Původní švestková povidla
Povidla se tradičně využívají do náplní buchet a koláčů ale také třeba k dochucení omáček. Pokud máte na zahradě švestku, neváhejte si z jejích plodů uvařit tato skvělá povidla. Trvá to sice déle a možná se i zapotíme, ale výsledek stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 882 kJ / 4 752 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 52,00 g | 
| Tuky | 16,00 g | 
| Vláknina | 200,00 g | 
| Cholesterol | 0 mg | 
| Sodík | 320 mg | 
| Sůl | 0,00 g | 
| Sacharidy | 1 000,00 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Omyjeme a odpeckujeme asi 8 kg přezrálých švestek a postupně je dáváme rozvařit do hrnce se širokým dnem.
	Krok 2: Potom je vaříme na mírném ohni tak dlouho,  dokud se množství švestek nezredukuje na třetinu či čtvrtinu původního objemu a dokud nejsou povidla hustá tak, že se musí míchat, jinak by se  připalovala a horká prskala z hrnce ven. Cílem je vyvařit tekutinu ze švestek tak, aby se při míchání za vařečkou tvořila brázda, která se neslije. Trvá to odhadem 3 - 5 hodin.
	Krok 3: Hotová horká povidla nalijeme do čistých sklenic, otřeme jejich hrdla a dobře zavíčkujeme.
Zveřejněno 24. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Původní švestková povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kLr6
Moje poznámka
					
				
Původní švestková povidla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kLr6
Nejnovější recepty
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 6 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Fleky se zelím
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 2 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 4 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 4 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 6 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 6 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 6 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 16 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 18 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 19 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 19 hodinami
						Tématické fráze:
						
							jak uvařit švestková povidla, 
						
						
							švestková povidla bez cukru, 
						
						
							povidla z blum, 
						
						
							domácí švestková povidla, 
						
						
							pravá švestková povidla, 
						
						
							svestkova povidla delana v troube, 
						
						
							rychlá švestková povidla, 
						
						
							švestková povidla recept, 
						
						
							zavařování povidel, 
						
						
							povídla švestková, 
						
						
							švestková povidla, 
						
						
							blumy povidla, 
						
						
							klasická švestková povidla, 
						
						
							švestková povidla pro diabetiky, 
						
						
							zavařovaní povidla, 
						
						
							povidla recept, 
						
						
							top recepty svestkova povidla, 
						
						
							švestková povidla bez cukru recept, 
						
						
							pravá švestková povidla recept, 
						
						
							jak uskladnit povídla
						
					
						Suroviny:
						
							švestky
						
					
	
			
	
	
Komentáře (20)
Jinak se stejnym zpusobem da zpracovat i jiné ovoce: klasika jablka, hrusky, ale i tresne, visne a nebo merunky.
Tato povidla se nemusejí zadeklovávat víčky
Maja Motti:
Klidně mohl zůstat název Pravá švestková povidla