Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 916 kJ / 2 370 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 123,86 g |
| Tuky | 67,37 g |
| Vláknina | 24,53 g |
| Cholesterol | 245 mg |
| Sodík | 3,25 g |
| Sůl | 8,00 g |
| Sacharidy | 307,14 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 15. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Moje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 14 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 20 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 21 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 2 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 9 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 11 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 11 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 11 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 11 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 12 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 13 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 13 hodinami
Tématické fráze:
svycarske testoviny se syrem a jablecnym pyre,
speciality z brambor recepty,
recept speciality z brambor,
alpské speciality recept,
alpská specialita zapékané brambory,
recept švýcarské těstoviny s bramborem a syrem,
švýcarské brambory s těstovinami,
švycarské jidlo těstoviny brambory syr,
švýcarské těstoviny s bramborem a sýrem,
tyrolxke brambory s testovinami,
švýcarské zapečené brambory s těstovinami,
gotthard cibuli
Suroviny:
brambory,
těstoviny,
cibule,
sýr tvrdý,
mléko,
smetana,
ořech muškátový,
máslo,
pepř,
sůl,
vývar zeleninový
Komentáře (7)
...jinak ve stručnosti k historii tohoto jídla:
Älplermagronen jsou nyní považovány za tradiční švýcarskou alpskou specialitu. Původ vzniku tohoto pokrmu pochází z doby, kdy se stavěl Gotthard tunel, na kterém, mimo jiné, pracovali také italové. Z domoviny si s sebou vozili jejich italské těstoviny a ty pak zkombinovali s dostupnými potravinami v tomto regionu-mléko, sýry, vejce, brambory, cibule.
Bylo to jídlo, které se dalo jednoduše připravit nad ohněm v kotli a těžce pracující dělníky dobře nasytilo.
Jinak tato švýcarská specialita se podává také s jablečným pyré nebo jablečným kompotem. Jablečné pyré se v Německu servíruje zase s bramborákem. Pro našince jistě velmi nezvyklé, ale doporučuji vyzkoušet.