Špagety Carbonara
Kdo jednou okusí chuť správně připravených špaget carbonara, zamiluje se do nich. Tyto těstoviny po uhlířsku si žádají pár základních surovin, ale o to kvalitnějších. Do originálu potřebujete italskou pancettu, ale vzhledem k ceně se u nás dost často používá anglická slanina.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 177 kJ / 2 193 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,09 g |
Tuky | 206,16 g |
Vláknina | 11,90 g |
Cholesterol | 1,44 g |
Sodík | 3,71 g |
Sůl | 9,05 g |
Sacharidy | 27,85 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špagety Carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r8jL
Moje poznámka
Špagety Carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r8jL
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 2 hodinami
Horký zeleninový salát
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno před 11 hodinami
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Srbské rizoto z vepřové plece
Vlak0078 před 2 hodinami
Balkánský pekáček s kuřecím masem
Matea před 2 hodinami
Pečené vepřové plátky se sýrovým nádivkovým překvapením
Matea před 2 hodinami
Empanada (slaný koláč) s hovězím masem a sýrem
Antonausprag před 4 hodinami
Sakrajda - perníkový závin s povidly a ořechy
vodakp před 4 hodinami
Segedínský guláš
BublinaF před 6 hodinami
Těsto na pizzu
Vladimir74VD před 7 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
-Petra- před 7 hodinami
Vepřové kostičky pečené s medovo-pivní směsí
Jan Nemec před 7 hodinami
Pečený bůček
Kristyna29 před 7 hodinami
Tématické fráze:
špagety carbonara,
špagety carbonara recept,
carbonara,
spagety carbonara recepty,
špagety carbonara originál,
recept na špagety carbonara,
recept špagety carbonara,
spagety carbonare,
carbonara špagety,
špagety karbonara,
špagety,
špageti carbonara,
spagety karbonare,
recepty na špagety carbonara,
spaghetti carbonara,
recepty špagety carbonara,
špagety alla carbonara,
recept na spagety,
carbonare špagety,
špageti carbonare
Suroviny:
těstoviny špagety,
slanina anglická,
cibule,
vejce,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
parmazán
Komentáře (22)
Musím Vám trochu oponovat. Mám příbuzné v Itálii - oblast Ravenna. Špagety Carbonara nám připravuje pravý nefalšovaný Ital
Takže, jak to dělá italský švára:
Pomalu zpění cibuli přidá pancettu + pepř, nechá zatavit přidá jednu smetanu na vaření (italská má nad 40%), ale říkal mi že opravdu dobří kuchaři smetanu nedávají a vymíchají vajíčka se špagety. Smetanu nechá na pomalém ohni trochu vyvařit, pak přidá horké špagety, zamíchá a hned přidává rozšlehaná vajíčka a trochu olivového oleje a míchat a míchat, opatrně ale dost dlouho(3-5 min). Ještě mi dal jednu radu. Špagety pod 10 min vaření nekupovat
Snad jsem trošku pomohl
Ad kečup: kečup je něco, co je fajn jako dresink, ale NEPATŘÍ to do vaření - to jsou jen proslulé zlozvyky, zažité na studentských kolejích, kdy se to přidává na pastu, jako laciná náhražka pořádné rajčatové omáčky. S čerstvou rajčatovou omáčkou se kečup nikdy nemůže měřit.
Eidam (zažitý, ne zcela správný výraz - správně má být EDAM, podle města původu Edam am Ijseelmeer) je holandský sýr. V italské kuchyni už z tohohle titulu nemá co pohledávat. V Itálii o něj na pizze ani na pastě nezavadíte - to jen české restaurace ho pořád cpou na pizzu místo mozzarely (protože ta holt stojí na 100g 1,5-3x tolik) nebo na těstoviny místo parmazánu, pecorina či dalších tradičních sýrů.
Ad jednotlivé druhy sýrů: ok, tak já se vás zeptám třeba na quattro formaggi - umíte z hlavy vyjmenovat ty správné čtyři sýry? Já třeba ano. A ne, fakt to není - jako v podání českých restaurací - eidam, uzený eidam, niva a hermelín ...
Ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.
Jinými slovy: souhlasím s tím, že každý má mít názor, ale pokud má něco klasický složení a chcete to nazývat carbonara, tak tam jednoduše nepatří nic jiného.
Salát Caesar se taky správně nedělá s kuřetem a z ledového salátu, přestože o tomhle faktu asi tak 4/5 hospod, kde ho nabízejí neví ani ň ...
Kdy už se tu lidi naučí mít a ctít svůj názor a ne jen papouškovat to, co jim diktuje někdo jiný...
Pravdepodobne nechápeš čo ti chcú aj ostatný povedať a žiješ v predstave že keď si na škodu rapid dáš vzpínajíciho se koníka stane sa zo škodovky Ferrari.
Jedlo nemusí byť zlé, ale prečo ľudia pri všeobecne zmámych receptoch si tieto najskôr nepozrú na nete. Stačilo tomu dať iný názov.
Nebo snad tyhle?http://www.toprecepty.cz/recept/569-spagety-carbon...