Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Ideální způsob jak zpracovat větší množství dýně je zavařit ji s ananasem jako kompot. Dýňový kompot s ananasem je skvělou přílohou k pečeným masům. Využijete jak větší druhy dýní, tak klasické máslové či hokaido.
Suroviny pro 1 dávka
hrnec o objemu 10 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 729 kJ / 5 672 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,41 g |
Tuky | 9,23 g |
Vláknina | 139,11 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 286,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: Zalijeme octem a vodou. Zatížíme talířem, aby byla dýně potopená. Zakryjeme utěrkou a dáme do chladna do druhého dne.
Krok 3: Druhý den dýni scedíme a nálev z octa a vody vylijeme. Z citrusů okrájíme kůru a nakrájíme je na plátky.
Krok 4: Dáme do hrnce a přidáme skořici, hřebíček, plátky citrusů a ananas z plechovky i s nálevem. Vše vaříme asi 2-5 minut, dokud dýně nezesklovatí. Vyndáme koření.
Krok 5: Ještě horké plníme do čistých, dobře umytých sklenic. Otřeme hrdla a zavíčkujeme.
Krok 6: Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly. Zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus. Vyndáme a otočíme dnem vzhůru.
Zveřejněno 17. 11. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9B9
Moje poznámka
Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9B9
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 5 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 11 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 11 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 12 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 12 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 13 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 13 hodinami
Tématické fráze:
dýňový kompot s octem,
zavařování dýně jako ananas,
jak nalozit dyni,
dýnový kompot,
kompot z dýně jako ananas,
dynovy kompot zavarovani,
recept na zavareni dyne,
dýnový kompot recepty,
dýňový kompot bez zavařování,
zavařovaní dýně v myčce,
recept na dýňový kompot,
dynovy kompot recept,
zavařujeme v myčce,
zavarovani dynovy kompot,
dýňový kompot -příprava,
zavařujeme ananas,
dýnový kompot s ananasovým kompotem,
dynovy kompot s ananasom,
zavařování dýnového kompotu,
zavařujeme dyni
Suroviny:
dýně,
cukr,
skořice,
koření hřebíček,
limetka,
kompot ananasový,
ocet,
voda
Komentáře (8)
"Proč se klepou řízky."
helusa27:
Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc...
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.