Suroviny
Porce: deset.
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 546 kJ / 369 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,78 g |
Tuky | 4,17 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 380 mg |
Sodík | 178 mg |
Sůl | 0,44 g |
Sacharidy | 6,30 g |
Postup přípravy
Jednoho dne v roce 1973 v Českém Rudolci, si pan kovář starý to děda koupil dvě pytlíkajdy, jednu dršťkovou, tenkrát ve zmrzlé kostce a druhou hovězí s játrovými knedlíčky v tom sáčku. Aby nemusel umývat dva hrnce strčil to všechno do kupy. A byla na světě. Nikdo se nad tím nepozastavil. A já v roce 1994, coby podnikatel a provozovatel řeznictví a bufetu, vařil dršťkovou denně a knedlíčkovou budeme jí tak říkat. Hovězí vývar a játrovou rýží. Dvakrát týdně, tak chytrému dojde, že se ty dvě musely alespoň dvakrát v týdnu potkat.
A aby to bylo celé, tak ke mně denně chodil Pavlík ze zahradnictví na tu dršťkovou a byla jedna plus dva rohlíky . Jednoho dne mi povídá: "Pane šéfe a jiná by nebyla než ty dvě?" Jak jsem psal, ty co se potkaly. A já nevím, jak jsem po létech, fakt asi dvaceti, si vzpomněl na toho dědu kováře a říkám: " Mám kovářskou." A dostal dršťkajdu a doprostřed talíře dva knedlíčky a trochu vývaru. Lahoda pane šéfe a potom, když byla, tak byla dvakrát a jeden rohlík.
Takže uvař dršťkovou a vývojem jsem dospěl k tomu, že se nevaří ta druhá, ale přidá se kostka nebo dvě tři hovězího vývaru od maggi. Podle velikosti hrnce. A zavaří se játrová rýže, vznikne, když to proženeš přes to děravé na halušky. Knedlíčky jsou pro lenocha pracné. Krok 2: Uvař dršťkovou a zavař tam ty noky nebo rýži, to podle toho, jak tomu říkáte. Budete slintat a mlaskat, chválit mou hlavu, že si vzpomněla. A nakonec úplně nejnovější výtvor. Zeť povídá: "Dědo, dáme kovářskou?" A já povídám: "Dáme." A dršťky nemaje, jsem vykouzlil základ na dršťkovou a zavařil jen tu játrovou rýži. A zase super, jen se po ní zakouřilo. Takže Kovářská s dršťkami a pro ty, co jim nevoní, i bez. A všichni budou chválit a když uvaříš pro neznalé přátele, mistrem budeš zvána.
Zveřejněno 4. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kovářská polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mz3O
Moje poznámka
Kovářská polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mz3O
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 11 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 1 hodinou
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 5 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 6 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 6 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 8 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 9 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 11 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 11 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 11 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 11 hodinami
Tématické fráze:
kovářská polévka,
kovařská polévka recept,
kovářská uzená polévka recept,
kovářská voda,
polevka z kovaru,
polévka kovářská,
novarská polévka,
polévka andulka hladká,
recept na kovářskou polévku,
drstkova polevka z kováře,
kovář polévka,
kovářská polévka s česnekem,
kovařsá polévka recept,
co je andulka hladká,
recept na kovářská polévky,
kovarska gulasova polévka,
polevka z kovarem,
dršťková polévka podle dedy,
novarská rýže,
dršťková polévka z kovářů
Suroviny:
dršťky,
dršťky,
cibule,
paprika sušená sladká,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (6)