Slovenské pečené masopustní šišky: Vypadají jako koblihy a chutnají skvěle i v odlehčeném provedení
14. 2. 2025 Vaření
Vadí vám na koblihách, že jsou moc mastné a že při jejich konzumaci riskujete žlučníkový záchvat? Tradiční masopustní pečivo si můžete dopřát i bez obav o své zažívání, když si je upečete. Voní a chutnají jako ty smažené, a ještě jsou báječně nadýchané.
Koblihy z různých koutů světa
Bez koblih by to nebyl pořádný masopust. Oblíbené pečivo patří nejen k českému masopustu, ale jeho obdoby existují i v dalších zemích. V Německu mají Krapfen nebo Berliner, v Polsku pączki a americkou obdobou koblih jsou donuty. A na Slovensku koblihám říkají šišky.
I když by to tak mohlo vypadat, jiný tvar nemají – jsou stejně tak kulaťoučké jako naše koblihy, plní se marmeládou a připravují se stejně jako naše masopustní specialita. Můžete se samozřejmě setkat i s šiškami jiných tvarů (např. různých pletenců nebo šišek/válečků), ale klasický tvar koule vede.
Mohlo by vás zajímat
Slovenské fašiangové šišky vypadají jako koblihy
I na Slovensku patří šišky k masopustu, jenž je označován jako fašiangy. Stejně jako u nás se tu připravují hlavně na Tučný čtvrtek. To ale neznamená, že musí být až přehnaně tučné. Kromě smažených koblih ovšem na Slovensku dělají šišky lehčí a dietnější, a to pečené. Předností těchto šišek je, že nejsou tak nasáklé tukem, a nejsou tedy ani tolik kalorické. I tak jsou ale nadýchané a voňavé.
Chuťově se ovšem těm tradičním zcela vyrovnají, hlavně, když je po upečení potřete máslem smíchaným s rumem a ještě pocukrujete. Pravda, kalorie tak zase trochu přidáte, ale nic se nesmí přehánět, navíc když je ten masopust. A ještě jednu výhodu tyto pečené šišky mají, nemusíte trávit spoustu času u sporáku a postupně je smažit v oleji. Všechny pěkně jen naskládáte na plech a upečete najednou.
Jak na pečené šišky (koblihy)?
Na Slovensku se často dává náplň navrch šišek (koblih), stejně jako u našich vdolků. Šišky (koblihy) se mohou podávat i samotné s marmeládou zvlášť a každý si dá, kolik chce. To značně usnadňuje jejich přípravu, nemusíte totiž řešit způsob plnění a obávat se, že vám náplň vyteče ven.
Klidně ale můžete zvolit klasickou verzi, kdy uděláte nožem do pečiva otvor a pomocí cukrářského sáčku ji naplníte. A jak tedy slovenské pečené šišky uděláte?
Budete potřebovat: 850 g hladké mouky, 180 g cukru, 150 g másla, 50 g čerstvého droždí, 1 vejce, 400 ml mléka, marmeládu nebo džem, špetku soli, rozpuštění máslo s rumem a potření a moučkový cukr na posypaní.
- V misce rozdrobte droždí s lžičkou cukru a trochu mouky. Mléko mírně zahřejte a nalijte do droždí. Nechte vzejít kvásek.
- V hrnci rozpusťte máslo. Mouku prosijte přes síto a přidejte špetku soli. Všechny ingredience smíchejte, postupně přidávejte mokré ingredience k suchým a nakonec vmíchejte vychladnuté máslo.
- Vše promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nejlepší je to v robotu. Pak těsto trochu poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a sklenicí s pomoučeným okrajem z něj vykrajujte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, opět zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 15 minut.
- Šišky (koblihy) vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut dozlatova. Hotové šišky potřete rozehřátým máslem ochuceným trochou rumu a nechte vychladnout. Podávejte je ozdobené nebo naplněné marmeládou a posypané moučkovým cukrem.
Náš tip: Chcete-li vyzkoušet nějaké další odlehčené a jednoduché koblihy, možná vás zaujmou i tyto jogurtové podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více