Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční ischelské dortíky

Ischelské dortíčky, lahodná klasika rakouské cukrářské tradice, si získaly srdce milovníků sladkého po celou generaci. Tyto drobné křehké kousky z máslového těsta, ořechovou náplní a zdobené čokoládovou polevou, jsou symbolem dokonalosti na vánočních stolech.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

cca 100 koleček, tj. 50 dortíků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie34 600 kJ /
8 270 kcal
Bílkoviny146,58 g
Tuky560,33 g
Vláknina50,00 g
Cholesterol 753 mg
Sodík 278 mg
Sůl0,65 g
Sacharidy635,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Studené maslo z chladničky rozkrájame na malé kocky. Do múky pridáme maslo, cukor, mandle, žltok a citronovú koru. Na doske rychle vypracujeme cesto, v žiadnom pripade sa s nim nemaznajte a zbytočne nepriemiešavajte hore dolu. Cesto rozdělime na dve polovice zabalíme do folie a uložíme do chladničky na 2 hodiny. Krok 2: Cesto vytiahneme a necháme v izbovej teplote povolit. Prvú gulu… najprv si podsypeme múkou zo spodu aj z vrchu, rozvalkáme na podložke (ja som valkala cez potravinovu foliu a velmi mi to pomohlo). Formičkou vykrajujeme kolieska (ja som zvolila kvietok úplne z pragamatickeho dovodu, nemala som koliesko). Krok 3: Kolieska kladieme na plech vystlaný pečiacim papierom a pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 min. Dobu pečenia si musite určit sami podla vašej rúry. Krok 4: Na náplň mlieko zvaríme s cukrom. Do horúceho vsypeme mleté orechy a povaríme, kým nezačne hústnuť. Ak sa vám zdá príliš riedká, tak doplňte mletými piškotami, alebo mletými orechami. Ja som dala najprv hrst mletých piškot a až potom som dohušťovala orechami. Náplň doriedíme rumom, ja som dala určite viac, ako pol deci. Krok 5: Náplň, ešte kým je horúca, vložíme do sáčku na plnenie a plnime kolieska. Ak vám náplň vychladne, tak ju znovu ohrejte, pretože inak by sa vám kolieska nezlepily a odpadávaly by. Krok 6: Vo vodnom kúpeli ohrievame kastrolik, kde máme nalamanú čokoládu a stužený tuk, dovtedy kým sa nerozpustia. Vrchné kolieska máčame do čokolády. Kedze sú to vianočné išlerky, zdobila som ich vianočnými posýpkami.

TIP: Išelské dortíčky - nejlepší recepty na oblíbené cukroví

Zveřejněno 14. 12. 2016

Poznámka autorky vybusna

Pokial ste kolieska lepili teplou plnkou, tak vám nebude robit problem namáčat vrchné kolieska bez toho aby vám odpadly. Ak vám nějaký odpadne, tak skuste na povrch plnky kvapnut horúcu čokoladu.

Tento a moje dalsie rcp najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=5554

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWXw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yWXw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
ischelské dortíčky, ischelské dortíčky recept, ischelské cukroví, recept na ischelske dorticky, ischilske dorticky, ischelské vánoční cukroví, ischelské rohlíčky, ischelské, vanocni dorticky, ischilské vánoční cukroví, ischilske dorticky recept, ischelské dortíčky náplň, ischilské cukroví, ischilske dortiky, ischilské, ischlské dortíčky, vánoční cukroví ischelské dortíčky, ichelské cukroví, ischlské vánoční cukroví, ichelské dortíky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, mandle mleté, žloutek, kůra citronová, mléko, cukr písek, ořechy mleté, rum, čokoláda na vaření, tuk ztužený,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu