Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

Alfred Jansky Kuchař: Alfred Jansky

Doba přípravy: Dlouho Hovězí maso 11 názorů

Suroviny

Uzený špek
kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
citrón
pomeranč
pepř celý
bobkový list
nové koření
tymián
sůl
cukr
hovězí maso
smetana
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho.

  2. Dáme vařit vodu.

  3. Do hrnce nastrouháme zeleninu a trošku nastrouhané pomerančové kůry, nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citrónu který položíme plochou na prkénko a seřežeme z něho kůru.

  4. Přidáme tak 3-4 pol. lžíce cukru. Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu.

  5. Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme.

  6. Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré tak 2-3 promíchnout během naložení.

  7. Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se udělala na něm kůrčička.

  8. Maso odložíme a obsah pekáče přendáme do hrnce (samozřejmě bez sítka), přidáme zbylý nálev, smetanu, máslovou jíšku a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.

  9. Povaříme, doředíme dochutíme cukrem a solí.

  10. Pokrájené maso vložte zpět do omáčky. Servírujte s plátkem pomeranče (ne citronu), šlehačkou a brusinkami.

Poznámka

Svíčková mě "baví" a tento postup jsem vyvíjel dle různých receptů. Prostě co jsem kde četl nebo slyšel.

Ještě dvě drobné rady: před špikování si proužky slaniny strčte tak na hodinu do mrazáku- jde to pak lépe strkat do masa. A k ochutnávání používete podšálek, na který lžící nalijete trochu omáčky a prostě ho olíznete. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 097 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně snad tak, jak se má dělat

  • mika59 mika59

    Svíčkovou jsem dělala téměř stejně, jen bez pomeranče...s citronem ..bude-li foto vadit smáznu..:-);-)

    Odpovědět

  • Ajfred Jansky Ajfred Jansky(neregistrovaný)

    nívotný: Já tam žádné fotky nepřidával pane kuličko :-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    nívotný: Pravda je že fotky jsou jiné než k tomu receptu.

    Odpovědět

  • nívotný nívotný(neregistrovaný)

    Co tam špikuje?vždyt jsou to kouličky mletého.celé to vypadá nevábně:-(

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také si tuhle verzi svíčkové ukládám:-p+5:yes:Líbí se mi a určitě nám-milovníkům omáček bude chutnat;-):-))
    Tvým krásným novým receptům a Tobě zde na Topkách 3 x zdar;-):-)):yes:

    Odpovědět

  • Alfred Jansky Alfred Jansky(neregistrovaný)

    Díky za vřelé přivítání :-8

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Alfrede vítej do topek:-Dsvíčkovou zkusím i podle tebe,máme rádi:-p:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Alfréde, svíčková mě také "baví" a za tu dobu, co jsem tady na Topreceptech, jsem jich vyzkoušela celou řadu, hlavně těch, které neměly fotografii. Právě tady jsem se naučila přidávat karamel a fakt to nemá chybu... Jinak tvoji verzi také vyzkouším, moc se mi líbí. :-p A vítej:-K.

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    Alfréde,také tě vítám do topek,svíčkovou milujeme celá rodina.Tak jak píše Bibinka,karamel dodá barvičku i chuť. Posílám bodík,za hezky popsaný recept a nápad s pomerančem.:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Zrovna u svíčkové neexistuje jeden "správný" recept, ale každý kuchař, kuchařka ji dělá podle sebe. Karamel místo cukru je výborný. Já bych maso předem nesolila, až těsně před tepelnou úpravou ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Alfrede Jánský, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-) Posílíš řady našich hochů:-!
    Když tě svíčková baví, tak jí někdy vyzkoušej s karamelem, ten si vyrobíš sám z cukru a malinko vody vaříš, až se cukr rozvaří, voda vyvaří a zůstane nám hnědý karamel, ten se hodí do omáčky a nechá se rozpustit-už nepoužívám jiný cukr do omáčky a karamel jí dá krásnou barvu;-) Svíčkové zdar:yes::-p Dávám ti 1.boda:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: jak naložit svíčkovou jak naložit maso na svíčkovou jak správně naložit maso na svíčkovou naložení svíčkové svíčková na smetaně nalozeni sekana svickova na smetane svíčková na smetaně babica naloženi masa na svíčkovou svíčková recept naložení naložit maso na svíčkovou jak spravne nalozit svickovou nalozené maso na svíčkovou babicova svíčková svíčková na smetaně naložení masa aby se smetana nesrazila aby se svíčková nesrazila špikování svíčkové sekaná svíčková jak na svíčkovou svíčková