Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
4. 10. 2024 Vaření
Na podzim je mj. i sezóna hrušek, a pokud jste dostali chuť na výborný hruškový koláč, máme pro vás několik nápadů, jak si ho připravit. Zjistěte, jaké těsto využít a jak ho ochutit, aby byl skutečně vynikající.
Nejlepší hruškový koláč
Dostali jste chuť na hrušky? Přichystejte si z nich třeba některý z hruškových koláčů. Někdy se dokonce jejich chuť přirovnává k medu. Hrušky navíc v koláči vypadají dobře a drží krásně tvar i při pečení.
Hrušky se báječně pojí s podobnými ingrediencemi jako jablka, tedy skořice, vanilka, výborný je hruškový koláč s mandlemi, ale dobře chutná i s vlašskými ořechy. Z koření se hodí i hřebíček a zázvor. Všechno to jsou ingredience, které pomohou vytvořit báječnou podzimní atmosféru.
A jaký hruškový koláč je nejlepší? Vynikající je třeba ten s křehkým máslovým těstem s náplní se zakysané smetany a vonící máslem, který najdete níže v článku. Kombinace ingrediencí zajišťuje báječný chuťový kontrast.
Mohlo by vás zajímat
Jak očistit hrušky
Příprava hrušek na pečení je jednoduchá.
- Hrušky omyjeme. Jestli oškrabeme slupku, záleží na našich preferencích nebo na receptu.
- Omyté hrušky podélně rozřízneme na polovinu. Pokud potřebujeme plátky, vykrojíme okvětí a jádřinec a pak nakrájíme plátky.
- Pokud chceme měsíčky, poloviny ještě rozpůlíme.
- Nožem odřízneme stopku, zbytky okvětí i jádřince.
- Pokud hrušky budeme zpracovávat až za chvíli, můžeme je pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak na hruškový koláč se smetanou
Na koláč do kulaté formy o průměru 28 cm budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 110 g másla (nebo Hery), 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 60 g cukru moučka, citronovou kůru, skořicový cukr, 1 lžíci rozpuštěného másla, hrušky, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky prášku vanilkového pudinku, cukr, 3 lžičky meruňkového džemu a rum dle chuti.
Jak na to? Mouku prosejte na vál, nastrouhejte do ní tuk a přidejte zbytek přísad. Rychle zpracujte těsto a dejte ho na půl hodiny do lednice. Mezitím smíchejte smetanu s cukrem a pudinkem. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky.
Troubu si předehřejte na 180 °C. Odleželé těsto vyválejte a vložte do kulaté formy. Natlačte i do okrajů a zvedněte do boků. Dno těsta propíchejte vidličkou a rozetřete na něj připravenou smetanu. Na ni rozložte plátky hrušek kolem dokola. Pokapejte máslem a posypejte skořicovým cukrem.
Koláč pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut do zrůžovění. Před koncem pečení potřete koláč zředěným džemem s rumem a nechte krátce zapéct.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i jiný recept. Vynikající koláč získáte podle následujícího video receptu na francouzský hruškový koláč:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Německou spolkovou zemi Sasko si s… Číst více
Peče celá země se vrací: Porotce Josef Maršálek nám prozradil, co soukromě radil soutěžícím
Kdo je nejlepším amatérským pekařem v Česku? To… Číst více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Už za pár dní začne další série oblíbeného pořadu… Číst více
Peče celá země: Jak na fantastickou bublaninu podle Josefa Maršálka? Chce to dost ovoce a správné těsto!
Fenomén všech kulinárních soutěží, pořad Peče… Číst více
Cukrář Josef Maršálek: Kostka ve skluzu už nefrčí, trendem jsou koláče a babiččiny buchty
Víte, proč Josef Maršálek, porotce pořadu Peče… Číst více
Peče celá země: Cukrář Josef Maršálek nám prozradil, jak na labutě z odpalovaného těsta
Pokud sledujete pořad Peče celá země, pak jste… Číst více
Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a… Číst více
Peče celá země: Jak na ty nejlepší domácí čokoládové tyčinky? Těchto 5 kroků zaručí dokonalý výsledek
Pořad Peče celá země se pomalu blíží do finále. V… Číst více
Josef Maršálek: Že vyhrála Martina je úžasné. Holka z Přerova si vyhrnula rukávy a dokázala to!
Soutěž Peče celá země zná svoji vítězku. Zeptali… Číst více
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Bábovka na neděli, cukroví na Vánoce nebo zákusky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více