Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

Hovězí maso Doba přípravy: Dlouho 14 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: Dlouho 14 názorů

Suroviny

Uzený špek
kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
citrón
pomeranč
pepř celý
bobkový list
nové koření
tymián
sůl
cukr
hovězí maso
smetana

Postup přípravy receptu

  1. Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho.

  2. Dáme vařit vodu.

  3. Do hrnce nastrouháme zeleninu a trošku nastrouhané pomerančové kůry, nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citrónu který položíme plochou na prkénko a seřežeme z něho kůru.

  4. Přidáme tak 3-4 pol. lžíce cukru. Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu.

  5. Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme.

  6. Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré tak 2-3 promíchnout během naložení.

  7. Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se udělala na něm kůrčička.

  8. Maso odložíme a obsah pekáče přendáme do hrnce (samozřejmě bez sítka), přidáme zbylý nálev, smetanu, máslovou jíšku a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.

  9. Povaříme, doředíme dochutíme cukrem a solí.

  10. Pokrájené maso vložte zpět do omáčky. Servírujte s plátkem pomeranče (ne citronu), šlehačkou a brusinkami.

Poznámka od kuchařky

Svíčková mě "baví" a tento postup jsem vyvíjel dle různých receptů. Prostě co jsem kde četl nebo slyšel.

Ještě dvě drobné rady: před špikování si proužky slaniny strčte tak na hodinu do mrazáku- jde to pak lépe strkat do masa. A k ochutnávání používete podšálek, na který lžící nalijete trochu omáčky a prostě ho olíznete. :-)

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Maxmillian: ktovie, na čo pozeral pred 5 a pol rokmi pán nívotný, asi tam boli nesprávne fotky vtedy...teraz sa asi už neozve na váš dotaz...:-K

    Odpovědět

  • Maxmillian Maxmillian

    nívotný: Kuličky? Kde? Koukáme na stejný recept se stejnými fotografiemi?

    Odpovědět

  • Maxmillian Maxmillian

    Téměř správný recept a výsledek bude určitě chutný, ale vždy je co zlepšovat, např.:
    1. Na fotografii je omáčka hodně světlá a to je způsobeno technologickým postupe, kdy namísto abyste nejprve zeleninu a poté i cibuli orestovat a zabarvil (v této fázi by Vám mrkev viditelně pustila tmavě okrovou barvu, která poté dělá charakteristicky tmavožluté zabarvení omáčky) ji dáte v nálevu s masem do trouby. Pokrmy na talíři se hodnotí tzv. organolepticky, tedy všemi zúčastněnými smysly a tedy nejen vůní, chutí, ale i zrakem, což je dokonce první vjem, který zaznamenáte, když Vám někdo položí talíř na stůl. Hezká sytá barva je pak důkazem bohatosti zeleninového základu.
    2. Kdybyste dělal zeleninový základ, mohl byste před vložením po všech stranách opečeného naloženého masa přidat a krátce zarestovat lžíci plnotučné hořčice, což omáčce dodá velmi typickou vůni i chuť a restování podpoří tmavost žluté barvy ve výsledku.
    3. Když přidáte více zeleniny, nebudete muset omáčku hustit moukou.
    4. Smetanu rozhodně nevařte s jíškou, jíšku – mouku je třeba provářet min.20 minut (spíš déle) a smetanu varem degradujete, použijte ji až na závěr při dochucování, smetana se používá k tzv. levírování (závěrečné zjemňování bez dalšího vaření, já ji vždy jen krátce převařím (20sekund).
    5. Pro vylepšení finální chuti zkuste na závěr před ukončením varu přidat 2dcl bílého vína, s chutí to dělá nečekané divy.
    6. V receptu jsem nikde nenalezl zmínku, jak omáčku cedíte/pasírujete. Po vyndání měkkého masa je nutné vyndat i citron (hořkne) a bobkový list. Zbytek koření (ano, mixovat i koření, dlouhým varem je měkké a vydá své vůně a chutě) se zeleninou dobře rozmixovat a vše propasírovat silou tzv. do sucha (v cedníku zbude pouze skoro suché zbytky zeleniny a možná kousky koření) přes hodně jemný cedník. Když použijete více zeleniny (a asi i koření, omáčka pak je aromatičtější), nebude potřeba hustit omáčku jíškou.

    Jinak Váš recept vykazuje mimořádně poctivou přípravu s nakládáním (jen mi chybí popepření masa, omáčce to nijak neublíží, téměř není ve finálním produktu poznat, ale masu dodá vůni i chuť) masa a pečlivý postup výroby – vaření. Díky za to, není to úplně obvyklé, ale výsledek jistě stojí za to.

    :yes: :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Svíčkovou jsem dělala téměř stejně, jen bez pomeranče...s citronem ..bude-li foto vadit smáznu..:-);-)

    Odpovědět

  • Ajfred Jansky Ajfred Jansky(neregistrovaný)

    nívotný: Já tam žádné fotky nepřidával pane kuličko :-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    nívotný: Pravda je že fotky jsou jiné než k tomu receptu.

    Odpovědět

  • nívotný nívotný(neregistrovaný)

    Co tam špikuje?vždyt jsou to kouličky mletého.celé to vypadá nevábně:-(

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také si tuhle verzi svíčkové ukládám:-p+5:yes:Líbí se mi a určitě nám-milovníkům omáček bude chutnat;-):-))
    Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar;-):-)):yes:

    Odpovědět

  • Alfred Jansky Alfred Jansky(neregistrovaný)

    Díky za vřelé přivítání :-8

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Alfrede vítej do topek:-Dsvíčkovou zkusím i podle tebe,máme rádi:-p:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Alfréde, svíčková mě také "baví" a za tu dobu, co jsem tady na Topreceptech, jsem jich vyzkoušela celou řadu, hlavně těch, které neměly fotografii. Právě tady jsem se naučila přidávat karamel a fakt to nemá chybu... Jinak tvoji verzi také vyzkouším, moc se mi líbí. :-p A vítej:-K.

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    Alfréde,také tě vítám do topek,svíčkovou milujeme celá rodina.Tak jak píše Bibinka,karamel dodá barvičku i chuť. Posílám bodík,za hezky popsaný recept a nápad s pomerančem.:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Zrovna u svíčkové neexistuje jeden "správný" recept, ale každý kuchař, kuchařka ji dělá podle sebe. Karamel místo cukru je výborný. Já bych maso předem nesolila, až těsně před tepelnou úpravou ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Alfrede Jánský, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-) Posílíš řady našich hochů:-!
    Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu;-) Svíčkové zdar:yes::-p Dávám ti 1.boda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak naložit svíčkovou jak naložit maso na svíčkovou jak správně naložit maso na svíčkovou naložení svíčkové svíčková na smetaně nalozeni sekana svickova na smetane svíčková na smetaně babica naloženi masa na svíčkovou svíčková recept naložení naložit maso na svíčkovou jak spravne nalozit svickovou nalozené maso na svíčkovou babicova svíčková svíčková na smetaně naložení masa aby se smetana nesrazila aby se svíčková nesrazila špikování svíčkové sekaná svíčková jak na svíčkovou svíčková