Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 916 kJ / 2 370 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 123,86 g |
| Tuky | 67,37 g |
| Vláknina | 24,53 g |
| Cholesterol | 245 mg |
| Sodík | 3,25 g |
| Sůl | 8,00 g |
| Sacharidy | 307,14 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 15. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Moje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 40 minutami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 7 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Putimské vepřové nudličky
Topmoni před 7 minutami
Maminčin vajíčkový salát
[email protected] před 39 minutami
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
ZandaPanda před 1 hodinou
Rybí polévka
tomas.stoklasa před 1 hodinou
Vánoční štola z tvarohového těsta
beruna1 před 3 hodinami
Moravanské kuřecí nudličky
wimra před 3 hodinami
Sýrové karbanátky
Slaninova.L. před 3 hodinami
Jahodový likér
Jirka55221 před 4 hodinami
Domácí chleba
Samjda před 5 hodinami
Vánoční věnec
Stefi.f před 9 hodinami
Tématické fráze:
svycarske testoviny se syrem a jablecnym pyre,
speciality z brambor recepty,
recept speciality z brambor,
alpské speciality recept,
alpská specialita zapékané brambory,
recept švýcarské těstoviny s bramborem a syrem,
švýcarské brambory s těstovinami,
švycarské jidlo těstoviny brambory syr,
švýcarské těstoviny s bramborem a sýrem,
tyrolxke brambory s testovinami,
švýcarské zapečené brambory s těstovinami,
gotthard cibuli
Suroviny:
brambory,
těstoviny,
cibule,
sýr tvrdý,
mléko,
smetana,
ořech muškátový,
máslo,
pepř,
sůl,
vývar zeleninový
Komentáře (7)
...jinak ve stručnosti k historii tohoto jídla:
Älplermagronen jsou nyní považovány za tradiční švýcarskou alpskou specialitu. Původ vzniku tohoto pokrmu pochází z doby, kdy se stavěl Gotthard tunel, na kterém, mimo jiné, pracovali také italové. Z domoviny si s sebou vozili jejich italské těstoviny a ty pak zkombinovali s dostupnými potravinami v tomto regionu-mléko, sýry, vejce, brambory, cibule.
Bylo to jídlo, které se dalo jednoduše připravit nad ohněm v kotli a těžce pracující dělníky dobře nasytilo.
Jinak tato švýcarská specialita se podává také s jablečným pyré nebo jablečným kompotem. Jablečné pyré se v Německu servíruje zase s bramborákem. Pro našince jistě velmi nezvyklé, ale doporučuji vyzkoušet.