Kandovaná dýně
Hledáte způsob, jak zužitkovat přebytky dýní a a máte rádi sladkosti? Pak máme recept přímo pro vás! Výroba sice zabere pár dní, ale máte pak dobrotu na celou zimu. Kandovaná dýně je skvělou pochoutkou a potěší i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 338 kJ / 1 754 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,00 g |
Tuky | 2,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 410,00 g |
Postup přípravy
Smícháním 330 ml octu s 1 litrem vody vyrobíme octovou vodu. Dýni umyjeme, oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti asi 2x2 cm. Zalijeme octovou vodou a necháme stát 24 hodin. Krok 2: 2. den
Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme.
Na 1 kg dýně použijeme 350 g cukru krupice nebo krystal, promícháme a zase necháme 24 hodin odstát. Krok 3: 3. den
Dýni uvaříme do sklovita, ale dáváme pozor, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodin. Šťávu, nevyléváme, uchováme v lednici. Krok 4: 4. den
Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme a necháme řádně okapat. Pak ji v jedné vrstvě rozložíme na pečicí papír a necháme asi 14 dní schnout na plechu či mřížce. Je nutné ji občas otočit. Pokud sušíme v sušičce není třeba dýni obracet, ale je dobré prohazovat plata, aby se dýně rovnoměrně prosušila. Krok 5: Usušenou dýni lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali vanilkový cukr, dáme do sklenic a povážeme celofánem.
Zveřejněno 18. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kandovaná dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yy9W
Moje poznámka
Kandovaná dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yy9W
Nejnovější recepty
Grilování s uzenou paprikou
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové nudličky s okurkou
Přidáno před 3 hodinami
Broskvový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Nanuky broskvové
Přidáno před 3 hodinami
Langoše jako ze stánku
Přidáno před 3 hodinami
Broskvová marmeláda II
Přidáno před 3 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný táč s drobenkou
Libaka před 1 hodinou
Cuketové karbanátky
pesmax před 1 hodinou
Stryky z Orlové
sonka.306 před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
Veronika1990 před 2 hodinami
Borůvkové knedlíky
zackovam před 2 hodinami
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
Jakubaru před 2 hodinami
Vepřová játra ve smetanové omáčce s lesními houbami
Sahula před 2 hodinami
Švestkovo-borůvková buchtička
zackovam před 3 hodinami
Škvarkové placky ze staré kuchařky
Jaromila před 3 hodinami
Tématické fráze:
sušená dýně,
sušení dyně,
sušená dýně recept,
dýně recepty,
zpracování dýně,
recept na kandovanou dyni,
jak sušit dýni,
sušená dýně v sušičce,
sušené dyně,
jak usušit dýni,
sušení dýně v sušičce,
dýně sušená,
recept na sušenou dýni,
dýňě zpracování,
recepty na zpracování dýně,
sušená dýně nejlepší recept,
dýně,
dýně a její zpracování,
dýně v cukru,
jak se suší dyně
Suroviny:
dýně,
ocet,
cukr krupice,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (24)
3 citróny (šťáva)
30 dkg cukru
Na 24 hodin namočit. Pak přecedit, šťávu vypijeme. A suším v sušičce. (Neotírám jen tak naházím do sušičky).Loni mi ani do pečení nezbylo. Rodina mi ji snědla jen tak. Letos musím udělat víc
Loni nebylo co kandovat, letos jdu na to. Všichni chtějí dýni, tak budu mít co dělat, mám 3 velké ks.