

Pavliny halušky
Suroviny
- menší hlávka zelí
- domácí uzená slanina
- šunka
- čabajka
- cibule
- sůl
- drcený kmín
- pepř
- Na halušky:
- brambory
- hladká mouka
- vajíčko
- sůl
Postup přípravy receptu
Na kostičky nakrájenou slaninu na brutvanu (plech s vyšším okrajem) vyškvaříme, přidáme cibuli, zarestujeme do sklovata a přidáme najemno nakrájené zelí, na nudličky nakrájenou šunku s čabajkou, opepříme, okmínujeme, promícháme, vložíme do rozpálené trouby na 250°C a hodinu za občasného promíchání zapékáme. Dosolíme podle potřeby až nyní, já jsem to posolil před vložením do trouby a směs byla lehce přesolená.
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, v mixeru rozmixujeme, přelijeme do misky, osolíme, přidáme vajíčko, mouku, promícháme, vyzkoušíme v osolené vařící vodě, zda se halušky nerozvařují (pokud ano, přidáme mouku) a přes "haluškovač" protlačujeme do vroucí vody. Vařečkou podvihneme od dna a až halušky vyplavou, necháme 3-5 minut provařit, scedíme a propláchneme teplou vodou.
Ihned smícháme halušky se směsí ze zelí a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dnes získal od mé kolegyňky Pavly Králové a tak mě zaujal, že jsem šel koupit hlávku zelí a recept vyzkoušel.
Postup na halušky je můj, mám ho odzkoušený a halušky všem chutnají. To abych předešel polemikám, tak k mixovaným bramborám a hladké mouce jsem přišel na východním Slovensku a k vajíčku do halušek vo Valči pod Martinem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pavliny halušky
-
Bára Palkosková: Myslíš tým, že dal soľ do cesta na halušky? Ak áno, stačí dostrúhať nejaké zemiaky, dodaj múku a bude halušiek viac.
-
Dobrý den. Dnes jsme chtěly udělat halušky.. Řekla jsem synovy ať dá 2 lžičky soli do vody ale on jí dal do už skoro hotových halušek.. nemáte nějaký typ jak by se to dalo zachránit?
-
jedním slovem - BOŽSKÉ
-
Prave jsme dojedli. mnamka velika!
-
halušky se nepovedly ale za to mohly brambory...jinak naprosto luxus takže bodík je tam
-
tenhle recept je fakt LUXUS!!!!
-
Dělala jsem a opravdu výborné
-
Velká dobrota
-
Tak tohle taky můžu a moc si na tom pochutnávám.
-
Jendo, moc prima jídlo.
Moje prsty ti děkují za nápad brambory mixovat. Vždycky jsem si totiž aspoň jeden ustrouhla.Od slovenské kamarádky taky znám vajíčko do těsta, ona ale dává hladkou mouku napůl s polohrubou.
Kmín nemusím, tak jsem jen opepřila a solit to chce opravdu na konec a hodně opatrně. -
halušky jsem jedla nedávno poprvé a chutnalo mi to,ale tenhle recept nemá chybu.je to něco úžasného.doporučuji.
-
Já tloustnu, když to jen čtu a co až to udělám? Vypadá to velice dobře. Halušky mám moc ráda, ale ještě jsem je nikdy nevařila. Zdravím A.
-
Poměr se nedá přesně napsat, hodně záleží na druhu brambor.
Na 1 vajíčko dávám zhruba 5-6 středních brambor. Postupně pak přidávej hladkou mouku až vznikne středně husté těsto. Pak vyzkoušej z prkénka vhodit mokrým nožem několik halušek. Pokud se budou rozvařovat, musíš přidat mouky, promíchat a opět odzkoušet. -
Ráda bych vyzkoušela, nikdy jsem nedělala.Kolik mám dát cca brambor a mouky na 1 vejce? Nedokážu to odhdnout. Nechci z toho mít beton. Děkuji
-
Určitě o víkendu vyzkouším, halušky mám ráda na všechny způsoby, navíc mám v ledničce kousek čabajky od slovenského skorošvagra.