Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké pečené fazole s českým špekáčkem

Řecké pečené fazole a český špekáček spojují středomořské vůně s chutí poctivého českého masa. Pomalu pečené fazole v aromatické omáčce doplněné kousky špekáčku vytvoří vydatné a syté jídlo, které potěší milovníky rustikálních chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby namáčení fazolí

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 433 kJ /
1 776 kcal
Bílkoviny118,37 g
Tuky4,39 g
Vláknina100,06 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 72 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy268,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole večer před vařením přebereme, propláchneme a zalijeme studenou vodou. Druhý den slijeme a dáme do hrnce s čistou vodu. Krok 2: Cibuli a mrkev očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek očistíme a posekáme nadrobno. Krok 3: Nakrájenou cibuli, mrkev a česnek přidáme do hrnce s fazolemi. Do hrnce přidáme sůl a olivový olej a přivedeme k varu. Prvních deset minut vaříme prudce, bez poklice. Poté stáhneme teplotu a přikryjeme poklicí. Vaříme do změknutí. Krok 4: Mrkev a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek také posekáme a přidáme do vody k fazolím. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvních cca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí. Krok 5: V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregano, sůl a mletý pepř. Podle chuti můžeme rajčata přisladit. Přilijeme asi 200 ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny. Krok 6: Fazole slijeme a vsypeje je do pekáčku i s mrkví a cibulí. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme a pokud budeme péct se špekáčky, nakrojíme je a vyskládáme je do fazolí. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C půl hodiny. Po půl hodině odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí. Krok 7: Na závěr fazole promícháme s čerstvě posekanou petrželkou.

TIP: Vyzkoušejte pečené fazole na toustu podle královských chutí

Zveřejněno 14. 7. 2016

Poznámka autorky 1974andrea

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Pečené fazole je jeden z klasických řeckých receptů, který se připravuje především jako jeden z předkrmů. Používají se na něj obří máslové fazole, které můžete zakoupit třeba při řeckých dnech v Lidlu. Tento recept vznikl ve spolupráci s Masokombinátem Plzeň a Schneider Selection , který mi poskytl testovací balíček jejich výborných uzenin. Samozřejmě klasiku můžete upéct bez uzeniny.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j9Qz

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j9Qz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Navnadila jste mě. Jdu namočit fazole. :-p

Pozvání na tak chutné jídlo bych neodmítla:-8:-K:yes:

Andrejko, to vypadá hodně jedle :yes:

Obrie fazule milujeme, biele či fialové, jedno, pestujeme ich na záhrade od detstva. Až teraz sa dozvedám, že sú grécke. :-Q;-)

Tématické fráze:
řecke fazole, fazole po řecku, pečené špekáčky, řecké fazole recept, obří fazole po v řecku, obří fazole, pečené fazole, recept řecké fazole, obří fazole recepty, fazole řecké, bílé fazole po řecku, špekáčky a fazole recept, pečené fazole se šunkou, recepty řecké fazole, jak upéct špekáčky, fazole na speku, fazole se špekáčkem, řecké pečené sladkosti, tavče gravče recept, obří fazole v rajčatové omáčce

Suroviny:
fazole bílé, cibule, mrkev, česnek, rajče drcené, česnek, cukr, olej olivový, koření oregáno sušené, petrželka hladkolistá, pepř mletý, sůl, špekáček

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]