Utopenci - nejlepší co známe
Chutný vyprošťovák, který od nepaměti rozjasňuje rána po veselé noci. Pikantním a příjemně nakyslým nálevem zalijeme krájené špekáčky a cibuli. Pak už jen stačí alespoň týden vydržet, aby se všechny chutě správně spojily.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 813 kJ / 5 692 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 291,20 g |
Tuky | 401,92 g |
Vláknina | 58,00 g |
Cholesterol | 1,00 g |
Sodík | 16,88 g |
Sůl | 41,00 g |
Sacharidy | 212,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a naskládáme střídavě do sklenice.
Krok 2: Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout a tímto nálevem zalijeme špekáčky s cibulí.
Krok 3: Necháme odležet asi týden, ale již po 2 dnech jsou vhodné k jídlu.
Zveřejněno 13. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci - nejlepší co známe
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Qo6
Moje poznámka
Utopenci - nejlepší co známe
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4Qo6
Nejnovější recepty
Hovězí nakyselo
Přidáno před 9 hodinami
Pýchavka v pivním těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Plněné bagetky s opečenou pýchavkou
Přidáno před 13 hodinami
Fazolky na kyselo s houbami
Přidáno před 13 hodinami
Smažená pýchavka na dva způsoby
Přidáno před 14 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová topinka
nelikuk před 40 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
lunav1 před 1 hodinou
Tortilla s vejci a sýrem
Adelkaezra před 2 hodinami
Rajská omáčka z rajských
KatkaCechova před 2 hodinami
Kančí guláš
Koubicka před 8 hodinami
Falešná dršťková z hlívy
rybicky21 před 10 hodinami
Povidla pečená v troubě
Kudlajs před 11 hodinami
Nepečený salkový koláč se sušenkami
MilosCz před 12 hodinami
Tvarůžková pomazánka s tvarohem
ajahaffukfuk před 12 hodinami
Pomazánka z lučiny a červené řepy
Ellen1 před 12 hodinami
Tématické fráze:
utopenci recept,
nálev na utopence,
recept na utopence,
utopenci s cibulí recept,
recept na utopence ze špekáčků,
jak se dělají utopenci,
utopenci s cibuli,
utopenci,
recept utopenci,
utopenci ze špekáčků,
recept na utopence s cibulí,
utopenci nálev,
recept na dobré utopence,
lák na utopence,
utopenec,
recepty spekacky utopenci,
nakládání utopenců,
nalev na utopence recepty,
recepty na utopence,
recepty utopenci
Suroviny:
špekáček,
cibule,
voda,
ocet,
sůl,
cukr,
koření nové koření,
pepř,
feferonka
Komentáře (162)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Za prvé to je neoloupané špekáčky. Rada na snadné oloupání je zde.
Rada jak snadno oloupat špekáčky. Většinou se špekáčky podélně nakrojí do 3/4 a pak se plní. Ale pro oloupání je nakrojte asi jen do 1/4 (po oloupání jednotlivé řezy dokončíte) a nechte je asi 30 minut namočené ve studené vodě. Pak se od vršku snadněji loupou (skoro jako banán).
Za druhé to je používání párátek. Rada jak nepřekrojit špekáček zcela je zde.
Rada jak nakrojit špekáček, aby byl v celku a byl připravený na plnění. Vemte si dvě stejně úzká prkénka na krájení. První položte vodorovně, pod něj položte na výšku oloup. špekáček a pod něj položte opět vodorovně druhé prkénko. Vypadá to jako velké tiskací "I".Pak nožem podélně překrojte špékáček a a obě prkénka zabrání noži ho zcela překrojit.
Za třetí to je používání surovin, které hospodští tenkrát neměli k dispozici.
U tohoto receptu mne již vadí feferony (kdo má rád ostré - ať si to na talíři posype pálivou paprikou a nebo chili) a další nápady jako dijonská hořčice, harisa apod.
Dále tam nepatří suroviny tenkrát sice dostupné, ale mnohaletým zkoušením zcela zavržené.
Např. česnek, kolečka křenu a možná i sterilované okurky a ostatní.
ALE protože se říká NIKDY neříkej NIKDY, tak tyto výše popsaná pravidla asi záměrně poruším, neboť včera jsem si spáchal toto:
www.stream.cz/varime-s-mozkem/utopenci-s-kysanym-zelim-lepsi-recept-na-tuto-lahudku-nenajdete-64907362#source=hp&seq_no=3&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=videoportal.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Pokud budete mít zájem - rád ho sdělím
kačky oloupu, rozkrojím a trochu uvnitř opeprim a vložím cibuli, nálev dělám stejný a jsou výborné
červená cibule pustila barvu a obarvila zelíčko na růžovo
Opravdu libový receptík, doporučuji i ostatním
Akorát jsem si špekáčky naloupala a přidala bobkový list.
Děkuji za recept
Máme rádi kyselé a je to pro nas akorát. Kdo má radeji méně, dejte vic vody.
update 6.5.2017: První várku jsem prakticky celou rozdal a všichni oceňují vyváženost nálevu. Jedinou odlišností oproti původnímu receptu je přidání bobkového listu, jinak jsem postupoval přesně podle receptu.
Mimochodem vydrželi jsme to dva týdny (i když to bylo pokušení) a po té době jsou opravdu nejlepší co jsem měla.
Ukládám a uděláme zas.
scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-0/p240x240/12391432_1256390601054683_3829323945807192378_n.jpg?oh=3f1bb916cddc2569b758e6c6a426a374&oe=570501C4
Měl jsem dvoukilové balení a v něm bylo 22ks špekáčků, vešly se přesně do 3,5kg sklenice od zelí
Utopence dělám léta, ale tento je nej!!