Hanácké halušky
Tradiční regionální pokrm, který spojuje jednoduchost a bohatství chutí jemně nastrouhaných brambor, mouky a vajec. Podávají se s opraženou cibulkou, slaninou nebo brynzou, což jim dodá charakteristickou sytou chuť.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 574 kJ / 3 961 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 115,71 g |
| Tuky | 236,58 g |
| Vláknina | 24,60 g |
| Cholesterol | 318 mg |
| Sodík | 6,82 g |
| Sůl | 16,93 g |
| Sacharidy | 330,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a promícháme s moukou.
Krok 2: Pomocí gumové stěrky protlačujeme těsto přes speciální síto na halušky. Ve vodě minutu povaříme. Scedíme, jakmile vyplavou na hladinu, a promícháme se lžící másla.
Krok 3: V kastrůlku rozehřejeme máslo. Zasypeme hladkou moukou a zalijeme smetanou. Omáčku povaříme. Naředit jí můžeme mlékem.
Krok 4: Přidáme nastrouhanou brynzu, necháme ji rozpustit a promícháme s haluškami.
Krok 5: Do horké směsi přidáme na kostičky nakrájené syrečky a promícháme.
Krok 6: V suché pánvi osmahneme slaninu dozlatova a dokřupava, přidáme kolečka pórku. Vsypeme k haluškám a podáváme.
Zveřejněno 22. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hanácké halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8QJ
Moje poznámka
Hanácké halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8QJ
Nejnovější recepty
Kuře s ořechovou náplní
Přidáno před 4 hodinami
Srnčí plec na divokém koření dělaná pomalu v troubě
Přidáno před 7 hodinami
Roláda Hurikán
Přidáno před 10 hodinami
Salát se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno 25. 10. 2025 12:26:37
Speciální bramborový sálát
Přidáno 25. 10. 2025 12:10:25
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablková buchta s tvarohem
Noumik před 34 minutami
Francouzské palačinky
Kvittecko před 40 minutami
Noky (špecle) knedlíčky bramborovo-dýňové
Tynaja před 59 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Kajkajak před 1 hodinou
Koka sušenky
habis před 2 hodinami
Škubánky s mákem
Tereziena před 2 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Blazenka před 2 hodinami
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 3 hodinami
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
Renza před 3 hodinami
Domácí kynuté knedlíky s octem
bublinka.1 před 4 hodinami
Tématické fráze:
halusky,
haluškovník,
recept halušky,
halušky recept,
recepty halušky,
halušky recepty,
brynza na halušky,
jak rozpustit brynzu,
recepty s haluskami,
jak rozpustit syrečky,
top recepty halušky,
recepty na halušky,
halušky sýrové omačce,
recepty z varenych brambor z hanacka,
halušky se smetanou,
hanacke recepty,
hanácké jídlo,
halušky z bramborami a taveným syreckem,
top recepty na halušky,
co s hromadou nakrajeneho salamu
Suroviny:
brambory,
mouka polohrubá,
sůl,
máslo,
brynza,
smetana na vaření,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
sýr syrečky olomoucké,
slanina uzená,
pórek
Komentáře (13)