Jablkové chutney

Zavařeniny Doba přípravy: 120 minut 3 názory

Zavařeniny Doba přípravy: 120 minut 3 názory

Suroviny

1,25 kg jablek (nakyslých, odjádřených, nahrubo nakrájených včetně slupky)
625 g cibule (nahrubo nakrájené)
2 citrony (na tenké půlplátky)
300 g hrozinek
2 stroužky česneku (jemně nasekané)
500 ml ovocného octa
400 g tmavého cukru (může být i světlý, ale tmavý je lepší)
1 lžíce soli
1 lžička zázvoru (mletého)
1 lžička mleté skořice
1 lžička kurkumy (mleté)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka, cibuli, citron, hrozinky, česnek a ocet dáme do kastrolu, uvedeme do varu a 15-20 minut necháme probublávat. Jablka musí změknout, ale nerozvařit se.

  2. Přidáme cukr, promícháme, mírně vaříme 30-45 minut, dokud směs nezhoustne. Odstavíme a vmícháme sůl a koření.

  3. Naplníme do horkých sklenic a uzavřeme.

  4. Proležené je za měsíc.

Poznámka od kuchařky

Dělala jsem v týdnu již 2 várky, tak hrozně mi čatní zachutnalo (a to není ještě vůbec uleželé).

Podávejte k sýrům, grilovanému masu, na chlebu s máslem, nebo jako já v housce pod kuřecí řízek, prostě balada :o)

Komentáře k receptu Jablkové chutney

  • sarkap sarkap (autorka receptu)

    babula: dělám jako marmelády, tzn. horké plním do sklenic, zavíčkuji a obrátím :o)

    Odpovědět

  • babula babula(neregistrovaná)

    zdravím, a to aj sterilizujete? alebo stačí len prevrátiť?
    počula som, že sa aj zachladí horúci pohár v studenej vode?

    ďakujem za rady :)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

Tématické fráze: chutney z jablek jablečné chutney chatní jablkové čatní jablkové recepty jablkové chatney chatni z jablek chatney z jablek chutney chatny jablkové chatny jablečný chutney chutney recept chatny z jablek jablkové chatní jablečné chatni chutney k syru jablkové chatne recepty z chutney jablkového chutnay z jablek