě i další vychytávky do kuchyně, díky nimž se vám krásně povede vyšlehat těsto. Pokud máte v kuchyni málo místa, určitě oceníte ruční šlehač, např. ten od značky ETA Lento 2051 (1799 Kč) opatřený několika nástavci, který dokáže ušlehat sníh z bílků, zvládne třená i piškotová těsta a umí i rychle nasekat oříšky, pokud byste chtěli beránka ořechového.
Ruční šlehač koupíte v prodejnách Datart a když to nestihnete do Velikonoc, můžete si počkat až na Dny Marianne (12.-15. dubna), kdy jej pořídíte se slevou 20 %, a to jak v obchodech, tak na e-shopu. A aspoň budete mít vystaráno na příští rok. Časopis se slevovými kupony je k dostání již nyní, nakupovat díky němu můžete i další vychytávky do kuchyně. Inspirujte se třeba v naší fotogalerii:
Fotogalerie - 10 nejmodernějších vychytávek do kuchyně, které usnadní vaše vaření i pečení
Náš tip: Beránka si pak můžete upéct třeba podle našeho ověřeného video receptu.
Témata
Dny Marianne 2025
Podzimní Dny Marianne 2025 začínají v pátek 12. září a budou probíhat až do pondělí 15. září. Bude možné využít slevy až 60 % ve více než 2500 obchodech i e-shopech po celém Česku.
Kupony na Dny Marianne 2025
Kupony pro podzimní Dny Marianne můžete získat buď prostřednictvím mobilní nebo webové aplikace, nebo v zářijových vydáních časopisů Marianne, Marianne Bydlení a Marianne Venkov a styl.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více