Retro okénko: Knemix aneb směs na knedlíky v prášku stála 3,60 Kč a připravit se z ní daly třeba i sladké smaženky
28. 5. 2024 Vaření
„Polotovary šetří váš čas“ – to bylo jedno z hesel minulé doby. Jedním z polotovarů, které hospodyňky hojně využívaly, byla směs Knemix. Daly se z ní udělat nejen vynikající houskové knedlíky, ale třeba i špekové nebo dokonce ovocné. Ostatně tato univerzální směs pomáhá hospodyňkám dodnes.
Polotovar pro moderní ženu
Knemix byl jedním z populárních polotovarů, které hospodyňky dříve s oblibou používaly, když se při přípravě knedlíků necítily úplně silné v kramflecích nebo si jen potřebovaly usnadnit práci, když vařily někde v polních podmínkách. S oblibou se tak balíček směsi brával na dovolené na chaty, chalupy nebo někam do kempu, ale často se používal i běžně doma.
Hlavně na počátku 50. let se staly polotovary velkým hitem, přičemž jejich popularita se v průběhu dalších desetiletí jen zvyšovala. Tehdy se na ně rozhodně nekoukalo skrz prsty jako v současnosti. Právě naopak, byly vnímány jako ten nejlepší pomocník moderní hospodyňky.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální knedlíková směs
Směs na knedlíky v prášku Knemix v typickém žlutooranžovém sáčku byla jedním z těch polotovarů, které za socialismu zaměstnaným ženám šetřily čas. Knemix tehdy vyráběly Mlýny a těstárny v Pardubicích, balíček o váze 400 g stál pouhé 3,60 Kč a připravit se z něj daly houskové knedlíky pro 4-5 osob.
Na ně byl dokonce na obalu směsi uveden recept, a to přímo od Jiřího Hlávky, šéfkuchaře Domu potravin v Praze. Ten se nacházel v horní částí Václavského náměstí a ve své době byl považován za jakousi výkladní skříň socialismu.
Třeba chlebíčky od Hlávky byly tehdy populárnější než od Paukerta. Není divu, že i jeho recepty, třeba právě na knedlíky, byly sázkou na jistotu.
Nejen na knedlíky
Na směsi, jejímž základem byla nejkvalitnější mouka Zlatý klas, ale byla skvělá hlavně její univerzálnost. Nesloužila totiž jen k přípravě klasických houskových knedlíků, ale i třeba i těch špekových nebo ovocných z čerstvého či kompotovaného ovoce, jak nabádaly reklamy z té doby.
Knemix ovšem nebyl omezen jen na knedlíky, zaměstnaná žena z něj mohla při příchodu z práce, poté, co vyzvedla dítko v jeslích, připravit na večeři třeba i jemné lívanečky nebo třeba tyto tvarohové smaženky, které si můžete i nyní připravit podle původního receptu a trochu si tak zavzpomínat.
Směs Knemix, kterou nyní vyrábí Mlýn Brabec v Horažďovicích, se totiž prodává dodnes. A jak tedy smaženky připravíte?
Budete potřebovat: 160 g směsi Knemix, 100 g měkkého tvarohu, 1 dcl vody, 20 g másla, olej na smažení a hrubou mouku na vál.
- Směs Knemix, změklé máslo, tvaroh a vodu zpracujte ve tvárné těsto (je-li tvaroh příliš mokrý, přidejte 1 lžíci směsi Knemix) a nechte stát asi 5 minut.
- Z těsta pak vytvarujte na pomoučeném vále placičky a usmažte je po obou stranách do růžova na pánvi na rozehřátém oleji. Podávejte s džemem nebo jen polité hustou kysanou smetanou či ozdobené šlehačkou.
Náš tip: Smaženky byly kdysi vůbec velkým hitem. Slané sýrové si můžete připravit podle našeho video receptu.
Petrov, M.: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismus
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více