Jelítka
Kroupová jelítka jsou tradiční dobrota patřící k masopustu. Jejich příprava není tak složitá, jak se zdá. Výsledkem jsou masovo kroupové kořením vonící jelítka, která si nejlépe vychutnáte s bramborem a kysanym zelím.
Postup přípravy
Brzlík a střevní sádlo nakrájíme na kostičky a osmažíme spolu s cibulí nakrájenou nadrobno na oleji. Krok 2: Do uvařených krup vložíme jaternicový prejt, koření a brzlík a sádlo. Krok 3: Ochutíme kořením, přidáme scezenou krev, zamícháme, někdo i ochutná. Soli se může přidat o trochu více, protože kroupy ji vtáhnou do sebe. Krok 4: Naplníme do střev a vařím cca při 85-90 °C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev! Krok 5: Opláchneme studenou vodou a rozložíme v chladu. Část kroupové směsi můžeme ponechat mimo střívka. Zavaříme je v procezené polévce a tak vznikne vynikající tradiční polévka "prdelačka" !
Zveřejněno 5. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Moje poznámka
Jelítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oVnY
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 4 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 9 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 11 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 1 hodinou
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 1 hodinou
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 3 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 3 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 3 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 4 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 4 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 4 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 5 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 5 hodinami
Tématické fráze:
jelítka,
domácí jelítka,
jelitko,
jelítka recept,
pečené jelítko,
pečená jelítka,
recept na jelitka,
návod na špejlování jitrnic,
kroupová jelítka,
recept na domácí jelítka,
vepřový brzlík,
kroupové jelítko,
jelítka recepty,
jelítko recept,
jak se pečou jelítka,
recepty na jelitka,
špejlování jitrnic,
receptytop,
pečené jelítka,
domácí jelítka recept
Suroviny:
prejt,
kroupy,
cibule,
brzlík,
sádlo,
krev vepřová,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (21)
P.S. Jelítka v tlustém střevě a barboře jsou vzhledově krásnější.