Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Svíčková omáčka je královna tradičních českých jídel i svátečních tabulí. Měkounké plátky hovězího masa, jemná omáčka, nadýchaný knedlík a šlehačka s brusinkami potěší rodinu i vaše blízké.
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoGl
Moje poznámka
Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xoGl
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 2 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 2 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 3 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 3 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky
horakova654 před 13 minutami
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 31 minutami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 49 minutami
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 1 hodinou
Vařená majonéza
SenBri před 1 hodinou
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 1 hodinou
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 1 hodinou
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 1 hodinou
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 1 hodinou
Tématické fráze:
jak naložit svíčkovou,
jak naložit maso na svíčkovou,
jak správně naložit maso na svíčkovou,
naložení svíčkové,
svíčková na smetaně nalozeni,
sekana svickova na smetane,
svíčková na smetaně babica,
naloženi masa na svíčkovou,
svíčková recept naložení,
naložit maso na svíčkovou,
jak spravne nalozit svickovou,
nalozené maso na svíčkovou,
babicova svíčková,
svíčková na smetaně naložení masa,
aby se smetana nesrazila,
aby se svíčková nesrazila,
špikování svíčkové,
sekaná svíčková,
jak na svíčkovou,
svíčková
Suroviny:
maso hovězí,
celer,
mrkev,
petržel,
špek uzený,
cibule,
citron,
kůra pomerančová,
pepř,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
máslo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
knedlík houskový,
citron,
šlehačka,
brusinky zavařené
Komentáře (15)
1. Na fotografii je omáčka hodně světlá a to je způsobeno technologickým postupe, kdy namísto abyste nejprve zeleninu a poté i cibuli orestovat a zabarvil (v této fázi by Vám mrkev viditelně pustila tmavě okrovou barvu, která poté dělá charakteristicky tmavožluté zabarvení omáčky) ji dáte v nálevu s masem do trouby. Pokrmy na talíři se hodnotí tzv. organolepticky, tedy všemi zúčastněnými smysly a tedy nejen vůní, chutí, ale i zrakem, což je dokonce první vjem, který zaznamenáte, když Vám někdo položí talíř na stůl. Hezká sytá barva je pak důkazem bohatosti zeleninového základu.
2. Kdybyste dělal zeleninový základ, mohl byste před vložením po všech stranách opečeného naloženého masa přidat a krátce zarestovat lžíci plnotučné hořčice, což omáčce dodá velmi typickou vůni i chuť a restování podpoří tmavost žluté barvy ve výsledku.
3. Když přidáte více zeleniny, nebudete muset omáčku hustit moukou.
4. Smetanu rozhodně nevařte s jíškou, jíšku – mouku je třeba provářet min.20 minut (spíš déle) a smetanu varem degradujete, použijte ji až na závěr při dochucování, smetana se používá k tzv. levírování (závěrečné zjemňování bez dalšího vaření, já ji vždy jen krátce převařím (20sekund).
5. Pro vylepšení finální chuti zkuste na závěr před ukončením varu přidat 2dcl bílého vína, s chutí to dělá nečekané divy.
6. V receptu jsem nikde nenalezl zmínku, jak omáčku cedíte/pasírujete. Po vyndání měkkého masa je nutné vyndat i citron (hořkne) a bobkový list. Zbytek koření (ano, mixovat i koření, dlouhým varem je měkké a vydá své vůně a chutě) se zeleninou dobře rozmixovat a vše propasírovat silou tzv. do sucha (v cedníku zbude pouze skoro suché zbytky zeleniny a možná kousky koření) přes hodně jemný cedník. Když použijete více zeleniny (a asi i koření, omáčka pak je aromatičtější), nebude potřeba hustit omáčku jíškou.
Jinak Váš recept vykazuje mimořádně poctivou přípravu s nakládáním (jen mi chybí popepření masa, omáčce to nijak neublíží, téměř není ve finálním produktu poznat, ale masu dodá vůni i chuť) masa a pečlivý postup výroby – vaření. Díky za to, není to úplně obvyklé, ale výsledek jistě stojí za to.
Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar
Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu