Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

410 g vody
25 g žitného kvásku
necelé 2 lžičky soli
30 g sezamu
450 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žitný kvásek smícháme s 250 g vody a 250 g žitné mouky (vše z už odváženého množství) a zakryté necháme prokvasit. Trvá to, podle okolní teploty a síly kvásku, asi 16-24 hodin.

  2. Vykvašený má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách.

  3. Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do vymaštěné formy - můžeme jí, kromě vymaštění, boky lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích.

  4. Povrch těsta posypeme semínky a vločkami, necháme vykynout a upečeme. Pekla jsem se studeným startem, na 200°C, po 30 minutách jsme chleba vyklopili z formy a dopekli na mřížce, asi 10-15 minut.

  5. Hotový chlebík krájíme nejdřív po 12-24 hodinách, jinak bude vevnitř jakoby mokrý. Zato nám pak vydrží vláčný až do úplného spotřebování.

Poznámka

Původní recept: http://www.pekarnomanie.cz/

Na žitné nebo převážně žitné chleby jsem rodinu dlouho nemohla ukecat...prostě jim nechutnaly. Náš denní chlebík nemusel být zcela bílý a měkounký jako buchta, ale hodně lehký a sušší.

Proto jsem tento žitňáček pekla vlastně pro sebe....vychládal už na stole, když dojely děti na víkend a hned po pozdravu zazněla prosba, jestli ho můžou nakrojit. Následovalo zklamání, že musí vydržet do zítřka a když jsem je viděla, jak kolem -původně mého- chleba celý večer mlsně krouží, zadělala jsem na druhý.

(A dobře jsem udělala - z prvního chleba jsem taktak stihla ochutnat, posnídala ho celá rodinka.)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    scofiq: Jiřinko, omlouvám se za pozdní odpověď, ale neměla jsem přístup k počítači - těsto je lepší zamíchat ručně. Opravdu jen zamíchat, delší vymísení poškozuje jeho stavbu ;-)

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    musí se to míchat ručně nebo to máš vyzkoušený i v pekárně?

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KJe moc pěkný:yes::yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    krásný receptík,zítra peču,kvásek základní mám od nás z pekárny Borová,já už jen živím:-*:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    zlatovlaska, tejaja: kvásek opravdu není nic těžkého, zkuste.;-) Stojí to za to.:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Na chlieb je najlepšia ražná múka, chlebík z nej je bez konkurencie. Len keby som ten kvások nabrala odvahu vyskúšať :-D

    Odpovědět

  • zlatovlaska zlatovlaska

    Vypadá nádherně, hned bych si dala :-p Jen kdyby se mi už konečně povedl ten kvásek ;-( První bodík jsem přidala a receptík určitě někdy zkusím ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: žitno pšeničný chléb žitnopšeničný chléb žitnopšeničný chleba pšeničný chleb žitno pšeničný chléb recept zitnopsenicni kváskový chléb chléb s žitným kváskem recept jak na zitnopsenicny chleba chleb z borove chleba zitno psenicny žitný chleb recept 90/10 žitno pšeniční chléb kynutý žitno-pšeničný chléb zitnopsenicmny kváskový chléb žitno pšeničný kvaskovy chléb recept na zitnopsenicny chleba recept na chleba do formy žitnopšeníčný chléb recept recept na převážně žitný chleba z formy zitnopsenicny kváskový chléb